A Blockchain és a Bitcoin valóban változtathatatlanok?

Amikor a blokkláncról beszélünk, a megváltoztathatatlanság a következő dolog, amely felmerül. A témától eltérő vélemények vannak, de amikor rá tartozik, mindenki választ keres egyetlen kérdésre – blokklánc és Bitcoin változhatatlanok? A rövid válasz: Igen, A blokkláncok és a Bitcoinok nem módosíthatók. A hosszú válasz az, hogy még mindig meg kell ismernie a válasz okait, hogy megértse a következményeket.

A témához való merülés előtt fontos megérteni a blockchain alapjait. Nem mélyülünk bele a műszaki alapvető részletekbe, mivel önmagában ez a téma. Szóval, mi az a láncszem? Sokan felváltva használják a blockchain és a Bitcoin kifejezést, ám ezek nem azonosak. A Blockchain egy koncepció, ötlet. A Bitcoin az ötlet első és legfontosabb megvalósítása. A blockchain tetején másféle megvalósítások is lehetnek, amelyek semmilyen módon nem kapcsolódnak a Bitcoinhoz. Valójában tisztességes előrelépés történt más területeken, például intelligens szerződések, bankközi elszámolások stb., Amelyek sokkal érdekesebbek, mint a Bitcoin..

A blockchain lényegében csak egy elosztott főkönyv. A közös paradigmákkal ellentétben, ahol központi megbízható hatóság létezik a dolgok ellenőrzésére, A blockchain olyan hálózatot biztosít, ahol nincs egyetlen áramkör. Nem kell senkibe bízni, mert a rendszer maga szinte lehetetlenné teszi bárki számára az irányítást. Ez a decentralizáció teszi erőteljesvé és vonzóvá a köznép számára.

A Bitcoin egy kriptovaluta, amely blokkláncon alapul, azaz senki sem szabályozza. A tranzakciók azonnali jellegűek, és egy tranzakcióhoz jár kisebb díj, ami nagyon népszerűvé teszi a fizetést világszerte. Ugyanakkor nincs a valuta belső értéke, mivel senki sem támasztja alá. Értéke pusztán attól függ, hogy mennyit hajlandó fizetni az ember (ellenőrizze a Bitcoin árát az eszköz használatával) és közvetlenül összefügg az emberek bizalmával a rendszerben. Ezért látja, hogy a Bitcoin ára csökken, amikor a blokklánccal kapcsolatos negatív hírek megjelennek. (A Bitcoinról bővebben itt olvashat.)

Most mi a megváltoztathatatlanság és miért érdekel neked? Általánosságban, a megváltoztathatatlanság olyan dologra utal, amelyet a teremtés után nem lehet megváltoztatni. Azok, akik a szoftverprogramozási világból származnak, tudják a változhatatlan tárgyak fontosságát. A blokklánc kontextusában a változatlanság hasonló jelentéssel bír, de sokkal nagyobb jelentőséggel bír. Annak magyarázata érdekében, hogy miért olyan fontos, beszéljünk konkrétan, a Bitcoin példájával.

A Bitcoin tranzakciókat – amelyek a világ minden tájáról megtörténnek – valójában elosztott módon tárolják a hálózaton keresztül, többszörözve az információt.. Szó szerint egy lánc blokkolja egymást. Most, ha ezek a blokkok változtathatók, akkor bármilyen rosszindulatú személy megváltoztathatja a tranzakciók előzményeit, és szupergazdagok lehetnek a rekordok megváltoztatásával. Ezért olyan fontos a blokkok megváltoztathatatlansága. Nézzünk bele a részletekbe:

Egy új tranzakció elindításához egy üzenetet küld a tranzakció részleteivel, például a „pay Bob 9 BTC”. Ehhez az Ön által használt Bitcoin szoftver / pénztárca digitális aláírást hoz létre a magánkulcsból, melyet csak Ön (a rendszer) ismer, és tranzakciónként egyedi. Mások a megfelelő nyilvános kulcsot használják az üzenet visszafejtéséhez. Az alábbi ábra magas szintű áramlást ismertet:

A Blockchain és a Bitcoin valóban változtathatatlanok?

Mivel azonban a tranzakció hálózatokon és számítógépeken keresztül megy keresztül, amelyekben nem lehet megbízni, hogyan biztosíthatja az üzenet változatlanságát, és valaki nem változtatja meg az adatokat? A digitális aláírás működik Ha az üzenet megváltozik, akkor az érvényteleníti a teljes aláírást, és így mindenki tudja, hogy megsértette. Ezután tranzakciója megerősítetlen tranzakciók készlete lesz. A Bitcoin hálózatban részt vevő emberek kiválasztják ezeket a tranzakciókat, és megpróbálják beilleszteni őket a meglévő blokk. A tranzakció hozzáadásához azonban meg kell oldani egy matematikai puzzle-t (pontosabban SHA256 Hash). A puzzle megoldásának megtalálása időt vesz igénybe, ami egy nagyon fontos tulajdonságot jelent a Bitcoin infrastruktúrában, amint később meglátjuk. Most több ember megpróbálja megoldani ezt a rejtvényt. Aki képes megoldani, először hozzáteszi a tranzakciót a meglévő blokkhoz, és jutalomukban egy kis százalékot kapnak a Bitcoinból. Az alábbiakban bemutatjuk a diagramot. Vegye figyelembe, hogy az utolsó tranzakció mutat egy régebbi tranzakciót, amely blokkot képez.

A Blockchain és a Bitcoin valóban változtathatatlanok?

A Bitcoin infrastruktúra jellege miatt a blokkláncnak több ága is lehet, amelyek egymással ellentmondó információkat tartalmaznak. Honnan tudja, melyikbe bízzon? A szabály az, hogy a hosszabb fióktelepet kell megbízni, és a rövidebb fiók visszakerül a megerősítetlen tranzakciókhoz. Ezért van egy hűtési időszak egy tranzakció elvégzése után, és a kezdeti időszakban ez általában kockázatos és megerősítetlen. Egyes pénztárcák piros színnel jelzik a tranzakciót, hogy ugyanazt jelöljék.

Most újra felmerül a kérdés. A blokk valóban változatlan? Lehet, hogy egy rosszindulatú támadó megváltoztatja a blokkot az ő javára? A válasz az, hogy nem 100% -ban változatlan, de a matematikai puzzle-megközelítésről, amelyet korábban tárgyaltunk szinte lehetetlenné teszi ezt megtenni. Ahhoz, hogy a támadó sikeres legyen, létre kell hoznia egy blokkok láncát, amely hosszabb, mint a létező. A folyamat eloszlása ​​és időigényes jellege gyakorlatilag lehetetlenné teszi ezt valaki számára.

De mi lesz a már elfogadott blokkkal? Hajlamos-e a módosításokra? Igen, de ismét, mivel a csomópontok el vannak osztva, a támadónak szüksége lenne a hálózat nagyszámú számítógépének irányítására. Százalékos bölcs, megkövetelné, hogy a támadó átvegye a számítógépek 51% -ának az irányítását, és ezért a „51% támadás ”. De akkor logikus érv lenne az, hogy ha valakinek ennyi számítógépe van irányítása alatt, hasznosabb lenne, ha a Bitcoin-t bányászással keresnénk, és tisztességes játékot játszanánk, nem pedig a rendszer csalását.

Tehát összességében bölcs dolog ezt mondani A blockchain szinte változatlan, mindaddig, amíg hatalmas számú résztvevő létezik. De az is fontos, hogy megértsük az okát, mivel néhány ember paranoidban bánik ezzel, és valószínűleg így is van.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me