Tor protiv VPN: Što je bolje za torrenting? Privatnost? Vas? (2023)

Kako se digitalni svijet razvija, internetska privatnost i anonimnost prednjače u našem umu. Mi želimo osigurati da naši osobni podaci i mrežne aktivnosti ostanu privatni, i to iz ruku korporacija, vlada i cyber kriminala.

Kada je u pitanju internetska sigurnost, VPN-ovi i Tor najmoćniji su alati koje možete koristiti. Iako su im slične na više načina, njihove razlike čine ih korisnim u vrlo različitim situacijama – i za vašu sigurnost i privatnost od vitalnog je značaja da napravite pravi izbor za svoje individualne potrebe.

Ispod, razgovarat ćemo o razlikama između Tor i VPN-ova, što oni rade i kako rade. Također ćemo pogledajte različite načine na koje ih možete koristiti koji će vam pomoći da odlučite hoće li Tor ili VPN biti najbolje rješenje za vašu situaciju.

Sadržaj

O VPN-ovima
– Prednosti upotrebe VPN-a
– Kako djeluju VPN-ovi?
– Što tražiti u sigurnom VPN-u
– Za i protiv upotrebe VPN-a

O Toru
– Prednosti upotrebe Tor
– Kako djeluje Tor?
– Za i protiv upotrebe Tor-a

Koje je najbolje internetsko rješenje o privatnosti: Tor ili VPN?

Tabela usporedbe: VPN vs Tor

VPN + Tor: dobitna kombinacija
– Tor preko VPN-a
– VPN preko Tor

Sažetak

O VPN-ovima

Što su VPN-i i što oni rade?

Virtual Private Nobrada (VPN) povezuje vaš uređaj putem sigurnog tunela s udaljenim poslužiteljem u zemlji po vašem izboru. Ovaj maskira vašu IP adresu, čini se kao da pristupate internetu s lokacije udaljenog poslužitelja umjesto sa stvarne lokacije.

U kombinaciji s šifriranje, ovo osigurava optimalno rješenje za anonimnost na mreži – mislim to špijuni ne mogu vidjeti što gledate ili odakle gledate. Također sprječava web stranice poput Googlea i Facebooka da vaše aktivnosti pregledavanja ciljaju oglase prema vašim interesima.

Što je šifriranje i što to može učiniti za vas?

VPN-ovi koriste enkripciju vojne snage za osigurajte svoje osobne podatke. Smatrajte to zaključavanjem podataka u neprobojni sef – samo oni koji poznaju lozinku mogu otvoriti sef i pregledati njegov sadržaj, a ne može se provaliti.

Napadači teoretski mogu oduzeti 256-bitnu AES enkripciju daleko koristeći napad brutalnim silama, ali bilo bi potrebno 50 superračunala koja provjeravaju 1018 AES tipki svake sekunde, otprilike 3 × 1051 godina, da bi se probio jedan komad šifriranih podataka – tako da danas ne moramo biti zabrinuti.

Ako a hakeri ili vladin agent za nadzor dobili su uvid u vaše podatke dok su prolazili mrežom, ne bi ih imali priliku pročitati. Izgledalo bi samo kao glupost.

Da bih ovo testirao, koristio sam AES generator enkripcije za šifriranje fraze “vpnMentor”. Bez šifriranja možete jasno vidjeti izraz “vpnMentor”, ali kad je šifriran, sve što možete vidjeti je: ‘NRRJsYVI / 6HXtdnnh2BLZg ==’

torvsvpn (1)

To su vrste sigurnosnih značajki koje čuvajte novinare i aktiviste kada koriste digitalnu komunikaciju u burnoj političkoj klimi. Ali VPN-ovi nisu samo za ljude u opasnim položajima – oni su ključ za anonimnost i sigurnost svakog mrežnog građanina.

Možete koristiti VPN ako:

 • Ti si zabrinuti zbog vaših privatnih podataka, poput podataka o mrežnom bankarstvu, koji završavaju u pogrešnim rukama.
 • Vas cijenite internetsku anonimnost.
 • Vas download ili sjemenske bujice u regiji u kojoj su bujice zabranjene.
 • Živiš u zemlji sa internetska cenzura ili plodan nadzor države.
 • Ne želite da tvrtke prate vaše navike pregledavanja kako bi vas ciljale oglasima.
 • Trebaš pristup poslovnoj mreži dok putuje.
 • Želite zaobići mrežni vatrozid ili spriječiti mrežne administratore da vide vašu aktivnost pregledavanja.
 • Koristite javni Wi-Fi i želite sačuvati svoje računalo.
 • Vas uživajte u Netflixu i druge usluge struje i to želite deblokirati njihove cjelovite kataloge u drugim regijama.
 • Vjerujete u vaše pravo na slobodu na mreži.

