Как трайно да ИЗТРИВАТЕ своя акаунт във Facebook – Актуализация 2020

Изтриването на акаунта ви във Facebook беше дълъг и досаден процес, но вече не. Ще ви покажем как лесно деактивирайте акаунта си или го изтрийте завинаги ако сте свършили със социалните медии - да, има голяма разлика между двете. За да научите повече за това, както и да научите как да премахнете конкретно съдържание от вашия Facebook профил, вижте нашето подробно ръководство по-долу.

Нека си признаем: използването на Facebook наистина не прави никакви благоприятства за поверителността ви онлайн. Вероятно ще си припомните всички големи скандали, които се случиха наскоро.

Фиаско Cambridge Analytica, където милиони потребители на Facebook са събрали своите данни, все още е свеж в съзнанието ни - и дори ако Зукърбърг и компания се дистанцираха, като го нарекоха „нарушение на доверието“, гигантът на социалните медии имаше свой дял от съмнителни ходове.

Примерите варират от предоставяне на десетки фирми „специален достъп“ до чувствителна информация за потребителите, до търсене на американски банки за финансовите данни на техните клиенти. Както се оказва, не е много трудно да хванете Facebook да действа сенчесто - защото често го прави.

Последното парче лоши новини за потребителите на Facebook е a масово нарушение на сигурността, при което 50 милиона души са компрометирали жетоните си за сигурност. Ако това е последната слама за вас и сте готови да продължите от платформата на социалните медии, вие сте дошли на правилното място.

Време е да възстановите вашата дигитална поверителност. Да започваме!

Деактивиране срещу изтриване на Facebook - какво трябва да знаете

Преди да стигнем стъпка по стъпка, е важно да разберете двете опции, които ви дава Facebook, когато решите да затворите акаунта си..

Можете да изберете едно от двете деактивирайте потребителския си профил, или премахнете го напълно от съществуването. Както вероятно се досещате, предишната опция запазва вашите данни на платформата, докато последната го заличава напълно.

Ако деактивирате акаунта си във Facebook:

 • Никой освен вас няма да може да види вашия профил.
 • Конкретна информация, като изпратени съобщения, ще остане видима.
 • Вашето име ще се появи в списъци с приятели, но само за вашите приятели.
 • Вашето име, публикации и коментари ще бъдат видими за администраторите на групите, към които сте се присъединили.
 • Ще можете да продължите да използвате Messenger.

Можете да деактивирате профила си толкова дълго, колкото искате, но влизането в профила или използването на акаунта за влизане в свързано приложение / услуга ще подкани процеса на повторно активиране.

Ако решите да изтриете окончателно профила си във Facebook:

 • Няма да можете да активирате отново профила си.
 • Цялото съдържание, което сте добавили / качили във Facebook, ще бъде изгубено завинаги, без възможност за изтеглянето му (освен ако не сте изтеглили архив на вашите данни предварително).
 • Приложения, които използват акаунта ви във Facebook, вече няма да бъдат достъпни чрез Facebook Login.
 • Конкретна информация, като например съобщения, които сте изпратили на приятели, няма да бъде напълно изтрита и ще остане видима за тях.
 • Няма да можете да използвате Messenger.

Facebook ви дава 30 дни да помислите за решението си и да отмените процеса на изтриване, ако промените мнението си. След изтичане на този период, акаунтът ви и всички свързани с него данни ще изчезнат завинаги. Имайте предвид това изтриването на цялата ви информация може да отнеме до 90 дни - през този период потребителите на Facebook няма да имат достъп до него.

Как да изтриете профила си във Facebook завинаги

ЗАБЕЛЕЖКА: Може да е добра идея да изтеглите копие на вашата информация, преди да изтриете напълно профила си във Facebook. За повече информация как да направите това, разгледайте следващия раздел.

