Како деблокирати ВПН-ове у Русији или Кини 2023. године [Ажурирано месечно]

Недавно је руски председник Владимир Путин потписао нацрт закона којим ће се забранити употреба виртуелних приватних мрежа (ВПН-ова) како би се ограничили њихови напори на цензури. Упоредо са Русијом, Кина је такође заузела оштри став против употребе ВПН-а. Наређено је да три телеком великана у земљи ограничавају појединце у приступу ВПН-има, а Аппле је такође уклонио два главна ВПН провајдера са кинеског тржишта како би испунили нове прописе.

Иако не знамо какав ће бити резултат руског новог закона, који ступа на снагу у новембру, не желимо да претпоставимо да корисници неће моћи да приступе садржају. Дакле, ако се питате како заобићи ВПН блок у Русији и Кини, имамо решење за вас.

Шта је Интернет цензура?

Влада и разне друге организације за ограничавање приступа осетљивим или опасним садржајима на Интернету углавном намећу цензус интернета. Међутим, неке владе га користе за промоцију политичких планова или верских веровања.

У почетку је Интернет остао чврсти медиј за промоцију слободе говора и изражавања. Интернет заједница, а не владе или званичне организације, надзирале су је. Међутим, многе земље спречавају кориснике да приступе одређеним популарним веб локацијама друштвених медија или вестима. Понекад су и све веб локације са одређеном врстом садржаја такође блокиране. На неким местима може се имплементирати у великој мери која може филтрирати интернет целе земље. Цензура се може појавити чак и на кратко време због одређених политички нестабилних услова.

Да бисте били у току са интернет цензуром широм света, погледајте нашу страницу са ажурирањима уживо.

Како ВПН-ови помажу у избјегавању цензуре?

ВПН-ови вам омогућавају заобићи цензуру готово било где. ВПН-ови преусмеравају ваш саобраћај путем поузданих приступних тачака и криптирају ваше податке, избегавајући интернет цензуру и обезбеђујући вашу приватност на мрежи. Да бисте детаљније погледали ВПН, погледајте водич за почетнике.

Да ли су ВПН-ови легални?

Иако су постављени ВПН блокови, правила за избегавање ових блокова нису строга. Употреба ВПН-а скоро никада неће створити проблеме са правосудним системом. Међутим, морате имати на уму да иако употреба ВПН-ова и избегавање ВПН блокова није противзаконито, садржај коме приступате може бити незаконит.

  Cum să ocoliți cu ușurință blocurile VPN ianuarie 2023 (Da, chiar și pentru Netflix!)

Како су ВПН блокирани?

Постоји много начина за блокирање ВПН-а, али постоје и начини да га заобиђете. Иако не знамо како ће Русија блокирати ВПН, можемо претпоставити да ће то бити један или више сљедећих метода.

  1. Блокирање приступа веб локацији ВПН провајдера

Да би спречиле употребу ВПН-а, многе организације или владе ограничавају приступ веб локацији провајдера ВПН-а. Ово вам спречава да се пријавите и користите њихов софтвер.

  1. Блокирање ИП-ова познатих ВПН сервера

Још једна уобичајена метода је идентификовање ИП адреса ВПН-а и њихово блокирање. Међутим, ово је успешно само код већих ВПН компанија; мањи имају тенденцију проклизавања.

  1. Инспекција дубинских пакета (ДПИ)

Дубока инспекција пакета (ДПИ) је метода филтрирања пакета на апликативном слоју референтног модела Опен Систем Интерцоннецтион (ОСИ). ДПИ може идентификовати, класификовати и блокирати одређене пакете података, што утврђује да ли су подаци који се шаљу шифрирани ВПН протоколом. Међутим, иако ДПИ може препознати пакете података, он их не може блокирати.

  1. Блокирајте одређене портове

ОпенВПН, веома популаран ВПН протокол користи порт 1194 за УДП, што представља начин да рачунари међусобно комуницирају. Остали протоколи попут ППТП или Л2ТП користе различите портове. Заштитни зидови могу блокирати ове портове, спречавајући ВПН-ове да раде.

Како заобићи ВПН блокове

Ако сте забринути због куповине ВПН-а након што закон ступи на снагу, најбоље је сада купити ВПН. И даље ћете (највероватније) имати приступ свом ВПН-у. Међутим, ако је ваш ВПН блокиран помоћу неке од горе наведених различитих метода, ево шта треба да урадите.

  1. Промените ВПН провајдере

Задржавање трагова свих ИП адреса које припадају сваком пружаоцу ВПН услуга је неуморан задатак. Прелазак на ВПН провајдера који није блокиран је једно решење. Можете и покушати да пребаците на другу ИП адресу која можда неће бити блокирана.

  1. Покрените свој властити ВПН сервер

Покретање сопственог ВПН сервера изузетно је ефикасна опција ако покушавате да приступите било ком садржају са цензуриране локације. Будући да ВПН услуга припада вама, не добијате уобичајене погодности и друге услуге повезане са комерцијалним ВПН провајдерима. Уместо тога, добијате јединствену ВПН ИП адресу коју власти не блокирају. Међутим, прављење сопственог ВПН-а врло је техничко и не саветујемо да га покушате уколико немате никакво ИТ знање.