Prednosti upotrebe VPN-a

Šifriranje od početka do kraja: VPN-ovi kriptiraju sve podatke koji prolaze kroz vašu vezu.

Ubrzati: VPN obično usporava vašu vezu (s kvalitetnim VPN-om, razlika će se teško primijetiti) – međutim, ako patite od gušenja ISP-a ili zagušenja mreže, VPN vas zapravo može ubrzati.

Jednostavnost korištenja: Obično je sve što trebate učiniti kako biste postavili VPN, prijaviti se, preuzeti i instalirati relevantnu aplikaciju i povezati se s poslužiteljem po vašem izboru – nisu potrebne tehničke vještine ili znanje.

Zaobići geoblokove i cenzuru: VPN maskira vaš IP, pojavljuje se kao da pristupate internetu s lokacije odabranog poslužitelja. To vam omogućuje jednostavan pristup geoblokiranim web stranicama i uslugama streaminga poput Netflixa.

Kako funkcioniraju VPN-ovi?

Što vam je potrebno za upotrebu VPN-a:

 • Račun kod pružatelja VPN-a
 • Klijentski softver ili aplikacija VPN davatelja instalirana na vašem uređaju

Nakon što postavite račun kod svog odabranog davatelja, morat ćete otvoriti klijentski softver na računalu, prijaviti se i odabrati poslužitelj na koji ćete se povezati. Poslužitelj koji ste odabrali ovisit će o vašim potrebama: ako vi dajte prednost sigurnosti i brzini, odaberite poslužitelj u blizini vaše fizičke lokacije; ako to tražite zaobići cenzuru i geoblokiranje, odaberite poslužitelj u drugoj zemlji.

Nakon što ste povezani, softver šifrira sve vaše podatke prije nego što ga usmjerite kroz tunel do odabranog poslužitelja. Poslužitelj zatim prosljeđuje vaše podatke web mjestu koje posjetite. Jer poslužitelj maskira vaš IP, web mjesto vidi da podaci dolaze s poslužitelja, a ne s vašeg uređaja potpuno ste anonimni.

  A Top Gear a Netflix-en található! Így nézheti meg ezt 2023-ban

Što potražiti u sigurnom VPN-u

Vojni razred šifriranja: Da biste osigurali privatnost svojih podataka, vaš pružatelj VPN trebao bi ponuditi 256-bitnu enkripciju.

DNS zaštita od curenja: Sustav naziva domena (DNS) ekvivalent je interneta telefonskom imeniku. Kad god posjetite web mjesto, vaše računalo zahtijeva IP adresu web lokacije od DNS poslužitelja vašeg davatelja internetskih usluga – ali kad koristite VPN, umjesto toga kontaktira DNS vašeg VPN-a.

Ponekad, sigurnosni propust u vašoj mreži rezultira će preusmjeravanjem vaših DNS zahtjeva na DNS poslužitelj vašeg davatelja internetskih usluga umjesto na VPN koji omogućuje vašem davatelju internetskih usluga da vidi koje web stranice posjećujete. Potražite VPN koji nudi zaštitu od propuštanja DNS-a kako biste bili sigurni da vaša aktivnost pregledavanja nikada ne ostaje izložena.

Stroga pravila bez zapisivanja: Većina pružatelja VPN-a vodi neke zapise o vašoj aktivnosti, poput vremenskih oznaka i količine podataka koji se prenose u sesiji. Uglavnom su takve vrste zadržavanja podataka bezopasne jer nisu osobno identificirajuće informacije – ali ako vaš davatelj vodi evidenciju svih vaših aktivnosti pregledavanja, više niste anonimni na mreži.

Ako bi se vlasti pojavile u sjedištu tvrtke s nalogom za oduzimanje svih njenih zapisa, VPN koji ne vodi nijednu evidenciju ne bi imao nikakve podatke o vama da biste im ih dali.

