A Blockchain és a Bitcoin valóban változtathatatlanok?

Amikor a blokkláncról beszélünk, a megváltoztathatatlanság a következő dolog, amely felmerül. A témától eltérő vélemények vannak, de amikor rá tartozik, mindenki választ keres egyetlen kérdésre – blokklánc és Bitcoin változhatatlanok? A rövid válasz: Igen, A blokkláncok és a Bitcoinok nem módosíthatók. A hosszú válasz az, hogy még mindig meg kell ismernie a válasz okait, hogy megértse a következményeket.

A témához való merülés előtt fontos megérteni a blockchain alapjait. Nem mélyülünk bele a műszaki alapvető részletekbe, mivel önmagában ez a téma. Szóval, mi az a láncszem? Sokan felváltva használják a blockchain és a Bitcoin kifejezést, ám ezek nem azonosak. A Blockchain egy koncepció, ötlet. A Bitcoin az ötlet első és legfontosabb megvalósítása. A blockchain tetején másféle megvalósítások is lehetnek, amelyek semmilyen módon nem kapcsolódnak a Bitcoinhoz. Valójában tisztességes előrelépés történt más területeken, például intelligens szerződések, bankközi elszámolások stb., Amelyek sokkal érdekesebbek, mint a Bitcoin..

A blockchain lényegében csak egy elosztott főkönyv. A közös paradigmákkal ellentétben, ahol központi megbízható hatóság létezik a dolgok ellenőrzésére, A blockchain olyan hálózatot biztosít, ahol nincs egyetlen áramkör. Nem kell senkibe bízni, mert a rendszer maga szinte lehetetlenné teszi bárki számára az irányítást. Ez a decentralizáció teszi erőteljesvé és vonzóvá a köznép számára.

A Bitcoin egy kriptovaluta, amely blokkláncon alapul, azaz senki sem szabályozza. A tranzakciók azonnali jellegűek, és egy tranzakcióhoz jár kisebb díj, ami nagyon népszerűvé teszi a fizetést világszerte. Ugyanakkor nincs a valuta belső értéke, mivel senki sem támasztja alá. Értéke pusztán attól függ, hogy mennyit hajlandó fizetni az ember (ellenőrizze a Bitcoin árát az eszköz használatával) és közvetlenül összefügg az emberek bizalmával a rendszerben. Ezért látja, hogy a Bitcoin ára csökken, amikor a blokklánccal kapcsolatos negatív hírek megjelennek. (A Bitcoinról bővebben itt olvashat.)

Most mi a megváltoztathatatlanság és miért érdekel neked? Általánosságban, a megváltoztathatatlanság olyan dologra utal, amelyet a teremtés után nem lehet megváltoztatni. Azok, akik a szoftverprogramozási világból származnak, tudják a változhatatlan tárgyak fontosságát. A blokklánc kontextusában a változatlanság hasonló jelentéssel bír, de sokkal nagyobb jelentőséggel bír. Annak magyarázata érdekében, hogy miért olyan fontos, beszéljünk konkrétan, a Bitcoin példájával.

  Najbolj brezplačno VPN-ji za temni splet

A Bitcoin tranzakciókat – amelyek a világ minden tájáról megtörténnek – valójában elosztott módon tárolják a hálózaton keresztül, többszörözve az információt.. Szó szerint egy lánc blokkolja egymást. Most, ha ezek a blokkok változtathatók, akkor bármilyen rosszindulatú személy megváltoztathatja a tranzakciók előzményeit, és szupergazdagok lehetnek a rekordok megváltoztatásával. Ezért olyan fontos a blokkok megváltoztathatatlansága. Nézzünk bele a részletekbe:

Egy új tranzakció elindításához egy üzenetet küld a tranzakció részleteivel, például a „pay Bob 9 BTC”. Ehhez az Ön által használt Bitcoin szoftver / pénztárca digitális aláírást hoz létre a magánkulcsból, melyet csak Ön (a rendszer) ismer, és tranzakciónként egyedi. Mások a megfelelő nyilvános kulcsot használják az üzenet visszafejtéséhez. Az alábbi ábra magas szintű áramlást ismertet:

A Blockchain és a Bitcoin valóban változtathatatlanok?

