Ultimativni vodič za roditelje za zaštitu vašeg djeteta na Internetu

Sadržaj

Uvod

 1. Mobilni telefoni i aplikacije
 2. Streaming sadržaja i pametnih televizora
 3. Igraće konzole i mrežne igre
 4. Društveni mediji
 5. Elektroničko zlostavljanje
 6. Privatnost i sigurnost podataka
 7. Gledanje neprimjerenog sadržaja na mreži
 8. Internetski grabežljivci

Zaključak

Uvod

Sve ove dane vidimo vijesti o utjecaju tehnologije na naš svakodnevni život. Mnogi od nas počeli su razmišljati o tome kako tehnologija utječe na nas osobno. Ali koliko nas je prestalo razmišljati o tome kako to utječe na našu djecu?

85% majki reklo je da koriste tehnologiju kako bi zauzele svoju djecu (izvor).

Djeca primaju svoj prvi uređaj s internetskim mogućnostima ranije i ranije. Ta ista studija je to pokazala 83% američkih kućanstava ima tablete, a 77% pametne telefone (izvor).

Čak i u školi, tehnologije ima u izobilju. Učitelji postavljaju domaće zadatke koji zahtijevaju internetska istraživanja i alate i koriste aplikacije za upravljanje tim domaćim zadaćama.

Tehnologija se uvijek prilagođava i ovdje ostaje, ali mnogi ne razmišljaju o sigurnosnom riziku u smislu kibernetičke sigurnosti. Nedavna studija otkrila je zapanjujuću brojku: 68% roditelja nikada ne provjerava mrežne aktivnosti svoje djece (izvor). A da se mrežna aktivnost iz godine u godinu povećava.

Za puno djece internetski je svijet stvarniji od stvarnog. Ključno je za dobrobit naše djece da razumijemo što vide na mreži, što je vani, i dobro i loše, i kako utječe na njihovo fizičko i emocionalno blagostanje.

Problem, kako mnogi od nas željno priznaju, je taj što osjećamo da ne razumijemo internetski svijet. Instagram, Snapchat i Twitter dovoljno su zbunjujući, a da uopće ne spominjemo 4chan i TOR. Nadalje, ne smatramo da imamo tehničke vještine za upravljanje ovim složenim krajolikom.

Dobra vijest je to nije tako teško postaviti određene tehničke kontrole kako biste zaštitili svoju djecu na mreži. Daleko važnije, najbolje što možete učiniti da zaštitite svoju djecu je da razgovarate s njima; postavite jasne granice za ono što i kada pristupaju mreži, ali i biti tamo svojoj djeci kada pogriješe ili kada su otišli predaleko. Nije li to ono u čemu se roditeljstvo temeljno svodi??

U ovom opsežnom vodiču naveli smo osam područja na koja biste trebali obratiti pažnju dok se krećete ovim složenim internetskim svijetom. Ovisno o dobi vaše djece, neće se sve odnositi na vas. Mislite na to ne samo kao smjernice za ono što biste sada trebali raditi, već i ono na što bi trebali obratiti pažnju kako djeca rastu.

1. Mobilni telefoni i aplikacije

Prema istraživanju potrošača tvrtke Influence Central, prosječna dob koju djeca dobiju svoj prvi pametni telefon je 10 godina. Davanje djetetu pametnog telefona donosi brojne prednosti. Telefon je izvrstan sigurnosni alat; vaše dijete može je upotrijebiti za obavještavanje da je sigurno stiglo do odredišta, nazvati vas vožnjom ili u slučaju nužde. Možete upotrijebiti i GPS na njihovom telefonu za praćenje njihove lokacije. Znajući da uvijek možete doći do svog djeteta strašan je duševni mir za roditelja.

Međutim, pametni telefoni se također mogu zloupotrijebiti te u nekim situacijama djecu mogu učiniti ranjivom. Budući da su pametni telefoni osobni uređaji, mi često ne znamo što naša djeca rade na njima ili kako ih koriste.

Ako razmišljate o tome da djetetu date pametni telefon, pomaže vam da unaprijed donese neke jasno istaknute smjernice, tako da su svi na istoj stranici. Ako vaše dijete već ima pametni telefon, nije kasno za pregled obiteljskih pravila. Pokazati im da je velika odgovornost imati pametni telefon.

Ultimativni vodič za roditelje za zaštitu vašeg djeteta na Internetu

S djetetom implementirajte pravila pametnih telefona. Pobrinite se da vas djeca uključe u svoje telefonske aktivnosti uz pomoć kojih ćete biti sigurni.