Automatski prekidač: Automatska sklopka za uklanjanje isključit će vas s interneta ako padne vaša VPN veza, sprečavajući curenje podataka i IP-a.

Za i protiv upotrebe VPN-a

prozodija

kontra

 • Šifriranje i ostale sigurnosne značajke osiguravaju zaštitu svih vaših podataka.
 • Web stranice ne mogu koristiti vašu aktivnost pregledavanja za izradu ciljanih oglasa.
 • VPN-ovi maskiraju vaš IP kako biste mogli zaobići geoblokove i cenzuru.
 • Spajanje na udaljeni poslužitelj omogućuje vam zaobići zagušenje mreže i prigušivanje internetskih usluga.
 • Štiti sve vaše podatke; a ne samo podaci poslani preko određenog preglednika.
 • Dostupno za svaki uređaj; možete čak i konfigurirati svoj usmjerivač da pruža zaštitu putem VPN-a širom mreže
 • Većina VPN-ova zahtijeva pretplatu – iako je obično pristupačna.
 • Neke će banke i pristupnici za plaćanje otkriti da koristite VPN i označiti svoj račun zbog sumnjivih aktivnosti.
 • Možete doći do gubitka brzine jer vaši podaci trebaju putovati dalje da bi stigli na odredište i zato što proces šifriranja zahtijeva vrijeme. No, kod visokokvalitetnog VPN-a ta se razlika jedva primijeti.
 • Za razliku od Tor-a, VPN softver može naići na pogreške i čak pad sustava, ostavljajući vaše podatke nezaštićenima. Ako vaš pružatelj usluga nudi automatsku sklopku za uklanjanje, isključit će vas s interneta u slučaju da vaš VPN softver ne uspije, ali morat ćete ostati izvan mreže dok pogreška ne bude ispravljena ako želite zaštititi svoje podatke.

O Toru

Što je Tor i što radi?

Tor, kraće za The Onion Router, jest besplatni softver koji prikriva vaš identitet kriptiranjem vašeg prometa i usmjeravanjem ga kroz niz poslužitelja volontera, poznatih kao čvorovi. Kad vaš promet primi posljednji čvor – izlazni čvor – dešifrira se i prosljeđuje na web mjesto koje posjetite.

Zbog višeslojna enkripcija, svaki čvor na mreži može vidjeti samo IP adresu čvorova prije i poslije njega (osim ulaznog čvora, koji može vidjeti vaš stvarni IP), a samo izlazni čvor može vidjeti vaše šifrirane podatke. Tor sprječava da se vaša aktivnost pregledavanja više nikad ne vraća na vas – špijuni mogu vidjeti vaš promet kad napusti mrežu, ali ne i njegovo podrijetlo.

Međutim, zato što Torovim čvorovima upravljaju volonteri, bilo tko može postaviti izlazni čvor i vidjeti promet u otvorenom tekstu koji napušta it – uključujući hakere i špijune. Loši čvorovi obično informacije o žetvi poput podataka za prijavu na web stranice, osobne podatke, internetske chat poruke i e-poruke. Postoje dva načina borbe protiv toga:

 1. Izbjegavajte slanje privatnih poruka i osjetljivih podataka preko vaše veze. Nikada se ne prijavite na web stranice ako ne koriste HTTPS.
 2. Koristite VPN zajedno s Torom za šifriranje osjetljivih podataka i detalja o prijavi – o tome ćemo govoriti detaljnije u nastavku.

Pristupite skrivenim web-lokacijama

Tor je također ulaz u tamnu mrežu, vrsta internetskog podvožnjaka. On je dom tisućama kriminalnih radnji na mreži – ali to je također utočište za ljude koji trebaju anonimno dijeliti informacije. Na primjer, New York Times upravlja sigurnom kutijom za zaključavanje na tamnom webu kako bi zviždači mogli slati datoteke i informacije bez narušavanja svog identiteta. Ali ne dajte da vas to oduži – i normalni ljudi koriste Tor!

Mnoge popularne web stranice imaju skrivene verzije pristup samo Torom. Evo nekoliko primjera:

Facebook: Iako anonimnost na mreži i Facebook obično ne idu ruku pod ruku, Facebook koristi a.onion adresu kako bi ga ljudi iz visoko cenzuriranih regija mogli koristiti za komunikaciju.

