Комплетан водич за ВПС вс ВПН – који је прави пут за мене у 2023. години?

Док ВПН и ВПС звуче исто, ове се услуге знатно разликују.

Да бисте били сигурни да сте одабрали праву технологију за своју пословну или личну употребу, важно је разумете шта ВПН и ВПС раде. Имају различите намене и конфигурације, тако да једно дефинитивно не можете заменити другим.

Откад звуче тако слично, могли бисте добити погрешну услугу за ваше потребе ако не сазнате више о њима. Срећом, можемо помоћи. У следећем чланку ћемо објаснити сличности и разлике ових услуга како бисте то могли изаберите систем који најбоље одговара вашим потребама.

Шта је ВПС (Виртуал Привате Сервер)?

ВПС је виртуелни приватни сервер, али шта то заиста значи? Пре свега, хајде да пређемо како функционише традиционални сервер. Сервер је рачунар, дигитални уређај или дигитални програм који обрађује захтеве са и шаље информације на друге рачунаре.

Сервер је попут дигиталног батлера. Предано прихвата захтеве других рачунара, довршава посао који желе и враћа готове пројекте уређајима које служи. Може угостити веб локације, покретати апликације, подржавати услуге е-поште, чувати датотеке, преносити комуникацију између уређаја и још много тога.

У основи, сервер помаже мрежи рачунара (као што је локална мрежа или ЛАН) служећи им свима тако да могу лако да деле и примају податке. Такође може олакшавање онлине апликација, који раде на ВАН-овима или ширококутним мрежама.

Технички гледано, лаптоп или десктоп рачунар (лични рачунар) могао би да се користи као сервер, али вероватно ће се борити да остане у току са захтевима мреже и / или апликација..

Будући да имају бројне дужности да обављају посао на више уређаја, сервери су обично моћнији од типичних рачунара. Такође је често имају додатне функције, системи и заштитне мере да би им помогли да раде оптимално.

Процес пружање сервера мрежи се назива хостинг. Овај се појам најчешће користи у веб хостингу, који користи сервер за постављање веб страница на мрежи.

Постоји неколико различитих врста хостинга сервера, зависно од конфигурације. Ови укључују:

 • Дељено хостинг сервер
  Ове врсте сервера одговарати на захтеве више клијената одмах. То их чини приступачнији, али их такође може направити спорији и / или мање ефикасни.
 • Наменски хостинг сервер
  Као што му име каже, наменски сервер је тај који је задовољава само једног клијента или чак само поједину функцију која је једном клијенту потребна. На пример, велики ланац ресторана можда има наменски сервер за свој систем онлајн резервација. Наменски сервери су скупље и може покренути само један ОС (Оперативни систем). На позитивној су страни прилагодљивији.
 • ВПС хостинг
  Виртуелни приватни сервери су а хибрид дељених и наменских сервера. Попут дељеног сервера, ВПС опслужује више клијената одједном. Међутим, сваки клијент држи одвојено, на сопственом виртуелном серверу, пружајући свој брзине, приватности и могућности персонализације наменског сервера. Поред тога, ВПС може покренути више од једног ОС-а одједном.
 • Хостинг у облаку
  Цлоуд ВПС-ови функционишу баш као и традиционални ВПС-ови, али они ширите виртуалне сервере преко мреже физичких сервера засноване на облаку. То смањује ризик од пада вашег сервера. Иако Цлоуд ВПС-ови могу бити мало мање безбедан него обични ВПС-ови, могу лакше се проширити, скалирање простора за складиштење и рачунарске снаге по потреби. Цлоуд ВПС-ови такође могу да буду мање застоја него обични ВПС системи.

У суштини, ВПС је више модерна, напредна верзија хостинга сервера. То је виртуална јер дигитално дели физички сервер или сервере. То је приватни јер му приступа само корисник који је купио (за разлику од дељеног сервера). То је сервер јер извршава задатке за мрежу уређаја. Дакле, то је ВПС.

Како функционише ВПС?

