Сравнение ExpressVPN с IPVanish – кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

ExpressVPN и IPVanish имат много общо – поне на повърхността. И двете услуги твърдят, че предлагат някои от най-бързите скорости наоколо, заедно с надеждна сигурност, хиляди сървъри и отлични приложения.

Вие ще откриете ExpressVPNпечелене на топ три финала в много списъци, включително най-добрите ни цялостни VPN класации. Но със IPVanishдишайки надолу по шията, има очевиден въпрос, на който трябва да се отговори.

Как тези две първокласни VPN се подреждат един срещу друг в пряко сравнение? Със силни аргументи от двете страни, всичко е свързано с по-задълбочен поглед.

Ако имате време да изберете любимия си, ние имаме цялата информация, която ви е необходима тук. Вижте как се представят ExpressVPN и IPVanish, докато ги тестваме в няколко основни категории, и разберете всичко за техните силни и слаби страни.

И все пак имайте предвид, че не можем да покрием всичко само в едно сравнение. За дълбокото гмуркане на тези популярни VPN услуги, разгледайте Преглед ExpressVPN и Преглед на IPVanish от нашите експерти.

Съдържание

 1. Streaming
 2. Torrenting
 3. цена
 4. Лесно използване
 5. Съвместимост
 6. скорост
 7. Сървъри и мрежа
 8. Поверителност и сигурност
 9. Окончателна присъда

ExpressVPN срещу IPVanish – Категориите

За това сравнение ExpressVPN срещу IPVanish разгледахме осем важни VPN критерия.

Отблъсквайки нещата, ще видим как всеки VPN се справя с географските ограничения и протокола BitTorrent, докато ги сравняваме в поточно и torrenting категории.

Следващи са ценообразуване и лекота на използване, където ще разберете кой доставчик предлага по-евтина услуга и / или по-добър потребителски интерфейс.

Не се притеснявайте – не сме забравили за поддръжка на платформа и скорост. С ExpressVPN и IPVanish предлагащи голямо разнообразие на платформата и сериозно бързи сървъри, тези сравнения трябва да са интересни.

И накрая, ще сравним сървърни мрежи, поверителност, и функции за сигурност подробно.

Придържайте се, за да разберете къде и как, ExpressVPN и IPVanish излизат отгоре!

1. Поток

Да си признаем – географските ограничения на любимото ви съдържание могат да бъдат супер разочароващи. ExpressVPN разбира това, и вероятно това е един от най-добрите VPN за поточни фенове.

Комбинацията от 3 000+ сървъра, 160 локации и множество полезни функции е огромно. ExpressVPN се представя изключително добре в нашите тестове на Netflix, предоставяне на надежден достъп до каталозите на Netflix в САЩ, Великобритания, Канада, Франция и Япония.

Освен това не трябва да имате проблеми с Hulu, BBC iPlayer, Amazon Prime Video. ExpressVPN също е една от малкото услуги, които работят с DAZN – нещо, което IPVanish не успява да предостави.

Всъщност IPVanish изглежда се мъчи, когато става въпрос за стрийминг. Въпреки прилично голямата мрежа, повечето от нейните сървъри попаднаха на неумолимите блокове Netflix. Това не означава, че изобщо не можете да гледате Netflix с тази VPN – някои IPVanish сървъри в САЩ все още трябва да работят, но няма да имате късмет с каталозите на Netflix в други страни. BBC iPlayer също остана блокиран по време на нашите тестове.

ExpressVPN има още едно предимство пред IPVanish за стрийминг. Ако ще гледате на устройства без родна VPN поддръжка, можете да се възползвате от Функция MediaStreamer, който предоставя специални DNS сървъри за лесен достъп до съдържанието, което търсите.

За съжаление IPVanish не предлага еквивалент на MediaStreamer, което го поставя по-далеч зад тълпата от Apple TV / smart TV / media console.

Победител за стрийминг: ExpressVPN

ExpressVPN е безпроблемен избор за стрийминг на Netflix (и всичко останало) благодарение на своите способни сървъри и допълнителна полезност от функцията MediaStreamer. IPVanish е бърз, но в най-добрия случай достъпът до популярни потоци е несигурен и намирането на сървър, който работи, може бързо да се превърне в главоболие.