ProPublica: ProPublica je pokrenula a.onion stranicu kako čitatelji nikada ne bi trebali brinuti o digitalnom nadzoru, posebno u regijama u kojima je ProPublica cenzurirana..

  4 начина за достъп до сайтове в Китай, ако вече сте там през 2023 г.

DuckDuckGo: DuckDuckGo je moćna tražilica, ali za razliku od Googlea, ne narušava vašu privatnost. Ako koristite Google na Toru, bombardirat će vas captchasima kako niste sigurni da niste robot – ali DuckDuckGo rješava taj problem i izvrsno se zauzima za Googleovo mjesto.

Tor možete koristiti ako:

 • Zanima te anonimiziranje aktivnosti pregledavanja.
 • Živiš u zemlji sa strogim vladin nadzor zakoni.
 • Trebaš zaobići cenzuru za pristup blokiranom sadržaju ili slobodno govoreći na mreži.
 • Želite spriječiti web mjesta da vide vašu povijest pregledavanja i upotrebljavaju je za ciljanje oglasa.
 • Želite zadržati svoje pravo na slobodu na mreži.

Prednosti upotrebe Tor

Slobodno je: Tor je općenito najisplativiji sigurnosno rješenje – naime zato što je besplatno.

Potpuna anonimnost: Tor ne bilježi vašu aktivnost pregledavanja, ne morate se prijaviti da biste je koristili, a budući da je besplatna, ne bilježi vaše financijske podatke.

Teško je isključiti: Torsovi poslužitelji raštrkani su širom i širom svijeta, zbog čega je vlastima gotovo nemoguće da ih ikad zatvore. Za razliku od VPN-a, ne postoji glavni ured ili glavni poslužitelj koji bi mogao napasti ili zabraniti.

VPN-ovi su tvrtke, pa su ranjive na zatvaranje ili zabranu, ostavljajući vas da nađete (i platite za njega) drugog davatelja usluga nakon što budite – problem s kojim se nikada nećete suočiti s tvrtkom Tor.

Kako djeluje Tor?

Što ćete trebati upotrijebiti Tor:

 • Preglednik ili operativni sustav Tor.

Torov softver mapira put s vašeg uređaja kroz dva nasumično odabrana čvora do izlaznog čvora. Tada se primjenjuje tri sloja enkripcije na vaš podatkovni paket i šalje ga u prvi čvor.

Prvi čvor u mreži uklanja vanjski sloj šifriranja. Podaci ugrađeni u ovaj sloj govore o tome gdje dalje poslati podatkovni paket, a drugi čvor zatim ponavlja ovaj postupak.

Kada vaš promet dosegne izlazni čvor mreže, uklanja se posljednji sloj šifriranja. To otkriva ne samo krajnje odredište vaših podataka, već i informacije koje oni prenose – uključujući bilo koje osjetljive podatke koje ste unijeli na početnoj web stranici.

Tor će koristiti ista tri čvora oko 10 minuta prije nego što stvori potpuno novi put za vaš promet.

Za i protiv upotrebe Tor-a

prozodija

kontra

 • Tor je besplatan.
 • Tor prikriva vaš identitet i omogućuje vam zaobići cenzuru.
 • Web stranice ne mogu koristiti vašu aktivnost pregledavanja za izradu ciljanih oglasa.
 • Vaša aktivnost pretraživanja ne može se povezati s vama.
 • Tor vam omogućuje da u određenoj mjeri izbjegnete internetski nadzor.
 • U cjelini, Tor mreža je vrlo spora – nije idealna za strujanje.
 • Izlazni čvorovi mogu se manipulirati kako bi špijunirali korisnike.
 • Lako je procuriti vlastite podatke bez da ih shvatite ako web lokacija s kojom komunicirate nije na mračnom webu i ne podržava HTTPS.
 • Nadzorna tijela mogu utvrditi koristite li Tor, a to bi vas moglo potencijalno staviti na listu praćenja.
 • Ako ne upotrebljavate Torov OS, zaštićen je samo promet iz vašeg preglednika.
 • Tor ne podržava bujicu – zapravo, većina čvorova blokira sve zajedno.
  Koje je najbolje internetsko rješenje o privatnosti: Tor ili VPN?

Koje je najbolje internetsko rješenje o privatnosti: Tor ili VPN?

VPN je najbolje mrežno rješenje za privatnost.

