Zašto ne biste trebali koristiti besplatni proxy

Dok vlade i tehnološki velikani širom svijeta nastavljaju pokušaj slabljenja privatnosti na mreži koristeći se strogi zakoni nadzora i porozne politike privatnosti, korisnici se također sve više privlače anonimno pregledavanje web stranica kao sredstvo za poboljšanje privatnosti, izbjegavanje cenzure i pristup web lokacijama koje nisu dostupne u njihovoj zemlji ili mreži radnog mjesta.

Kako djeluju web proxyji

Većina korisnika interneta pronašla je utjehu u korištenju web proxyja kao sredstva za anonimni pristup internetu. Većina ovih web proxyja nude se besplatno pod terminom otvoreni punomoćnici – to je dijelom pridonijelo njegovoj sve većoj popularnosti. Pomislite na web proxy je računalo koje djeluje kao posrednik između vaše i web stranice, omogućavajući vam anonimno pregledavanje weba.

Kad god se korisnik poveže s web proxy serverom i podnese zahtjev za web stranicu, proxy reagira tako da posegne za web mjesto i povuče traženu web stranicu. Zatim ga vraća natrag i možete vidjeti web mjesto. Prednost je da web stranica koju idete putem proxyja vidi samo internetsku adresu proxyja, a ne vašu. Proxy je, dakle, punomoćnik, dobar način za sigurno kretanje internetom bez otkrivanja stvarne internetske adrese na web lokacijama koje posjećujete.

Zašto ne biste trebali koristiti besplatni proxy

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Proxy_server

Međutim, glavni problemi s korištenjem besplatnih web proxyja su upravo vi možda ne zna tko ih upravlja. Mogli bi biti cyber-kriminalci, podmetač obavještajnih agencija ili legitimna tvrtka sa zlobnim poslovnim običajima. Iako proxy poslužitelj skriva vaš identitet i aktivnosti na web lokacijama koje posjetite, on može potencijalno vidjeti sve što radite na mreži. To izaziva zabrinutost zbog povjerenja. Pitanje koje biste si trebali postaviti je: zašto bi netko potrošio toliko novca za postavljanje web proxyja samo da bi ga ponudio besplatno? Može li se takav poslovni subjekt vjerovati vašim podacima?

Ovdje možete pogledati naše najpouzdanije proxy usluge.

Besplatni web proxyji nisu sigurni

Prema analizi istraživača sigurnosti Christiana Hascheka, većina besplatnih web proxyja nije sigurna niti pouzdana. U svojoj početnoj analizi Haschek je napisao računalni program da provjeri 443 besplatna web proxyja kako bi utvrdio da li neki proxy omogućuje šifrirani (HTTPS) web promet i da li proxy pokušava izmijeniti sadržaj web stranice ili ubrizgati oglase u sesiju preglednika korisnika.

Njegovi nalazi to pokazuju samo 21 posto ispitanih opunomoćenika nije bilo zlobne prakse. Ostatak od 79 posto anketiranih web proxyja prisilio je korisnike da učitavaju web stranice u nešifriranom obliku (HTTP). Nadalje, Haschek je također otkrio da je oko 16 posto analiziranih web proxyja izmijenilo HTML kodove i još 8 posto izmijenjenih JavaScript kodova na posjećenim web mjestima u svrhu ubrizgavanja oglasa i krađe kolačića. Daljnja analiza više od dvadeset tisuća punomoćnika potkrijepila je njegove početne nalaze. Sve to znači da je to većina operatora tih proxy poslužitelja ne može se vjerovati.

S rastućim trendom globalnog masovnog nadzora i krađe osjetljivih osobnih podataka, upotreba HTTPS protokola za šifriranje internetskog prometa postaje sve važnija. HTTPS signalizira web-pregledniku da koristi dodani sloj šifriranja poznat kao SSL / TLS za zaštitu web prometa. Namjerno sprječavajući korisnike da sigurnije koriste web, Haschek upozorava da ovi proxy posrednici mogu potencijalno analizirati vaš promet, prisiliti vas na sudjelovanje u distribuiranim napadima uskraćivanja usluge (DDoS) na web stranicama i ukrasti vaše osjetljive podatke kao što su kreditna kartica ili prijava. detalji.

Postoje li bolje alternative?

Za one koji već koriste ili inzistiraju na upotrebi web proxyja, Haschek je stvorio besplatan alat koji će vam pomoći da potvrdite da li neki proxy ne manipulira web sadržajem ili prisiljava korisnike na učitavanje nešifriranih web stranica. On, međutim, preporučuje potpuno izbjegavanje besplatnih proxy-a. Po njegovim riječima, “kažite svojim prijateljima da nikada ne koriste besplatne proxyje”. Kao što kaže, “ako ne plaćate proizvod, najvjerovatnije je proizvod”.

Također možete koristiti proxy alat vpnMentor da anonimno surfate Internetom.

No, ali nije sve sumorno, postoje sigurne alternative. Dobar primjer takvog je virtualna privatna mreža (VPN). (Pročitajte o razlikama između proxyja i VPN-a.)

Ocjena davatelja naših ocjena Ocjena korisnika
Izbor urednika 5.0 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
2 4.9 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
3 4.8 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
4 4.8 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto
5 4.7 / 5
Pročitajte recenziju
Saznaj više Započnite >> Posjetite web mjesto

Činjenica da se većina pružatelja VPN-a oslanja na zaradu od mjesečne ili godišnje pretplate za usluge kako bi održala svoje poslovanje, manje je vjerovatno da će pribjeći manipuliranju web sadržajem ili prometom u svrhu ubrizgavanja oglasa – to ne znači da sve plaćene VPN usluge daju odgovarajuće uzimajući u obzir privatnost svojih kupaca. Da biste bili sigurni, izbjegavajte one koji vode zapise vaših aktivnosti pregledavanja weba jer je veća vjerojatnost da će se upustiti u odvratne postupke. Možda želite provjeriti naše najbolje VPN ponude; to je definitivno dobro mjesto za početak.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me