Mnogo je mjera koje možete poduzeti za primjenu sigurnosti telefona:

 • Neka vaše dijete potpiše ugovor o pametnom telefonu prije nego što mu ga date. Ispišite popis pravila o mobilnom telefonu i zalijepite ga na javno mjesto u svom domu.
 • Preuzmite roditeljski nadzor. Aplikacije roditeljskog nadzora za mlađu djecu omogućuju vam da ograničite upotrebu djeteta, odredite njegovu lokaciju i nadgledate njihove pozive i poruke. Aplikacije također omogućuju isključivanje određenih funkcija u različito vrijeme. Na primjer, onemogućavanje tekstualnih poruka tijekom vožnje.
 • Postavite ograničenja kada vaše dijete može koristiti pametni telefon i koliko dugo svaki dan.
 • Postavite osobni primjer svom djetetu. Ne donosite telefon za stolić za večeru i nemojte tekstualiti i voziti.
 • Postavite stanicu za punjenje na centralno mjesto u vašem domu. Telefoni trebaju ostati izvan spavaće sobe vašeg djeteta i neće ih koristiti kasno u noć.
 • Možete i instalirati aplikaciju za nadziranje aktivnosti djeteta. Čuvari je jedna vrsta aplikacije koja upozorava roditelje na štetne, zloupotrebe ili sumnjive poruke, a uključuje uređaj za praćenje koji prikazuje lokaciju vašeg djeteta u stvarnom vremenu.

2. Streaming sadržaja i pametnih televizora

Volimo se prisjećati vremena, kada se cijela obitelj okupljala oko televizora kako bi zajedno gledali nešto zdravo. (U stvarnosti, mnogi od nas vjerojatno su imali televizor u svojim sobama, a proveli smo mnogo sati gledajući televiziju bez puno uputa naših roditelja.)

Kao što je rečeno, streaming sadržaja povećao je svoju popularnost, a dostupno je više TV emisija i filmova na dohvat ruke nego ikad prije, a mnogo toga nije osobito prikladno za djecu.

Postoje, međutim, neki velike prednosti streaming usluga. Mnogi prikazuju izvrsne, obrazovne dječje programe i dokumentarne filmove. Većina ne prikazuje oglase, što znači da vaša djeca neće biti bombardirana komercijalnim porukama sa svih strana kao što su kada gledaju redovnu televiziju. Svojoj djeci možete otvoriti čitav svijet pomoću strujnog sadržaja – ključno je kako je koristite.

  Cum să urmăriți cel de-al 42-lea an Kennedy Center onoruri oriunde online

Većina velikih pružatelja usluga strujnog sadržaja ima roditeljski nadzor, neki robusniji od drugih. Netflix vam omogućuje postavljanje zasebnih profila za vas i za vašu djecu.

Pomoću ovih alata možete osigurajte da vaša djeca imaju pristup samo sadržaju koji odgovara dobi. Budući da dječji izbornik Netflixa ima drugačiju shemu boja od uobičajenog izbornika, lako možete vidjeti imaju li vaša djeca pristup dopuštenom sadržaju ili ne. Međutim, to ne sprečava djecu da prijeđu na vaš profil, pa morate biti budni.

iTunes i Apple TV omogućuju roditeljima postavljanje razine ocjena za sadržaj koji njihova djeca gledaju. Suprotno tome, Amazon Prime nema roditeljski nadzor, tako da jedino morate odjaviti svoj račun i ne dijeliti lozinku.

Međutim, svi ovi alati ne zamjenjuju česte razgovore s vašom djecom o onome što gledaju.

Pratite informacije o vremenu TV emisije

Pratite vrijeme televizije ograničavanjem broja sati koje gledaju dnevno, uključujući roditeljske postavke, razgovarajući s djetetom o sadržaju koji gleda i provodi TV vrijeme kao obitelj.

3. Igraće konzole i mrežne igre

Prema NPD grupi, 91% američke djece u dobi od dvije do 17 godina igra videoigrice. Igračke konzole dugo su bile žarište straha i brige mnogih roditelja. Uz toliko mnogo igara s nasilnim ili seksualnim sadržajem, Važno je paziti na vrste igara koje vaša djeca igraju.