Ако сте му помислили и сте готови да продължите напред от Facebook, ето какво трябва да направите, за да изтриете окончателно профила си:

1. Отидете на вашия страница с настройки. Освен това можете да щракнете върху стрелката в горния десен ъгъл и да получите достъп до настройките си оттам:

изтрийте акаунта си във Facebook (1)

2. Вляво ще имате списък с настройки. Кликнете върху Вашата информация във Facebook > Изтрийте акаунта и информацията си:

изтрийте акаунта си във facebook (2)

3. Ще се появи страница с предложения за деактивиране на вашия акаунт или изтегляне на вашата информация. Ако не се интересувате от нито една от тези опции, кликнете върху Изтриване на акаунта:

изтрийте своя акаунт във facebook (3)

4. Ще бъдете подканени да въведете паролата си. Направете го, след това кликнете върху продължи:

изтрийте акаунта си във facebook (4)

5. И това е всичко! Ако искате да анулирате изтриването, имате 30 дни за да влезете в акаунта си и щракнете върху Отказ за изтриване. В противен случай просто трябва да бъдете търпеливи за месец, преди вашият Facebook акаунт да бъде изтрит за постоянно.

Ако преди сте опитвали да изтриете акаунт във Facebook, вероятно го помните като излишно объркващ процес, включващ много напред-назад между помощния център и добре скритите настройки. Това вече не е така Facebook направи много по-лесно затварянето на акаунта ви само с няколко прости стъпки.

Какво още, не е нужно да се притеснявате, че случайните влизания автоматично ще анулират процеса на изтриване. Трябва сами да потвърдите това (проверете стъпка 5 по-горе).

Как да изтеглите архив на вашата информация във Facebook

Не сте фен на Facebook, но искате да запазите съдържанието, което сте публикували във вашия профил? Можете да го направите с лекота - просто следвайте тези стъпки:

1. В страницата си с настройки, кликнете върху Вашата информация във Facebook > Изтеглете вашата информация:

изтрийте своя акаунт във facebook (5)

2. Ще бъдете отведени на страницата с архив на информация. Тук можете да изберете точно какво искате да изтеглите, както и да зададете период от време, формат на архива и качество на медията:

изтрийте своя акаунт във facebook (6)

3. Вашата собствена информация се показва първо, но превъртането надолу ще ви позволи да изберете и информация за вас:

изтрийте акаунта си във facebook (7)

4. След като приключите с избора на вашата информация, кликнете върху синия бутон, наречен Create File. В момента тече процесът на архивиране.

5. Можете да проверите напредъка в Раздел „Налични файлове“. Ако с вашия файл все още се работи, ще видите архива като „В очакване“ докато не е готова за изтегляне:

изтрийте акаунта си във facebook (8)

Както е споменато, функцията за архив във Facebook е много адаптивни. Можете да изтеглите един тип съдържание, като вашите снимки, или да изберете пълно резервно копие - изборът е ваш.

Как да деактивирате акаунта си във Facebook

Ако искате да си направите почивка за Facebook, но все още не сте готови да кажете окончателно сбогом (или все още искате достъп до Messenger), деактивирането на акаунта ви е достойна алтернатива на постоянното изтриване.

Имайте предвид, че с тази опция цялата ви информация ще остане достъпна за Facebook и може да се окажете като неизвестна жертва на събиране на данни или нарушаване на сигурността..

За да деактивирате временно профила си във Facebook, трябва да направите следното:

1. Изпълнете стъпки 1 и 2 от ръководството за постоянно изтриване (Настройки > Вашата информация във Facebook > Изтриване на вашия акаунт и информация).

2. Кликнете върху Деактивиране на акаунта:

изтрийте акаунта си във Facebook (9)

3. Като алтернатива можете да отидете на Настройки > Общ > Деактивирайте вашият акаунт.

4. Въведете паролата си, когато бъдете подканени, и щракнете върху Продължи:

изтрийте акаунта си във Facebook (10)

5. Всички сте готови! За да активирате отново профила си, просто влезте във Facebook (или приложение / услуга, която използва акаунта ви във Facebook). Ще бъдете задължени да въведете паролата си - след това профилът ви отново ще бъде напълно работещ.

Как сами да изтриете информацията си във Facebook

Добре, така че наистина искате да изтриете всяка следа от вашата активност във Facebook. Ако сте избрали за постоянно да изтриете акаунта си, Facebook ще направи това вместо вас - не е нужно да се включвате в процеса.

Ако обаче се почувствате като принос, можете да помогнете да направите нещата по-бързи, като изтриете ръчно определени части от съдържанието си във Facebook. Това може да намали процеса на изтриване с продължителност 90 дни. Също така може да ви помогне да подредите историята на търсенето и свързаните приложения, дори ако не планирате скоро да отписвате Facebook.