  1. Користите Тор мрежу

Тор је кратак образац за Ручни усмјеривач. То је непрофитна организација која има за циљ да омогући људима да анонимно прегледавају Интернет и развију нове и робусне интернетске алате о приватности. Тор мрежа маскира ваш идентитет преусмеравањем вашег промета кроз бројне Тор сервере распоређене широм света. Такође се шифрује и поново шифрује у свакој фази тако да се побрине да вас нико не може ући у траг. Можете користити Тор мостове да бисте заобишли ИП блокове на Тор чворовима. Тор мостови су Тор релеји који нису индексирани у главном директорију Тор-а. Дакле, чак и ако ваш добављач интернетских услуга блокира све познате Тор релеје, и даље можете избјећи цензуру јер није могуће блокирати све Торине мостове. Међутим, мостове треба користити само ако редовни Тор не ради.

  Како гледати Тисон Фури-а против Отто Валлина-а из било којег места

Такође можете да употребите обфспроки да сакријете веб саобраћај од дубинске инспекције пакета (ДПИ). Обухвата Торов саобраћај шифровањем помоћу руковања који нема препознатљиве бајт узорке. Плуггабле Транспортс трансформише саобраћај на такав начин да ће цензори који надгледају саобраћај између клијента и моста доживљавати као прихватљив уместо стварног Тор промета.

  1. Промените бројеве портова

Многи добављачи ВПН услуга омогућавају вам да промените бројеве портова које користе подразумевано. ТЦП порт 80 и ТЦП порт 443 су два најповољнија порта.

ТЦП порт 80

Овај порт користи ХТТП који је протокол који се највише користи за сав интернет саобраћај. Ако је овај порт блокиран, онда цео Интернет може бити блокиран. Дакле, генерално овај порт никада није застао. Међутим, ДПИ техникама је лако идентификовати ВПН саобраћај који користи овај порт.

ТЦП порт 443

Овај порт користи ХТТПС, а сав ВПН саобраћај на овом прикључку се преусмерава путем ТЛС енкрипције. Будући да ХТТПС осигурава све заштићене веб странице, банкарске и е-трговине темеље се на њима.

Ако вам добављач ВПН не дозвољава да мењате бројеве портова, на њу можете прећи помоћу једноставне измене у датотеци конфигурације ОпенВПН (.овпн). Такође можете да користите СТТП протокол јер он подразумевано користи ТЦП порт 443.

  1. Користите тунелирање

Извесне осетљиве ДПИ технике могу да анализирају величину и време пакета како би откриле карактеристично руковање ОпенВПН-а чак и ако је оно скривено под ХТТПС. Два основна начина који могу да вам помогну да избегнете такве ВПН блокове су ССЛ тунелирање и ССХ тунелирање.

ССЛ Туннелинг

ССЛ тунелирање, такође названо стуннел, је програм отвореног кода који ствара ТЛС / ССЛ тунеле. ХТТПС користи ТЛС / ССЛ за шифровање. Стога је веома тешко филтрирати ВПН промет из уобичајеног ХТТПС промета када се он усмјерава кроз ТЛС / ССЛ тунеле. У овом механизму, подаци ОпенВПН-а су даље умотани у други слој ТЛС / ССЛ енкрипције. Технике ДПИ које се користе за идентификовање ВПН-ова не могу да руше овај слој шифровања, па стога ОпенВПН шифровање у њему остаје неоткривено.

  Kako dostopati do tajnih filmskih kod Netflix

ССХ Туннелинг

У ССХ-у су подаци ВПН-а замотани у слој сигурне љуске. Схелл рачунима на Уник системима приступа се помоћу ССХ-а. У врло техничком погледу, ССХ тунелирање користи ПуТТИ телнет или ССХ клијент. ПуТТИ је емулатор слободног и отвореног кода терминала који може бити клијент ССХ-а. Ово вам омогућава да приступите неоткривеном садржају.

Закључак

Иако се чини да нови руски закон који блокира ВПН изгледа крај приступа садржају, влада не може у потпуности да блокира употребу ВПН-а. Већина ВПН блокова може се лако заобићи користећи други ВПН који може проћи неоткривен. За осјетљиве технике дубинске инспекције пакета, ССХ тунелирање, ССЛ тунелирање или услуге попут обфспроки могу вам помоћи да заобиђете блок са лакоћом.

Ако тражите ВПН који ћете користити, погледајте наше препоручене ВПН мреже.

Ранг провајдера Наша оцена корисника
Избор уредника 5.0 / 5
Прочитајте преглед
Сазнајте више Почети >> Посетите сајт
2 4.9 / 5
Прочитајте преглед
Сазнајте више Почети >> Посетите сајт
3 4.8 / 5
Прочитајте преглед
Сазнајте више Почети >> Посетите сајт
4 4.8 / 5
Прочитајте преглед
Сазнајте више Почети >> Посетите сајт
5 4.7 / 5
Прочитајте преглед
Сазнајте више Почети >> Посетите сајт