Опитайте стрийминг с ExpressVPN!

2. Торент

И ExpressVPN, и IPVanish започват силно тук. Вие ще откриете отворена поддръжка за P2P трафик като забележителна характеристика на който и да е VPN – и допълнителна функционалност за торент-тълпата.

И двете VPN позволяват P2P връзки на всички свои сървъри, което елиминира необходимостта от специализиран профил на порой. Така че, ако искате да изтеглите някои торенти, всичко, което трябва да направите, е да свържете VPN така, както обикновено.

ExpressVPN може да бъде пригоден и за торенти с функция за разделяне на тунели. По същество можете да настроите приложението да криптира само трафик на BitTorrent – много полезно, ако не искате цялата ви връзка да минава през VPN тунела.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

IPVanish има самата чиста функция със своите SOCKS5 прокси сървъри. Те са независими от приложенията на IPVanish и са включени в абонамента ви. Прокси сървърите SOCKS5 не предлагат криптиране, но те осигуряват допълнителен слой сигурност и (обикновено) по-голяма скорост на изтегляне. Ще трябва да настроите прокси сървъра в рамките на вашия BitTorrent клиент.

Има още нещо, което почитателите на порой трябва да знаят за IPVanish – базирана е в Съединените щати. Ще разгледаме подробно това по-късно, но що се отнася до торентите, IPVanish е податлив на известия DMCA (Digital Millennium Copyright Act) като американска служба.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

VPN с DMCA политика рядко е добра новина за запалващия изтеглящ торент. Сега, ние не казваме, че IPVanish е лош поради това – незаконните поредици в крайна сметка са незаконни – но може да срещнете проблеми с троловете за авторски права, дори ако играете по правилата. Повторните известия за DMCA ще доведат до спиране на вашия IPVanish акаунт, така че ще трябва да бъдете внимателни.

Победител в Torrenting: ExpressVPN

Страхотните функции и пълната поддръжка на P2P ви дават анонимен торент и спокойствие, докато използвате ExpressVPN. IPVanish също носи някаква допълнителна стойност, но изостава, тъй като се изисква да се спазват DMCA заявките.

Опитайте Torrenting с ExpressVPN!

3. Разходи

ExpressVPN и IPVanish са две VPN с относително високи цени. Разумно, като се има предвид, че получавате много стойност за парите си. Все пак нито една услуга не е евтина, така че нека го кажем по този начин – кой от тях е по-евтин?

При месечни планове вашият портфейл определено ще почувства ExpressVPN. IPVanish има малко по-добра краткосрочна опция за потребителите на бюджет, дори ако това е само 8% разлика. Ако имате късмет, можете да уловите една от отстъпките по IPVanish на месечни планове – най-новата се обръсва със 17% от абонамента ви.

Едногодишните планове са там, където става интересно, тъй като тук и двете VPN мрежи предлагат най-добрите оферти. В момента ExpressVPN заема водеща позиция с страхотните му 49% отстъпка (плюс три месеца безплатно!) – получете го тук със специалния ни купон.

IPVanish не изостава с редовни годишни планове с 46% отстъпка. Все пак, това не превъзхожда отличното предложение на ExpressVPN.

Освен месечни и годишни абонаменти, ExpressVPN има и шестмесечен план. Ако сте на странно място, където един месец е твърде кратък и шест е твърде дълъг, може да ви заинтересува тримесечният абонамент за IPVanish – не е лошо сделка с чести 25% отстъпка.

И двата VPN предлагат едни и същи функции за всички налични планове.

Победител за цена: ExpressVPN

Макар че тук няма ясен лидер, едногодишната оферта на ExpressVPN е твърде добра, за да премине. Ако все още не сте готови да се ангажирате с дългосрочна услуга, IPVanish има страхотни алтернативи за по-кратки периоди.

Опитайте ExpressVPN!