Изтривали ли сте някога историята във вашия интернет браузър? Това е почти същия процес с Facebook - само че е много по-бавно и отнема много време.

За щастие, гигантът на социалните медии се подобри и в този аспект. В днешно време е много по-лесно да преглеждате, управлявате и изтривате информацията си.

Всичко започва с Дневник дейност. Има два начина за достъп до него:

1. В страницата си с настройки, кликнете върху Вашата информация във Facebook > Дневник дейност:

изтрийте акаунта си във Facebook (11)

2. Като алтернатива можете кликнете върху бутона „Журнал на активността“ във вашия Facebook профил (в долния десен ъгъл на основната ви снимка до „Актуализиране на информация“).

Дневникът на вашата активност е част от панела „Филтри“ което ви позволява преглеждайте и изтривайте публикации и коментари, премахвайте харесвания (като не харесвате) и изтривате историята на търсенията. Можете да направите много повече, от изтриването на групови публикации до управление на съдържание, което свързаните приложения са публикували от ваше име:

изтрийте акаунта си във facebook (12)

СЪВЕТ: Някои опции в панела „Филтри“ са скрити. За да ги видите, щракнете върху „ПОВЕЧЕ“ под съответната категория.

Преминаването през цялата ви активност и съдържание във Facebook може да бъде продължителна и изморителна работа. За да ви помогнем, подготвихме няколко бързи ръководства за най-популярните типове съдържание, които потребителите често изтриват във Facebook. Вижте ги по-долу!

Как да изтриете свързани приложения във Facebook

Премахването на приложенията, с които сте използвали акаунта си във Facebook, е добра идея, ако сте на път да го изтриете за постоянно. Ето какво трябва да направите:

1. Във вашата страница с настройки, кликнете върху Приложения и уебсайтове.

2. Ще ви бъдат представени списъци с активни, изтекли и изтрити приложения. За да изтриете активно приложение, поставете отметка в квадратчето до него и кликнете върху Премахване:

изтрийте акаунта си във facebook (13)

3. Приложенията с изтекъл срок вече не изискват вашата лична информация, но все пак можете да влезете в тях с вашия акаунт. Можете да редактирате информацията, която те изискват, или да ги премахнете напълно.

СЪВЕТ: Премахването на свързаните ви приложения не е изискване, ако искате да изтриете профила си във Facebook за постоянно. Достъпът до свързано приложение с вашия акаунт във Facebook обаче може да изисква да прекратите процеса на изтриване, ако вече сте го стартирали.

Как да изтриете историята на търсенето си във Facebook

За да изтриете трайно част или цялата си история на търсене, изпълнете следните стъпки:

1. Кликнете върху лентата за търсене и след това върху бутона „ИЗДАВАНЕ“ до „лентата за скорошни търсения“:

изтрийте акаунта си във facebook (14)

Друг начин е просто да получите достъп до дневника на вашата активност и да отидете до дъното на списъка с филтри, където ще намерите бутона „История на търсенето“.

2. Вече можете да изчиствате търсенията, едно по едно, като щракнете върху Редактиране > Изтрий:

изтрийте своя акаунт във facebook (15)

3. За да изтриете всичките си търсения, кликнете върху Изчисти търсенето в горния десен ъгъл.

Процесът като цяло е един и същ за мобилните потребители. Просто отворете историята на търсенията (Настройки & поверителност > Настройки > Дневник дейност > Категория: История на търсенето). Отново можете да изберете да изтриете отделни търсения или целия списък.

Как да изтриете снимки, видеоклипове и албуми във Facebook

Можете лесно да преглеждате и премахвате снимките, видеоклиповете и албумите, които сте качили във Facebook, чрез панела Филтри. Ето как:

1. Достъп до вашия дневник на активността.

2. Навигирайте до Снимки и Видео, точно в средата на списъка.

3. Ще се покаже списък с качените ви медии в хронологичен ред. За да изтриете елемент, кликнете върху иконата във формата на молив от дясната страна:

изтрийте акаунта си във facebook (16)

СЪВЕТ: Вашият профил, корица и представени снимки не могат да бъдат изтрити. Можете само да изберете дали те са показани или скрити на вашата времева линия.

Ако предпочитате да изтриете цели албуми, отидете до Снимките > Раздел Албуми във вашия профил. Там можете да преглеждате и бързо да премахвате колекциите си.