Uz to su igre konzole koje imaju komponentu za više igrača ili igre koje se u potpunosti temelje na internetu otvoren za zloupotrebu od drugih igrača. Mnoge igre potencijalno omogućuju igračima iz cijelog svijeta da međusobno razgovaraju izlažu djecu maltretiranju i zlostavljanju. Djeca također mogu uspostaviti odnose s drugim igračima i mogu im dati osobne podatke.

Igre su također sjajan način da djeca razviju razne vještine. Pomažu djeci u razvijanju vještina rješavanja problema, uče kako se opredijeliti za dugoročne ciljeve i kako raditi kao dio tima. Također mogu biti izvrsna prilika za obiteljsko povezivanje. Srećom, većina igraćih konzola pruža robusnu roditeljsku kontrolu roditelji mogu nadzirati igru ​​svoje djece.

Pratite i ohrabrujte sigurne podatke za igru

Potaknite svoju djecu da razgovaraju o igrama koje igraju. Provjerite je li profil vašeg djeteta privatni. Razmislite o održavanju igraće konzole u zajedničkom, društvenom prostoru. Proučite dobnu ocjenu igara. Upotrijebite roditeljski nadzor za postavljanje profila. Ograničite vrstu ljudi s kojima vaše dijete može razgovarati putem interneta.

4. Društveni mediji

Iako se format mijenjao, roditelji su godinama brinuli o dječjim TV emisijama i video igrama. S druge strane, društveni mediji nova su briga koju ćete dodati svom tanjuru.

Upotreba društvenih medija sada je sveprisutna među američkim tinejdžerima; 71% koristi više od jedne društvene platforme. Djeca danas također provode ogromnu količinu vremena na društvenim medijima. Istraživanje neprofitne grupe Common Sense Media pokazalo je to 8 do 12 godina bili su na mreži šest sati dnevno, velik dio toga na društvenim platformama i Od 13 do 18 godina, vrtoglavih devet sati!

Prema nedavnom istraživanju sa Harvarda, iako većina platformi za društvene medije zahtijeva da se korisnici prijavljuju za starosnu skupinu od 13 godina, 68% anketiranih roditelja pomoglo je mlađoj djeci da otvore račun.

Društveni mediji mogu posebno zaraziti tweene i tinejdžere. Također otvara vrata za mnoštvo različitih pitanja, poput internetskog maltretiranja, neprimjerenog dijeljenja i razgovora s nepoznatim osobama (više o onima u nastavku).

Pristup društvenim medijima također je središnji dio tinejdžera koji razvija socijalni identitet. To je način na koji se povezuju sa svojim prijateljima, a to može biti zdrav način druženja. Ključno je utvrditi neke granice kako bi ono ostalo pozitivno iskustvo.

Sigurna pravila za informiranje o društvenim medijima

Osigurajte sigurno okruženje. Ne puštajte svoju djecu na društvenim mrežama dok nisu dovoljno stari. Držite računalo na javnom mjestu. Ograničite količinu vremena provedenog na društvenim medijima. Blokirajte pristup lokaciji svim aplikacijama. Prilagodite postavke privatnosti. Pratite mrežne aktivnosti vašeg djeteta.

5. Internetsko zlostavljanje

Životi naše djece kretali su se na mreži. Nažalost, i njihovi se nasilnici preselili na internet.

Internetsko maltretiranje često je u vijestima, a javlja se i izvještaje o samoubojstvima tinejdžera zbog zlostavljanja na mreži.

Internetsko zlostavljanje se događa na svim platformama koje smo naveli gore, a dolazi u mnogim oblicima: širenje glasina i slanje prijetećih poruka putem društvenih medija, slanje poruka ili e-pošte, pretvaranje drugog djeteta i objavljivanje sramotnog materijala pod njihovim imenom, prosljeđivanje privatnih fotografija bez pristanka i općenito objavljivanje na mreži o drugom djetetu s u namjeri da ih ponizi ili degradira.

Internetsko zlostavljanje je posebno štetno jer je tako javno. U prošlosti, ako je dijete bilo nasilje na igralištu, možda je nekolicina njegovih vršnjaka vidjela. Sada se najviše privatnih podataka o djetetu može širiti internetom i postoje li trajno, osim ako su prijavljeni i obrisani.

Internetsko zlostavljanje može negativno utjecati na internetsku reputaciju ne samo žrtve, već i počinitelja i ima dubok utjecaj na budućnost tog djeteta, uključujući upise na fakultete i zaposlenje.