Tor je nadaleko cijenjen zbog svoje sposobnosti anonimnosti vašeg internetskog prometa, ali ograničena je i ranjiva na napade i curenje podataka.

Svatko može stvoriti i upravljati čvorom, čak i hakeri i špijuni. Tor ne omogućuje enkripciju od početka do kraja, pa osim ako ne pristupate web mjestu s omogućenim HTTPS ili ne koristite mračni web, vlasnik izlaznog čvora koji koristite može vidjeti vaše podatke i njegovo odredište.

Dakle, ako ste Tor upotrebljavali za slanje osjetljivih podataka ili prijavljivanje na web mjesto, onaj tko je vlasnik izlaznog čvora sada ima pristup tim informacijama. VPN-ovi pružaju enkripciju od kraja do kraja, čineći vaše podatke 100% nevidljivim za hakere i špijune.

Ako ne koristite Torin operativni sustav, on štiti samo podatke koji se prenose preko vašeg preglednika. VPN će šifrirati sve podatke putuje preko vaše veze.

Većina VPN-a nudi ubiti prekidače to će isključiti vaš Internet na spriječiti da nezaštićeni podaci izađu iz vaše mreže u rijetkom slučaju ako vaša veza ne uspije.

Torova mreža ne može propasti na isti način, ali može sadržavati loše čvorove koji skupljaju vaše podatke. Za razliku od VPN-a, Tor nema prekidač za ubijanje koja može otkriti kvar kao što je ovaj, pa ako je jedan od čvorova ugrožen, vaši će podaci biti izloženi.

I VPN-ovi imaju nedostatke, ali kada koristite VPN, imate manji rizik od hakiranja ili curenja podataka. Međutim, najsnažnije mrežno sigurnosno rješenje je kombinirati VPN s Torom. O tome ćemo detaljnije govoriti u nastavku.

Tabela usporedbe: VPN vs Tor

Evo kako se njih dvoje postavljaju jedan protiv drugog:

humka

VPN

Cijena: Besplatno Pristupačna pretplata – obično bez ugovora
Šifriranje: Da, ali samo do izlaznog čvora. Da, krajnje šifriranje.
Anonimnost: Da, ali programi nadzora mogu otkriti kada se Tor koristi. Da.
Ostale sigurnosne značajke: Može se koristiti u kombinaciji s Obfsproxy. Ovisno o davatelju usluga:

Automatski prekidač,

automatska Wi-Fi zaštita,

Sprječavanje curenja DNS-a,

pravila bez zapisivanja,

Obfsproxy i još mnogo toga.

Kompatibilnost uređaja Windows, MacOS, Linux, Android. Sve platforme, uključujući usmjerivače.
streaming: Tor se ne preporučuje za strujanje jer je veza prespora. Da – VPN-ovi su savršeni za strujanje.
Torrenting: Većina izlaznih čvorova blokira promet prema i od bujica. Da – ovisno o davatelju usluge.
Jednostavnost korištenja: Preglednik je lako podesiti, ali često zahtijeva daljnju konfiguraciju. Vrlo jednostavan za korištenje, odličan za početnike.
Ubrzati: Usporiti. Velike brzine.

VPN + Tor: dobitna kombinacija

Ako želiš zaštiti svoju vezu najjačim internetskim rješenjem o privatnosti, kombinirajte svoju VPN s Torom.

Protokol šifriranja VPN-a hoće spriječiti zlonamjerne čvorove da vide vašu IP adresu i aktivnost, kao i spriječiti da vaši davatelji internetskih usluga i nadzorna tijela otkriju upotrebu Tor-a – na kraju krajeva, ne želite podizati crvene zastave o svojim mrežnim aktivnostima. To će vam i omogućiti pristup web-lokacijama koje blokiraju korisnike Tor-a.

Postoje dva načina kombiniranja VPN-a i Tor-a:

Tor preko VPN-a

Kad koristite konfiguraciju Tor over VPN, prvo biste trebali povežite se s VPN-om prije nego što otvorite Tor. VPN će šifrirajte svoj promet prije nego što se pošalje putem Tor mreže, skrivajući svoju upotrebu Tor-a od svog davatelja internetskih usluga.