Как да изтриете коментари и публикации във Facebook

Ако искате да премахнете вашите коментари и отговори във Facebook, без да се налага да чакате до 90 дни, трябва да направите следното:

1. Достъп до вашия дневник на активността.

2. Отидете на коментари, точно под Снимки и видеоклипове.

3. Следвайте същата процедура: кликнете върху иконата във формата на молив отдясно, тогава Изтрий:

изтрийте акаунта си във facebook (17)

Можете да направите същото за публикациите си във Facebook. Единствената разлика - ще трябва да кликнете върху публикации вместо коментари в списъка. Можете да намерите бутона „Публикации“ в началото на списъка, под опцията „Дневник на дейностите“.

Възползвайте се максимално от настройките за поверителност на Facebook

Може би все още не сте готови да деактивирате / изтриете акаунта си във Facebook, но все още се интересувате да поддържате нещата максимално поверителни.

Бързите ръководства по-горе са добра първа стъпка за промяна / премахване на съдържанието ви във Facebook. Но можете да направите още.

На страницата Настройки ще забележите поверителност раздел. Това по същество е център за вашите общи настройки за поверителност във Facebook.

как да изтрием акаунта във facebook (1)
Ето какво можете да промените тук:

 • Видимост на бъдещите публикации. Можете да настроите всичките си бъдещи публикации да бъдат видими за обществеността, само вие или вашите приятели във Facebook, с опции за включване или предотвратяване на конкретни хора. Предлагат се и персонализирани настройки:как да изтриете акаунта във facebook (2)
 • Преглед на публикации, които сте направили или маркирани. Това става чрез журнала на дейностите, така че ако сте следвали едно от нашите ръководства по-горе, вече сте запознати с процеса.
 • Видимост на минали публикации. Можете също да промените настройките за поверителност на предишни публикации, които сте направили (но не и тези, на които сте маркирани - те контролират този, който е направил публикацията). Справедливо предупреждение: това може да отнеме много време, тъй като трябва да преглеждате всеки пост поотделно.
 • Как можете да намерите и да се свържете с тях във Facebook. Втората половина от настройките за поверителност ви позволява да изберете кой може да ви изпраща заявки за приятели, да видите списъка с приятелите си или да намерите вашия профил чрез имейл / телефонен номер. Най-важното е, че можете да решите дали външните търсачки ще се свързват към вашия Facebook профил или не.

Използвайки раздела Поверителност, можете да ограничите бъдещото съдържание, което ще публикувате, до аудиторията, която искате да достигнете. Имайте предвид това, имайте предвид, че този списък обхваща основно общи настройки за видимост - няма решение, което да ви позволява да прилагате новите си настройки за поверителност към ВСИЧКИ публикации. Ако искате старите ви публикации да следват същите настройки, ще трябва да отделите час или два, за да ги прегледате.

СЪВЕТ: Не се интересувате от публикации от няколко години назад и искате да спестите малко време? Можете да използвате дневника на дейностите, за да изтривате масово старото съдържание. След това можете да прегледате публикациите от последната година или две и да промените настройките им за поверителност, както сметнете за добре.

Други начини да запазите личните си данни онлайн

Напоследък сбогуването с Facebook се превърна в много по-лесно решение. Част от това е, че потребителите вече имат подобрен достъп до инструментите и настройките, но най-голямата причина е гигантът на социалните медии просто не е приятел на личния ви живот.

С последните събития, които оцветяват още повече репутацията му, не е изненада, че все повече хора слизат от влака във Facebook и закриват своите акаунти.. Но не се заблуждавайте - там има и други сериозни цифрови заплахи. Предприеме Google например.

Може да изглежда огромно предизвикателство да останете частни онлайн днес, но не позволявайте това да ви доведе до състояние на апатия към вашите собствени чувствителни данни. Винаги можете да проверите няколко страхотни алтернативи на услугите на Google които не се интересуват от събирането на изключително много информация за вас. За още полезни съвети за това как да живеете в мир на дигиталния живот, препоръчваме да разгледате нашето задълбочено ръководство за онлайн поверителност.

Смятате ли, че тази статия е полезна? Ако е така, споделете го с други, които може да са заинтересовани да изтрият акаунта си във Facebook. Дори във Facebook. О, иронията.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me