Također je izuzetno postojan. Ako je dijete meta tradicionalnih maltretiranja, njegov je dom češće nego utočište. Budući da su digitalne platforme neprestano dostupne, žrtve cyberbullyinga pokušavaju pronaći olakšanje.

  Secure Channel - Protecția datelor prin autentificare și criptare

Često je vrlo teško reći je li vaše dijete maltretirano putem interneta. To se događa putem interneta, pa roditelji i učitelji imaju manje vjerojatnosti da će to precijeniti ili primijetiti. Manje od polovice djece putem kojih nasilje putem interneta govori roditeljima ili drugoj odrasloj osobi kroz što prolaze, prema Internet sigurnosti organizacije i-SAFE. Zapravo, prema istraživanju američke vlade, 21% djece u dobi od 12 do 18 godina iskusilo je nasilje, a procjenjuje se da ih 16% maltretira putem interneta.

Najbolji način da se spriječi cyber-nasilje ili da se zaustavi u njegovim stvarima je biti svjestan djetetova ponašanja. Mogu se pojaviti brojni znakovi upozorenja.

Dijete koje je zlostavljano može zatvoriti račun na društvenim medijima i otvoriti novi. On ili ona mogu početi izbjegavati socijalne situacije, čak i ako su u prošlosti uživali kao socijalni. Žrtve (i počinitelji) zlostavljanja često skrivaju svoj ekran ili uređaj kada drugi ljudi dođu u njihovu blizinu i postanu nezadovoljni onim što rade na mreži. Oni mogu postati emocionalno uznemireni ili povučeni.

 

 

Informacije o elektroničkom zlostavljanju

Razgovarajte s djetetom o zlostavljanju.

6. Privatnost i sigurnost informacija

Kao roditelje najviše nas brine učinak internetskog svijeta na emocionalno i fizičko blagostanje naše djece. Djeca su podložna prijetnjama informacijske sigurnosti koje mogu prouzročiti financijsku štetu. Ovo su točno iste prijetnje s kojima se susreću odrasli: zlonamjerni softver i virusi, krađe identiteta i krađe identiteta.

Pitanje je što su djeca daleko manje iskusna i uglavnom su puno povjerljiviji od nas ciničnih odraslih osoba. Djeci se dijeljenje njihovih osobnih podataka, poput njihovog punog imena ili mjesta na kojem žive, možda ne čini tako velik posao. Možda ih zlonamjerna treća strana natukne da dijele podatke o vašoj kreditnoj kartici.

Na brojne su načine hakeri i lopovi mogli dobiti podatke od djece. Besplatne igre za preuzimanje, filmovi ili čak melodije zvona koje se prodaju djeci mogu staviti viruse na vaše računalo i ukrasti vaše podatke.

Hakeri koji se predstavljaju kao legitimne tvrtke poput Googlea šalju e-poštu s namjerom da zatraže zaporku vašeg djeteta. Ili se mogu predstavljati kao prijatelji vašeg djeteta.

Što biste trebali komunicirati s djetetom?

 • Raspravite danas sa svojom djecom o velikim prijetnjama na mreži. Pobrinite se da znaju kako izgleda phishing napad i web mjesto zanemarivih igara kako bi znali da ne spadaju u te prevare..
 • Obavezno čuvajte sve svoje podatke privatnim i nikada ne objavljuju svoje puno ime, telefonski broj, adresu ili školu koju pohađaju na javnom mjestu.
 • Razgovarajte sa svojom djecom o zaporkama. Posjedovanje snažne lozinke prva je i najbolja mjera za sprečavanje krađe i krađe identiteta. Korištenje sigurnog generatora zaporki poput ove koju smo stvorili odlično je za ovu priliku, a isprobavanje zaporki zajedno je zabavan način da osigurate da lozinka vašeg djeteta bude što jača..
 • Recite svojoj djeci da izbjegavaju korištenje javnog wifija – ovo je lak način da hakeri uđu u svoje uređaje.

Što možete učiniti za stvaranje sigurnog okruženja:

 • Instalirajte jak antivirusni program na kućno računalo i uređaje svih članova obitelji.
 • Razmislite o instaliranju VPN-a na računalo. VPN ili virtualna privatna mreža kriptira vašu vezu i anonimno analizira vaše web pregledanje. To znatno otežava hakerima pristup i krađu vaših privatnih podataka.
 • Ako vi i vaša djeca koristite mnogo različitih uređaja oko kuće, razmislite o instaliranju VPN-a na usmjerivač. Na taj način bit će zaštićen sav internetski promet koji prolazi kroz usmjerivač, bez potrebe za instaliranjem VPN-a na svaki uređaj.
 • Instalirajte blokator oglasa kako se vaša djeca neće morati suočiti sa varljivim oglašavanjem koja ih potiče na preuzimanje zlonamjernih programa na vaše računalo.
 • Ako vaša djeca imaju pametne telefone, provjerite jesu li njihove sigurnosne postavke postavljene na maksimum.

