Kako preprečiti kibernetske napade: Vodnik za mala in srednje velika podjetja

Majhna in srednje velika podjetja na splošno ne razmišljajo o kibernetski varnosti, in če to storijo, ne mislijo, da se jim bo to zgodilo. Po raziskavi KPMG, ki je anketirala 1.000 malih podjetij v Veliki Britaniji, 51% jih je povedalo, da ne verjame, da se jim bo zgodila spletna kršitev. Pa vendar, 60% anketiranih podjetij je že doživelo kršitev.

Kibernetski napad je več kot le izguba nekaj dokumentov, izguba podatkov ima lahko uničujoč vpliv na podjetje, veliko ali malo. Spodaj razčlenimo korake kibernetskega napada, posledic in kako preprečiti, da bi se vam zgodil, ne da bi vložili preveč časa in denarja.

Ker gospodarstvo raste, vse več podjetij ne uspeva ustrezno zaščititi svojih podatkov. Medtem ko številna podjetja trdijo, da se ne ščitijo, ker menijo, da so premajhna, da bi jih lahko napadli, večina ne želi porabiti časa ali denarja za nekaj, za kar ne verjame, da se bo zgodilo. Vendar pa, preprečevanje napada najprej stane veliko manj kot popravilo podjetja po enem.

Kaj je kibernetski napad?

Kibernetski napad je poskus hekerjev, da bi to storili poškodujejo ali uničijo računalniško omrežje ali sistem. Običajno je sestavljena iz kršitve podatkov, kadar je občutljive ali zaupne podatke pregledala, uporabila ali ukradla nepooblaščena oseba. Kibernetski napad je lahko v obliki kraje identitete, virusov, zlonamerne programske opreme, prevare ali izsiljevanja.

Najpogostejši kibernetski napadi so napadi z odvzemom programske opreme. Kateri kodirni podatki, ki jih je mogoče objaviti le, če so plačani. WannaCry in Petya sta dva zadnja primera napada z odkupno programsko opremo.

Druga oblika kibernetskega napada je sniffer, namenjen zbiranju prometa, ki teče v računalnik in iz njega. Čeprav se morda zdi v bistvu neškodljiv, lahko ta kibernetski napad izkoriščajo podjetja.

Kako se zgodi kibernetski napad?

Hekerji imajo veliko načinov za dostop do vašega omrežja, vendar je danes veliko napadov subtilnih in tihih, zato jih je težko zaznati.

Kibernetski napadi se ponavadi pojavijo prek lažnih e-poštnih sporočil, mobilnih napadov ali ugrabitve prometa. Nedavni napad Petya se je prelil s posodobitvijo računovodskega sistema, ki jo morajo uporabljati vsa podjetja, ki sodelujejo z ukrajinsko vlado. Obstaja še ena bolj nejasna metoda napada, imenovana Distributed Denial of Device of Service (DDoS), ki pošilja ogromne količine prometa, da bi zrušil sistem. Če zruši sistem, uporabnikom prepreči dostop do vašega spletnega mesta ali storitve. (To se je zgodilo Twitterjem, Spotifyju in Redditu oktobra 2016). Toda z majhnimi podjetji, ki nimajo velike baze uporabnikov, Ponavadi so krivci za lažno predstavljanje.

Kako preprečiti kibernetske napade: Vodnik za mala in srednje velika podjetja

Lažno pošiljanje e-poštnih sporočil je najpogostejši način za uhajanje virusa.

  Как да премахнете IP забраната на Fortnite - Получете пълен достъп през 2023 г.

Ker so lažna sporočila z lažnim predstavljanjem zasnovana tako, da so videti kot varna, jih je zelo težko zaznati. Po besedah ​​Tima Bandsosa, direktorja kibernetske varnosti pri Digital Guardianu, najboljši način, da preprečite, da bi napadi kibernetskih napadov šifrirali in poškodovali vaše podatke, je tako, da izobrazite svoje zaposlene in jih usposabljate, kako vedeti, kako izgleda lažni e-poštni naslov. E-poštna sporočila z lažnim predstavljanjem ponavadi izkažejo nujnost in vključujejo razširitev datoteke. Nekateri hekerji bodo mesece analizirali podjetje, preden bodo poslali lažno sporočilo z lažnim predstavljanjem, ki naj bi bilo videti kot notranje e-poštno sporočilo. Čeprav jih je težko zaznati, bodo zaposleni s pravilno izobrazbo vedeli, kako jih prepoznati.

Kakšne so posledice?

Čeprav mnoga podjetja verjamejo, da jih ne bodo napadli, je še vedno vredna naložbe. CSO je leta 2023 poročal, da se predvideva, da bodo stroški kibernetskega kriminala do leta 2023 dosegli šest trilijonov dolarjev letno. To je resna grožnja in ga ne bi smeli sprejemati.

Glede na članek v Digital Guardian, ki je opravil razgovor s 44 varnostnimi strokovnjaki, “preprečevanje napadov z odkupno programsko opremo lahko prihrani vašemu podjetju desettisoče dolarjev – ali morda milijone – izgube zaradi motenega delovanja, izgube podatkov in drugih posledic. ”Izguba podatkov ima uničujoč vpliv na podjetja, tako s finančnega vidika kot s strani strank. Kljub temu da napad z ransomware lahko zahteva le 300 USD, podjetja si ne morejo privoščiti, da bi izgubila svoj ugled, in to se zgodi po kibernetskem napadu. 89% podjetij, ki so v raziskavi KPMG kršile spletno storitev, je reklo, da močno vpliva na njihov ugled. Vaši kupci so odvisni od vas, da bodo varovali njihove podatke, in če vas kršijo kibernetske storitve, bodo premislili, preden bodo uporabili vaše storitve.