4. Лесна употреба

Като два от най-добрите първокласни VPN мрежи, се очаква прост и интуитивен интерфейс както от ExpressVPN, така и от IPVanish. Кой от тях предоставя на потребителите по-лесно време?

Разликите в дизайна са най-очевидни при настолните устройства. ExpressVPN се стреми да поддържа компактно, подобно на мобилно приложение дори и на Windows и Mac. С голям бутон и Интелигентно местоположение функция да ви поздрави, осигуряването на вашите данни е задача с едно щракване.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

Достъпът до настройките е лесен също. Приложението ExpressVPN е напълно способно дори с настройките си по подразбиране, но имате много неща, които да персонализирате, трябва ли да почувствате нужда от това.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

Разширеният списък със сървъри също е радост за използване, допълнен с удобни инструменти и информация като натоварвания на сървъра и вградени тестове за скорост.

От друга страна, приложението за десктоп IPVanish е забележимо по-голямо на вашия екран. Знаем, че е субективно, но за нас също изглежда по-стилно. Не че трябва да има значение твърде много – стига да свърши работата, нали?

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

Бъдете сигурни, че IPVanish не поставя стил над веществото. Намерихме функция за бързо свързване да бъдете по-излъскани от предлаганите от ExpressVPN – тук можете също да се свържете с най-добрия град или сървър в конкретна държава, без да се налага да отваряте менюто на сървъра.

Все пак, определено трябва да разгледате пълния списък на сървърите. IPVanish ви позволява бързо да сортирате сървърите по държава, време за реакция и зареждане на сървъра. Можете също така да изведете любимите си сървъри на преден план. Това каза, че открихме менютата на картата и филтъра за малко излишни – те просто не носят никаква допълнителна полезност.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

Що се отнася до настройките, IPVanish е наравно с ExpressVPN. Това не носи нищо ново на масата, но е също толкова лесно да стигнете до менютата и да персонализирате VPN според вашите предпочитания.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

Ръчните конфигурации са също толкова прости. Можете да получите необходимите файлове с лекота на уебсайта на VPN или да ги стартирате в интерфейса на трети страни на OpenVPN. Тук няма изненади.

Победител за лесно използване: IPVanish

IPVanish ни спечели със своето впечатляващо сортиране на сървъри и остър външен вид. И все пак ExpressVPN има свой чар и може да бъде по-добрият избор, ако искате чисто приложение с прости връзки с едно щракване. цялостен, и двете VPN са примери за удобни за потребителя услуги, и вашите лични вкусове вероятно ще бъдат решаващият фактор тук.

Опитайте IPVanish!

5. Съвместимост

ExpressVPN и IPVanish са съвместими с много различни платформи – от най-популярните операционни системи до рутери и нишови устройства. Нека да видим какъв по-дълбок поглед разкрива.

Windows

Windows е операционната система за избор на повечето потребители на VPN и двамата доставчици предлагат широка поддръжка за нея.

Това каза, ExpressVPN има лек ръб тук. Можете да стартирате приложенията му на всичко от Windows XP до най-новата Windows 10, докато поддръжката на IPVanish за приложения започва от Windows 7 – без XP или Vista.

Вероятно е добра идея да се актуализира, ако все още използвате XP или Vista, поради известни уязвимости в сигурността. Но ние не сме тези, които да съдим – в крайна сметка, ако надстройката не е опция за вас, ExpressVPN може да ви помогне там, където IPVanish не може.

Mac

Можете да стартирате ExpressVPN на куп версии на macOS, като се започне от Snow Leopard (10.6). IPVanish не е толкова гъвкав – най-ранната поддържана версия тук е Yosemite (10.10).

андроид

ExpressVPN превключва местата с IPVanish тук. Докато и двете VPN покриват много версии на Android, приложенията ExpressVPN изискват поне Android 5. IPVanish изминава допълнителната миля с поддръжка за Android 4.0.3 и по-нови версии.

IOS

ExpressVPN се връща във формата, предлагащи местни приложения за iOS 8.0 и по-нови версии. Ще ви трябва поне iOS 9.0, за да стартирате приложението IPVanish на вашия iPhone или iPad.