Mivel azonban a tranzakció hálózatokon és számítógépeken keresztül megy keresztül, amelyekben nem lehet megbízni, hogyan biztosíthatja az üzenet változatlanságát, és valaki nem változtatja meg az adatokat? A digitális aláírás működik Ha az üzenet megváltozik, akkor az érvényteleníti a teljes aláírást, és így mindenki tudja, hogy megsértette. Ezután tranzakciója megerősítetlen tranzakciók készlete lesz. A Bitcoin hálózatban részt vevő emberek kiválasztják ezeket a tranzakciókat, és megpróbálják beilleszteni őket a meglévő blokk. A tranzakció hozzáadásához azonban meg kell oldani egy matematikai puzzle-t (pontosabban SHA256 Hash). A puzzle megoldásának megtalálása időt vesz igénybe, ami egy nagyon fontos tulajdonságot jelent a Bitcoin infrastruktúrában, amint később meglátjuk. Most több ember megpróbálja megoldani ezt a rejtvényt. Aki képes megoldani, először hozzáteszi a tranzakciót a meglévő blokkhoz, és jutalomukban egy kis százalékot kapnak a Bitcoinból. Az alábbiakban bemutatjuk a diagramot. Vegye figyelembe, hogy az utolsó tranzakció mutat egy régebbi tranzakciót, amely blokkot képez.

A Blockchain és a Bitcoin valóban változtathatatlanok?

A Bitcoin infrastruktúra jellege miatt a blokkláncnak több ága is lehet, amelyek egymással ellentmondó információkat tartalmaznak. Honnan tudja, melyikbe bízzon? A szabály az, hogy a hosszabb fióktelepet kell megbízni, és a rövidebb fiók visszakerül a megerősítetlen tranzakciókhoz. Ezért van egy hűtési időszak egy tranzakció elvégzése után, és a kezdeti időszakban ez általában kockázatos és megerősítetlen. Egyes pénztárcák piros színnel jelzik a tranzakciót, hogy ugyanazt jelöljék.

  Gledajte sezonu 1 karnevalskog reda s bilo kojeg mjesta 2023. godine!

Most újra felmerül a kérdés. A blokk valóban változatlan? Lehet, hogy egy rosszindulatú támadó megváltoztatja a blokkot az ő javára? A válasz az, hogy nem 100% -ban változatlan, de a matematikai puzzle-megközelítésről, amelyet korábban tárgyaltunk szinte lehetetlenné teszi ezt megtenni. Ahhoz, hogy a támadó sikeres legyen, létre kell hoznia egy blokkok láncát, amely hosszabb, mint a létező. A folyamat eloszlása ​​és időigényes jellege gyakorlatilag lehetetlenné teszi ezt valaki számára.

De mi lesz a már elfogadott blokkkal? Hajlamos-e a módosításokra? Igen, de ismét, mivel a csomópontok el vannak osztva, a támadónak szüksége lenne a hálózat nagyszámú számítógépének irányítására. Százalékos bölcs, megkövetelné, hogy a támadó átvegye a számítógépek 51% -ának az irányítását, és ezért a „51% támadás ”. De akkor logikus érv lenne az, hogy ha valakinek ennyi számítógépe van irányítása alatt, hasznosabb lenne, ha a Bitcoin-t bányászással keresnénk, és tisztességes játékot játszanánk, nem pedig a rendszer csalását.

Tehát összességében bölcs dolog ezt mondani A blockchain szinte változatlan, mindaddig, amíg hatalmas számú résztvevő létezik. De az is fontos, hogy megértsük az okát, mivel néhány ember paranoidban bánik ezzel, és valószínűleg így is van.