Koristeći Tor putem VPN-a, vaš davatelj VPN ne može vidjeti podatke koje šaljete putem Tor-a, ali mogu vidjeti da ste povezani s njim. Ulazni čvor Tor ne može vidjeti vaš stvarni IP; umjesto toga, vidjet će IP vašeg VPN poslužitelja, povećavajući vašu anonimnost.

Međutim, vaš promet nije šifriran kada napusti mrežu Tor, pa Preklapanje putem VPN-a ne štiti vas od zlonamjernih izlaznih čvorova. Dakle, i dalje ćete trebati biti oprezni prilikom slanja osjetljivih podataka putem svoje veze.

Koristite Tor preko VPN-a ako:

 • Trebaš sakrijte svoju upotrebu Tor-a od svog davatelja internetskih usluga i nadzorna tijela.
 • Trebaš sakrijte svoj promet od svog davatelja VPN-a.
 • Ne šaljete osobne podatke poput detalja o prijavi u vašoj vezi.

Kako postaviti Tor preko VPN-a:

1. Otvorite svoju VPN aplikaciju i povežite se s VPN mrežom.

torvsvpnnord

2. Otvorite Tor. Nakon što se učita, vidjet ćete ovu stranicu:

torvsvpn (3)

3. Kliknite poveži i pričekajte da Tor uspostavi vezu.

torvsvpn (4)

4. Spremni ste sigurno i anonimno pregledavali Internet.

VPN preko Tor

VPN nad Torom djeluje u suprotnom smjeru od Tor preko VPN-a. Prvo morate prvo spojite se na Internet i zatim se prijavite u svoju VPN putem Tor mreže. Ova metoda zahtijeva i više tehničkog znanja jer ćete to trebati konfigurirajte svoj VPN klijent za rad s Torom.

Umjesto da se izravno povežete s internetom, Torov izlazni čvor preusmjerava vaš promet na vaš VPN poslužitelj. Ovo uklanja rizik od zlonamjernih izlaznih čvorova jer se vaš promet dešifrira nakon što napusti mrežu Tor.

Iako Torov ulazni čvor i dalje može vidjeti vaš stvarni IP, vaš VPN vidjet će samo adresu izlaznog čvora. Vaš davatelj internetskih usluga neće moći vidjeti da ste povezani s VPN-om, ali može vidjeti da upotrebljavate Tor. Budući da možete odabrati koji udaljeni poslužitelj koristi vaš VPN, to je lakše zaobići geoblokiranje i cenzuru i ovom metodom.

Upotrijebite VPN over Tor ako:

 • Želite zaštiti svoju vezu protiv zlonamjernih izlaznih čvorova.
 • Želite sakriti svoju VPN upotrebu od svog davatelja internetskih usluga.
 • Prenosit ćete osjetljive informacije preko vaše veze, poput detalja o prijavi i privatnih poruka.
 • Trebaš zaobići geoblokove.

Sažetak

VPN-ovi su snažni alati da biste zaštitili svoje podatke i svoju anonimnost na mreži.

VPN možete koristiti za otključajte svaki kutak Interneta na sigurno i sigurno štiteći se od hakera, špijuna i zlonamjernih napada. Ali, kad kombinirate VPN s Torom, dobivate apsolutnu internetsku snagu za privatnost.

Bez obzira na to zaštiti vaše osobne podatke, poput bankarskih podataka i aktivnosti pregledavanja dok surfate ili to trebate izbjegavajte internetski nadzor iskoristiti svoje pravo na slobodu govora, preporučujemo korištenje VPN-a preko Tor.

Ako tražite pouzdan VPN s vrhunskim sigurnosnim značajkama, pogledajte naš popis pet najboljih. Svi oni dolaze sa besplatno probno razdoblje razdoblja i / ili garancije povrata novca, tako da možete isprobati ih bez rizika da biste vidjeli jesu li u pravu za vaše potrebe.

Za najbolju vrijednost na VPN-ovima, ne propustite naše VPN ponude i kodove kupona.

Ocjena davatelja naših ocjena Ocjena korisnika
Izbor urednika 5.0 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
2 4.9 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
3 4.8 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
4 4.8 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
5 4.7 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto

Ostali članci koji bi vas mogli zanimati:

Usporedba VPN protokola

Što Google zna o vama?

Što je Kill Switch?

Najbolji provjereni VPN-ovi bez zapisa

  Најбољи ВПН купони за ФИФА светски куп 2023. године