Затамњеност саобраћаја БолехВПН-а спасава вас из невоље, чак и у Кини

Наведите неколико информација о БолехВПН-у: Шта вас је инспирисало да покренете ВПН услугу на почетку?

Кинеска влада је 2007. године започела филтрирање саобраћаја; то је било прво намерно успоравање п2п-а, затим цензура на моралним основама, а данас чак и на политичким основама. У то време је било мало доступних ВПН опција вани, а многи провајдери су се непрестано искључивали, па смо одлучили да смислимо сопствени ВПН, за сопствену личну употребу, и пронађемо друге који ће делити сервер са нама. Мало смо знали да ћемо расти на ономе што данас јесмо, са све већом светском клијентелом.

Ваша технологија затамњења саобраћаја омогућава корисницима да сакрију чињеницу да користе ВПН. Објасните како се то ради и зашто је то предност у односу на ваше конкуренте?

Обфускација саобраћаја врши се кроз КСОР закрпу, која у основи шифрира сваки међуспремник саобраћаја који се шаље између ОпенВПН клијента и сервера. Постоје напредније методе као што је ОБФС4, али то додаје додатне режијске трошкове и потребно је поново покренути одвојени клијент и сервер..

За просечног корисника верујемо да КСОР закрпа у овом тренутку нуди довољну замраченост без превише жртвовања за употребљивост и перформансе. Ово може заобићи земље које блокирају ВПН употребу. Такође нудимо подршку за сенке за оне који то траже од нас.

Већина провајдера ВПН-а не спроводи замрачење, што значи да се ВПН саобраћај може лако идентификовати. Иако не знају шта радите у тунелу ВПН, ово може да означи вашу употребу као потенцијално сумњиву, слично ономе што се дешава са ТОР коришћењем.

Која је надлежност „Пет ока“ и зашто се налази изван ових земаља предност?

Тхе Фиве Еиес је обавештајни савез који се састоји од Аустралије, Канаде, Новог Зеланда, Велике Британије и Сједињених Држава. Заједно сарађују како би надгледали милијарде приватних комуникација широм света и како је откривено у различитим пропуштањима, укључујући и Сновден, они покрећу многе програме надзора који бацају широку мрежу која укључује и обичне грађане. Пет очију су се заправо прошириле и обухватају Данску, Француску, Холандију, Норвешку, Немачку, Белгију, Италију, Шведску и Шпанију, па су стога често познате и као Четрнаест очију. Бити део „Четрнаест очију“ такође значи да земље које законски не могу да шпијунирају своје грађане могу натерати друге државе чланице да их шпијунирају и да са њима деле ту информацију.

  5 лучших VPN для Chatroulette в 2023 году - Самый быстрый и дешевый

Ако се ваш ВПН провајдер налази у овим јурисдикцијама, постоји много већа могућност да такве земље предузму мере да затраже податке од ВПН провајдера, с обзиром на њихову политику о масовном надзору. У многим од ових земаља било би легално да влада захтева од компаније ВПН да обелодани све податке које има и да је могуће чак и укључи евиденције..

Иако смо и даље изван њихове надлежности, и даље будемо додатни опрезни и издајемо налог канарица на месечном нивоу.

Који су неки од ризика повезаних са „Интернетом ствари“ и шта корисници могу да ураде да би се заштитили?

Са све више и више предмета који имају интернетску везу и паметне могућности, они постају вектори напада потенцијалним хакерима. С обзиром на то да су многи од тих предмета уграђени у ваш дом, представљају значајан ризик по приватност. Најгоре од свега, сигурносне исправке за ове уређаје имају споро спорост, па чак и ако се пуштају, корисници се често споро ажурирају. Будући да су мали и са ограниченом процесорском снагом, произвођачи се више концентришу на употребљивост него на сигурност. Симантец је недавно урадио ово истраживање и показало је да многи од ових уређаја не имплементирају основну енкрипцију.

Већина ових уређаја комуницира и са својим добављачима услуга несигурним каналима, што олакшава прикупљање пуно приватних података о вама и потенцијално ваше навике коришћења. Да ли желите да неко зна кад год упалите светло или распоред испијања кафе? Иако се ово може чинити безазленим кад сте у изолацији, замислите ситуацију у којој ваш даватељ интернетских услуга или влада или трећа страна у основи могу пратити ваше кретање по вашој кући на основу података прикупљених из разних ИоТ уређаја?

  Kako gledati natjecanje Miss Amerike 2023. bilo gdje na mreži!

ВПН се може инсталирати на нивоу рутера тако да сав саобраћај из вашег дома иде шифриран. Додуше, ВПН не решава све безбедносне ризике које ИоТ представља, али ће барем закачити једну рупу шифрирајући сав саобраћај који излази и отежати прикупљање личних података из вашег коришћења ИоТ-а..

Које нове трендове можемо очекивати у блиској будућности у свету ВПН-а и безбедности на мрежи?

Све је већа свијест о потреби интернет сигурности у доба масовног надзора, али општа популација и даље није свјесна како се осигурати, јер су тренутно алати за заштиту попут ПГП-а незгодни за кориштење. Ово се почиње мењати. На пример, шифрирање од крајњег до краја добија све веће прихватање апликација за тренутне поруке као што су Вхатсапп, али мета-подаци су и даље тешки за сигурно и остају вредне информације које компаније као што су Твиттер и Фацебоок користе. Било би занимљиво видети развој технологије у заштити мета података који дају наше обрасце понашања. Посебно е-пошта остаје релативно несигурна и постоје неки обећавајући помаци у овој области као што је Дарк Интернет Маил Енвиронмент (ДИМЕ). Као што је раније споменуто, сигурност и приватност ИоТ-а постаће много већи проблем у наредним годинама.

Мислим да ће се децентрализоване мреже анонимности, попут ТОР / И2П, даље развијати и можда ће се ВПН-ови хостирати на неповерљив начин.