  Как да получите холандски IP адрес навсякъде през 2023 г. [+ ВИДЕО]

Kakšni so načini za preprečevanje kibernetskih napadov?

Kot smo že omenili, je obveščanje zaposlenih o kibernetskih napadih in njihovo izobraževanje o tem, kako izgledajo, eden največjih načinov za njegovo preprečevanje. Pomembno pa je tudi, da upoštevate dodatne varnostne ukrepe.

Namestite protivirusno programsko opremo

Čeprav se kibernetski napadi običajno usmerjajo na podjetja, se virusi zgodijo naključno in so veliko pogostejši. Čeprav virus morda ne bo šifriral vaših podatkov, ga lahko kljub temu ukrade in okuži računalnik, kar upočasni produktivnost. Najboljša protivirusna programska oprema pogosto prepreči 99% znanih virusov. Lahko vas tudi zaščiti pred vohunsko programsko opremo, namenjeno vpogledu v dejanja vašega podjetja in beleženje vaših podatkov. Prav tako vas ščiti pred nezaželeno neželeno pošto, s katero se nihče ne želi spoprijeti. Poiščite dobro protivirusno programsko opremo, ki izvaja vsakodnevne preglede in posodobitve, da bodo računalniki in podatki zaščiteni.

Pridobite požarni zid

Kako preprečiti kibernetske napade: Vodnik za mala in srednje velika podjetja

Požarni zid preprečuje, da bi virusi najprej posegli v računalnik

Medtem ko protivirusna programska oprema ponavadi zazna virus in se ga znebi, požarni zid prepreči, da bi najprej prišel do računalnika. V bistvu je požarni zid sejalec, ki sedi med računalnikom in internetom. Med brskanjem po spletu neprestano pošiljate pakete informacij naprej in nazaj. Požarni zid filtrira te pakete in deluje kot ščit za vse, ki bi lahko bili škodljivi. Če pa virus preide skozi, požarni zid ga ne bo mogel odstraniti.

Uporabite VPN

Če ste majhno ali srednje podjetje, obstaja velika verjetnost, da vsaj nekateri zaposleni delajo na daljavo. Napredni pametni telefoni in tablični računalniki olajšajo delo v pisarni ali celo med potovanjem. Če pa ne zagotovite, da vaši zaposleni uporabljajo varno omrežje, obstajajo možnosti vaše podjetje je ogroženo za hekerje. Še posebej, če ste v javnem omrežju WiFi, hekerji zlahka prestrežejo vse podatke, ki jih vaš zaposleni pošilja. VPN, ki ga lahko uporabljate kjer koli in v skoraj kateri koli napravi, šifrira podatke, zaradi česar jih hekerji bistveno težje prestrežejo.

  Атланта је на Нетфлику! Ево како то можете гледати 2023. године

VPN-ji ali navidezna zasebna omrežja, so bili prvotno ustvarjeni za velika podjetja in vladeS tem se lahko zaposleni, ki delajo na daljavo, varno povežejo v omrežje podjetja brez ogrožanja podatkov. VPN ustvari predor med delavčevo napravo in strežnikom podjetja, ščiti pred hekerji ali drugimi, ki bi morda želeli ukrasti podatke. Podatke tudi šifrira, tako da je tudi, če so ukradeni, skoraj nemogoče razvozlati.

Ponudnik uvrstitev Naša ocena uporabniške ocene
Izbira urednika 5,0 / 5
Preberi pregled
Izvedi več Začeti >> Obiščite spletno mesto
2 4.9 / 5
Preberi pregled
Izvedi več Začeti >> Obiščite spletno mesto
3 4.8 / 5
Preberi pregled
Izvedi več Začeti >> Obiščite spletno mesto
4 4.8 / 5
Preberi pregled
Izvedi več Začeti >> Obiščite spletno mesto
5 4.7 / 5
Preberi pregled
Izvedi več Začeti >> Obiščite spletno mesto

Čeprav so na voljo brezplačne različice, je še vedno priporočljivo plačati VPN. Ne glede na to, ali vključujejo pojavne oglase, počasno povezavo ali celo sledenje vaših podatkov, brezplačne storitve VPN običajno prihajajo z ulovom. S plačljivo različico ste lahko prepričani, da boste imeli varno povezavo s hitrim, dobrim šifriranjem podatkov in ne bodo zbirali vaših podatkov. Večina VPN-jev ponuja popuste po dostopnih cenah. Če želite več informacij o razlikah med brezplačnimi in plačanimi VPN-ji, si oglejte naš članek o brezplačnih VPN-jih.

Kako začeti

Nikoli ni prepozno, da se zaščitite pred kibernetskimi napadi, vendar je najbolje, da ne počakate, dokler vas ne prizadene. Kibernetski napadi se lahko zgodijo vsem podjetjem, velikim ali majhnim. Začnite raziskovati protivirusno programsko opremo in si oglejte naše VPN-je, ki bodo ustrezali potrebam vašega podjetja. Najpomembneje je, da sebe in zaposlene sproti obveščate o kibernetskih napadih (to so najboljši spletni dnevniki za spremljanje spletnih varnostnih novic). S preventivnimi ukrepi proti kibernetskim napadom bo vaše podjetje nemoteno poslovalo.

Kako preprečiti kibernetske napade: Vodnik za mala in srednje velika podjetja