Linux

ExpressVPN може да се изпълнява в различни Linux дистрибуции, включително Ubuntu, CentOS, Debian, Fedora, Raspbian и Arch. Това е много по-силно показано в сравнение с IPVanish, което гарантира поддръжка само за Ubuntu.

Маршрутизаторите

И ExpressVPN, и IPVanish са лесно достъпни на предварително флаш рутери. Освен това можете да намерите прости, добре написани уроци за фърмуера на DD-WRT и Tomato на уебсайтовете ExpressVPN и IPVanish.

Ако щете практически VPN маршрутизатор, можете също да се възползвате от ExpressVPN приложение за специален рутер ако имате правилното устройство. Понастоящем приложението е достъпно за избрани модели Asus, Linksys и Netgear.

IPVanish не предлага приложение за рутер.

Други платформи

ExpressVPN работи на следните допълнителни платформи:

 • Разширения за браузър (Chrome, Firefox)
 • Chromebook
 • Чететели на електронни книги (Amazon Kindle Fire, Nook HD)
 • Windows Phone (версии 8.1 и 10)
 • Медийни и игрови конзоли (Amazon Fire TV, Apple TV, Roku, Boxee Box, Chromecast, Nintendo Switch, Nvidia Shield, PlayStation, Xbox и други)
 • BlackBerry
 • Коди
 • Умни телевизори

IPVanish поддържа следните допълнителни платформи:

 • Chromebook
 • Windows Phone

Победител за съвместимост: ExpressVPN

За големи платформи вероятно няма да имате проблеми с нито една VPN. въпреки това, ExpressVPN се оказва универсален с много по-добра обща съвместимост. Помислете за IPVanish, ако се нуждаете от допълнителни едновременни връзки, но с до 10 от тях едновременно, той бие петте устройства на ExpressVPN.

Опитайте ExpressVPN!

6. Скорост

Шифроването е ключът (не е предназначен каламбур) зад вашата сигурност, когато използвате VPN. Но също така забавя връзката ви.

Решението? Намерете доставчик, който няма да ви позволи да забележите разликата.

ExpressVPN обича да рекламира скоростите си.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

И така прави IPVanish.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

Тези два доставчика подкрепят своите искания с резултати. И двамата имат репутация на сериозно бързи VPN мрежи с много щастливи клиенти. Но искаме да знаем кой е по-добър.

Проведохме няколко теста с основната цел да открием кой VPN е по-бърз и по-последователен. По-долу ще намерите как ExpressVPN и IPVanish се представиха на 10 от техните сървъри по целия свят.

Тестовете ни бяха проведени от място в Източна Европа. Ето нашите резултати за сравнение (без VPN):

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

Ето и резултатите и за двата VPN:

Сървър Скорост на изтегляне (Mbps) Скорост на качване (Mbps)
ExpressVPN IPVanish ExpressVPN IPVanish
Автоматично (най-близко) 71.81 69.54 31.36 32.63
Румъния 67.79 64.38 36.71 30.81
Германия 67.72 69.33 34.79 30.90
Великобритания 63.41 68.25 28.96 35.67
Португалия 61.15 50.54 25.53 24.13
Израел 39.99 53.14 24.15 31.09
Съединени щати (Ню Йорк) 59.14 43.44 22.48 22.91
САЩ (Лос Анджелис) 23.59 21.39 12.95 15.21
Япония 51.95 0.53 1.66 1.16
Австралия 31.38 10.67 0.76 0.35

Като цяло ExpressVPN и IPVanish предоставят невероятни скорости на повечето сървъри. Те също успяват да останат доста близки – или го правят?

IPVanish победи убедително в теста на Израел и се представя по-добре на сървъра във Великобритания. Въпреки това наистина изпуска топката при тестовете в Япония и Австралия – със скорост на изтегляне под 1 Mbps в Япония дори лекото сърфиране беше отнемащо време.

Подозираме, че тези резултати се дължат на злополучни проблеми със сървъра по време на нашите тестове, но опитахме няколко пъти и не станаха по-добри. Стабилността също беше проблем на сървърите на Япония и Австралия дълга история накратко, попаднахме на редовни капки за връзка.