7. Gledanje neprimjerenog sadržaja na mreži

Budući da je Internet tako otvoren i javan, to je i mjesto na kojem se djeca mogu susresti sa sadržajem namijenjenim odraslima, sadržajem koji će ih smatrati uznemirujućim, zbunjujućim ili uznemirujućim. “Neprimjereni sadržaj” može značiti mnogo stvari mnogim ljudima, od zakletve do nasilja do seksualne prirode.

Nije lako, ali na kraju ćete morati razgovarati sa svojom djecom o onome što bi mogli vidjeti na mreži. Mnoga djeca ne idu roditeljima kad vide nešto što možda nisu trebali vidjeti, iz straha da će se njihovi roditelji naljutiti i oduzeti im uređaje ili pristup internetu.

Ako vam dijete dođe s ovakvom vrstom problema, najbolje je učiniti mirno odgovoriti i biti otvoren za raspravu. Ako je sadržaj o kojem se raspravlja seksualni, vaše dijete će vjerojatno već biti neugodno, posebno kada razgovara s roditeljima o takvim problemima. Obavijestite ih da ste tu zbog njih i spremni su odgovoriti na sva pitanja bez suđenja.

Mladi ljudi mogu vidjeti seksualni sadržaj na mreži iz svih vrsta razloga. Možda su ga vidjeli greškom, prijatelj im ga je mogao poslati ili su to sami potražili iz prirodne znatiželje.

Puno pomaže da s djecom iskreno i iskreno razgovarate o seksu, a rasprava o internetskoj pornografiji ključni je dio. Mnogo istraživanja pokazalo je da pornografija može štetno djelovati na mlade ljude, dajući im iskrivljene i nezdrave pojmove o seksu. Pornografija također može ljude dovesti do razmišljanja o drugima kao o objektima, a ne o ljudima s mislima i osjećajima. U isto vrijeme, potpuno je normalno biti znatiželjan o seksu i vezama. Ovaj je razgovor sjajna prilika da svoju djecu usmjerite na pozitivne izvore o seksualnosti.

  Doriți să vizionați toate filmele Marvel în comandă pe Netflix? Aceasta este cum

Postoji i nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili da njihova djeca budu izložena sadržaju za koji nisu spremni, poput postavljanja roditeljskog nadzora na internetskoj vezi. Imajte na umu da tehnički popravci ne mogu zamijeniti otvorenu komunikaciju s vašim djetetom.

Komunicirajte s djetetom:

 • Obavijestite svoju djecu da mogu uvijek doći k vama ako ih nešto muči ili ako imaju pitanja o nečemu što su vidjeli na mreži.
 • Dajte im do znanja da je potpuno normalno biti znatiželjni u vezi sa seksom. Usmjerite ih na pozitivne internetske resurse poput Brook i Thinkuknow. Thinkuknow je osobito dobar za mlađu djecu i uključuje različita mjesta koja odgovaraju dobi za različite dobne skupine. Možda će vam biti korisno da zajedno pregledate stranicu i razgovarate o nekim problemima.

Koraci koje možete poduzeti za blokiranje neprikladnog sadržaja:

 • Postavite filtre za blokiranje neprikladnog sadržaja poput pornografije. Vaš ISP (davatelj internetskih usluga) trebao bi pružati besplatni roditeljski nadzor, kao i većina igraćih konzola. To su obično prilično lako postaviti.
 • Google postavite na “siguran” način kako vaša djeca ne bi slučajno vidjela neprikladan sadržaj u rezultatima pretraživanja.
 • Ugradite blokator oglasa kako biste spriječili viruse koji mogu imati neprikladan sadržaj.

8. Internetski grabežljivci

U našem posljednjem odjeljku osvrćemo se na najmračniju i najstrašniju internetsku prijetnju od svih: mrežni dječji grabljivice. Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, 13% mladih s pristupom internetu bile su žrtve neželjenog seksualnog napretka, a jedno od 25 djece zatražilo je izvanmrežni kontakt.