Междувременно ExpressVPN остава бърз и безпроблемен на всички 10 сървъра. Качеството на връзката е впечатляващо дори с увеличаването на разстоянието. Тук не е много да се каже – ExpressVPN определено се съобразява с репутацията си.

Същото прави и IPVanish, но само отчасти. Въпреки че не срещахме проблеми на повечето сървъри, тази VPN не беше толкова последователна, колкото се надявахме.

Победител за скорост: ExpressVPN

Независимо дали се свързвате със съседната си държава или някъде от другата страна на света, ExpressVPN покрил ли си с наистина пламтящи скорости. IPVanish прави силен аргумент, но между лошата стабилност на някои сървъри и силно ограничения потенциал за стрийминг, той изостава в това сравнение.

Опитайте ExpressVPN!

7. Сървъри и мрежа

В сравнение с други VPN мрежи на пазара, ExpressVPN и IPVanish ви дават огромен брой сървъри, на които да се наслаждавате. Когато се сравняват един срещу друг обаче, едно от тях има явно предимство.

ExpressVPN ви позволява да избирате между 3 000+ сървъра, стотици местоположения и над 90 страни по света.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

В другия ъгъл, с който имате IPVanish 1300+ сървъра, над 70 VPN местоположения и 50 страни в световен мащаб.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

Цифрите говорят сами за себе си. С разлика от повече от 30 страни, ExpressVPN е много по-гъвкав. И докато и двете VPN са силни в Европа и Америка, ExpressVPN предлага по-добро разнообразие в Близкия Изток, Югоизточна Азия и Африка. Тези региони рядко са добре покрити от VPN услуги – няма да се изненадаме, ако това насочи везните към ExpressVPN за потребители, живеещи там.

Съдейки по нашите тестове за скорост, ExpressVPN също изглежда по-стабилен от IPVanish на по-малко популярни места. Винаги е хубаво нещо, когато VPN осигурява същия капацитет и качество на сървъра в цялата му мрежа.

Победител за сървъри и мрежа: ExpressVPN

ExpressVPN не оставя място за IPVanish да свети в тази категория. С по-добро покритие във всички параметри, това е VPN, който трябва да изберете, ако търсите разнообразие на сървъра. Въпреки това, IPVanish остава разумна алтернатива за сървърите в Европа и Америка, дори и да е зад ExpressVPN на други континенти.

Опитайте ExpressVPN!

8. Поверителност и сигурност

И ExpressVPN, и IPVanish правят силно първо впечатление тук. Поверителността и сигурността са гарантирани от стабилно 256-битово криптиране, строги политики без регистрация, и всички основни характеристики за по-сигурно време онлайн.

Но има един любопитен аспект, при който единият VPN свети над другия.

Ето какво имаме предвид.

Политика за регистрация

Искането за нулева регистрация се споделя в политиките за поверителност на ExpressVPN и IPVanish. Нещо повече, и двата VPN трябваше да докажат това твърдение в миналото – но едно от тях се провали.

ExpressVPN трябваше да отговаря на турските власти още през 2016 г. когато един от сървърите му е използван за изтриване на доказателства при продължаващо разследване на убийство. Резултатът? Не може да се събере информация от доставчика на VPN, тъй като законно не съхранява потребителски регистрационни файлове. Това циментира ExpressVPN репутацията на услуга с неподправена поверителност.

ExpressVPN е регистриран на Британските Вирджински острови, което означава, че няма закони за запазване на данни, за които да се притеснявате. Тъй като Британските Вирджински острови не са част от 5/9/14-Съюзи за наблюдение на очите, вашите данни са безопасни и от широко разпространеното правителствено шпиониране.

IPVanish също имаше четка с правителството през 2016 година. За съжаление, той се превърна в дебал за регистриране на данни, когато VPN предаде чувствителна информация за потребителите на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.. Да, тази информация помогна на властите при разследване на насилието над деца и порнография, но също така хвана IPVanish в сериозна лъжа.