Predatori se bave praksom koja se naziva “njegovanje”. Drugim riječima, pokušavaju uspostaviti odnos s djetetom s namjerom da ih ono zlostavlja.

Internet je djeci grabežljivcima znatno olakšao život. Predatori ciljaju svoje žrtve putem bilo kojeg i drugog mrežnog medija: društvenih medija, e-pošte, tekstualnih poruka i više. Daleko najčešća metoda je, međutim, putem internetske sobe za chat: 76% mrežnih susreta sa seksualnim grabežljivcima započinje u chat sobi.

13% djece s pristupom internetu žrtve su seksualnog napretka

Predatori često stvaraju više internetskih identiteta, predstavljaju djecu kako bi varali djecu da razgovaraju s njima. Otkrivaju koliko mogu o djeci koju ciljaju istražujući tu djecu putem svojih profila na društvenim mrežama i što su objavili na chatroomima.

Odmah mogu kontaktirati s više djece, ali imaju tendenciju da usredotoče svoje napore na najugroženije. Ovi grabežljivci nisu zadovoljni samo što razgovaraju s djecom na mreži. Često prevarljuju ili natjeraju svoje žrtve u internetske seksualne aktivnosti, putem web kamere ili slanjem seksualnih slika. Oni također mogu pokušati osobno upoznati i zlostavljati svoje žrtve.

Nije uvijek lako znati je li dijete njegovano, posebno zato što većina to drži u tajnosti svojih roditelja. Postoji nekoliko znakova upozorenja: djeca koju grabežljivci njeguju mogu postati vrlo tajni jer predator često prijeti djetetu da neće dijeliti informacije s roditeljima ili prijateljima. Djeca također mogu postati tužna i povučena, rastrojena i imati nagle promjene raspoloženja. Apsolutno je presudno da djetetu date do znanja da ste tu zbog njih i da s vama može razgovarati o bilo čemu.

Što biste trebali komunicirati s djetetom?

 • Razgovarajte s djetetom o rizicima mrežnog grabežljivcaa. Obavezno pazite na to s kim razgovaraju na mreži i ne dijele nikakve osobne podatke s nepoznatim osobama.
 • Recite svojoj djeci da mogu doći k vama s bilo kojim problemom, bez obzira na to.
 • Razmislite o tome kako s vašom djecom proučiti neke obrazovne sadržaje koji se odnose na ovu temu, poput odličnih videozapisa u Thinkuknow-u.
 • Ako mislite da je vaše dijete u riziku, potražite pomoć u svojoj školi, socijalnom radniku i policiji.

Zaključak

Na raspolaganju vam je puno različitih tehničkih alata koji djeci omogućuju sigurnu sigurnost na mreži. One se razlikuju od VPN-ova i antivirusnog softvera do internetskih filtara i roditeljskog nadzora. Ali ništa od ovoga nije stvarno dovoljno da vam pomogne čuvati dijete.

Kao što smo ponavljali iznova i iznova u ovom vodiču, ključ nije savladavanje skupa tehničkih alata. (Zapravo, većina je vrlo jednostavna za postavljanje, pa nemojte dopustiti da vas obuzda nedostatak tehničkih sposobnosti). To također ne znači da morate svladati najnoviji internetski hir svaki put kada se pojavi – vjerujte nam, nikad nećete ići u korak!

Daleko važniji, ali i daleko teži zadatak je imati česte, otvorene i iskrene rasprave s vašom djecom o njihovom životu. Zapamtite, internetske kompanije, mreže društvenih medija, davatelji igara i svi ostali na mrežnom prostoru možda vam mogu pomoći u postavljanju ograničenja sadržaja, ali oni ne moraju nužno biti u srcu najboljih interesa vašeg djeteta.

Vi ste najbolja osoba koja čuva vaše dijete na mreži. Razgovor o tome kako ostati siguran na internetu izvrstan je vodič za izgradnju pouzdanog i pozitivnog odnosa sa djetetom.

Internet sigurnost mora biti prioritet za svakog roditelja i njegovatelja. Ako ste ovaj vodič smatrali korisnim, razmislite o tome da ga podijelite s prijateljima i obitelji putem Facebooka i Twittera.

Slobodno dijelite i kopirajte ovaj post ili njegove dijelove na vaše web mjesto, blog ili društvene mreže. Sve što tražimo je da nam to pripišete. Želimo djecu zaštititi, a važna je i vaša pomoć u širenju riječi.

Kliknite ovdje kako biste ga podijelili na Facebooku ili Twitteru.