Оттогава има някои промени – IPVanish е под собственост от 2017 г. и StackPath (новата компания майка) гарантира, че в днешно време не се водят дневници.. Все пак IPVanish е базирана в САЩ VPN услуга и е обект на наблюдение 5/9/14-Eyes, така че може да не е идеалният избор за неприкосновеността на личния живот.

Шифроване и протоколи

AES-256 криптирането е стандартно както за ExpressVPN, така и за IPVanish. Този тип криптиране се счита за безпроблемен, но ExpressVPN има още едно предимство тук. Той също така изпълнява Перфектна тайна за напред, което означава, че използва динамични кодове за криптиране за всяка VPN сесия за допълнителна сигурност.

Протоколът OpenVPN е достъпен за настолни приложения и приложения за Android. Страхотна новина, тъй като този протокол предлага най-добрия баланс между сигурността и производителността.

ExpressVPN предлага и родна OpenVPN поддръжка на iOS, което е сравнително рядко. IPVanish не е – идва и неговото приложение за iOS IKEv2 / IPSec, и ще трябва да изберете ръчна настройка на OpenVPN със софтуер на трета страна, ако искате този протокол на вашето iOS устройство.

Що се отнася до допълнителни протоколи, и двата VPN поддържат PPTP и L2TP / IPSec.

Функции за сигурност

На пръв поглед няма много разлики между ExpressVPN и IPVanish, що се отнася до функциите за защита.

ExpressVPN идва с a убийте превключвател (нарича се Network Lock), както и DNS и IPv6 защита от теч. Можете да активирате или деактивирате превключвателя за убийство в Общ раздела за настройки – останалото можете да намерите в напреднал меню.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

IPVanish ви предоставя подобен набор от инструменти – DNS защита от теч, IPv6 защита от теч, и a убийте превключвател. Всичко е конфигурирано на едно място – the Връзка раздел с настройки. Като цяло малко по-организиран от ExpressVPN.

Сравнение ExpressVPN с IPVanish - кое е най-доброто за вас през 2020 г.?

Допълнително, можете да конфигурирате IPVanish, за да прикрие вашия трафик на OpenVPN с едно щракване. Това може да бъде изключително полезно, ако сте в страна с тежка цензура в Интернет. Това каза, В момента IPVanish е блокиран в Китай.

Това не е така ExpressVPN, който продължава да заобикаля Великата защитна стена с лекота. Благодарение на специалното настройки за стелт, можете да използвате тази VPN, за да получите допълнителен слой сигурност и да получите достъп до любимото си съдържание от тази страна и други, като Иран, Русия и ОАЕ.

Победител за сигурност и поверителност: ExpressVPN

И двата VPN имат необходимите функции, протоколи и криптиране за отлична сигурност, но ExpressVPN отново се оказва по-гъвкав. Нещо повече, той се възползва от благоприятното място на регистрация и има солидни данни, когато става въпрос за запазване на поверителността на потребителите. Предишната история и настоящата юрисдикция на IPVanish са недостатъци, които не могат да бъдат игнорирани.

Опитайте ExpressVPN!

9. Окончателна присъда

ExpressVPN е победителят в седем от осем категории, с убедителни победи в стрийминг, сървърна мрежа, и поверителност сравнения. В сравнение с IPVanish, този VPN има много повече сървъри, много по-висок потенциал за стрийминг и доказана политика за нулева регистрация.

IPVanish не успява да победи ExpressVPN в повечето мачове и тази категория, в която печели точка, може лесно да замахне по другия начин. Това прави IPVanish страшен VPN?

Въобще не.

с отлични скорости, сравними с ExpressVPN (на повечето сървъри), страхотни P2P функции, и плътно криптиране, този доставчик предоставя впечатляваща услуга, която е там с най-добрите. Ако често стартирате VPN на няколко устройства и оценявате доста интерфейс, определено помислете за IPVanish.

Но ако пет едновременни връзки са всичко, от което някога ще се нуждаете, ExpressVPN е безспорният по-добър избор. Бърз, стабилен и най-важното частен, този VPN няма да ви разочарова, ако търсите най-добрата комбинация от сигурност и ефективност.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me