ВПС делује кроз процес зван виртуализација. Овом техником се користи софтвер “хипервизор” поделити један или више физичких сервера на више виртуелних рачунара.

За традиционални ВПС, то би значило поделу једног физичког сервера на више виртуелних сервера који самостално раде, сваки са својим сегментом процесора, РАМ-а, хард диска физичког сервера и других ресурса.

Цлоуд ВПС виртуализација делује на исти начин, осим што она дели физичке ресурсе на више сервера.

Појединачне рачунарске јединице које хипервизорски софтвер ствара називају се „виртуалне машине“, или ВМ-ови.

Поред израде ВМ-ова, ВПС омогућава клијентима да инсталирају сопствене оперативне системе (оперативни системи) на својим ВМ-овима. То им олакшава покретање апликација и несметано комуницирање с мрежом.

Коме треба хостинг ВПС сервера?

Неки људи могу користити ВПС хостинг хостинг покретање одређених програма или играње видео игара за које је потребно пуно ЦПУ-а, ако то често чине. Међутим, ВПС услуге су обично најприкладније за предузећа.

  Как смотреть La Vuelta a España 2023 года из любой точки мира

Можда ће вам требати хостинг ВПС сервера ако:

 • Хостирате једну или више веб локација које добијају пуно промета. Ако домаћините веб странице са неколико стотина посетилаца дневно, ВПС је приступачно решење за брзину и поузданост. Предузећа често прелазе са заједничких сервера на ВПС сервере када њихове веб локације почињу да се руше као резултат дељења ресурса са веб локацијама других клијената. Међутим, имајте на уму да можете наићи на исте проблеме са ВПС сервером хостингом ако одаберете лошег провајдера који не додељује виртуелне ресурсе појединачним ВМ-овима.
 • ти покрените веома напредне апликације. Ако вам је потребан један или више сервера за покретање сложеног софтвера, заказивања програма или других сложенијих апликација, ВПС је одлична опција. То је исплатив, али приватни и поуздан сервер.
 • Имате веб странице са платформе за е-трговину. Ово ће можда захтевати додатну снагу ВПС хостинг хостинга да би се глатко покренуло. Уосталом, не бисте желели да се ваша веб локација руши како корисник извршава велику куповину.
 • Желите већа контрола над вашим сервером. Као што смо раније напоменули, лакше је прилагодити ВПС сервере вашим потребама и преференцијама него дељени сервери.
 • Морате да покрените софтвер на даљину. Пошто ВПС-ови стварају ВМ-ове (виртуелне машине) који се понашају попут традиционалних рачунара, на њима можете покретати програме издалека.
 • Твој посао расте брзим темпом. Хостовање ВПС сервера је скалабилније од осталих врста сервера. ВПС је добар избор за компанију која се шири и за коју су потребни сервери.

Уопштено говорећи, компаније којима је потребна додатна подршка на серверу за њихове мрежне активности треба размотрити ВПС системе. Ова врста хостинга обично је најприкладнија за мале и средње компаније које желе већу приватност и контролу без високих цена.

Шта је ВПН (виртуална приватна мрежа)?

Попут ВПС-а, ВПН или Виртуал Привате Нетворк укључује сервере, али на сасвим другачији начин. Типично, када користите Интернет, ваши захтеви – заједно са вашом ИП адресом и, у неким случајевима, личним подацима – иди на сервер, која их обрађује и шаље информације које сте желели назад.

Ово је ефикасан систем, али не баш приватни, нити сигуран. Цибер криминалци могу провалити у ваше податке док је у транзиту, краде осетљиве информације попут лозинки за банковне рачуне. Поред тога, ваш провајдер интернетских услуга (добављач Интернет услуга) или владине агенције можда то могу шпијунирати своју активност.

До заштити своје податке и дозвољавају вам да анонимно претражите Интернет, ВПН-ови усмеравају ваше податке кроз сопствену мрежу сервера пре него што стигну до крајњег одредишта. Овуда, тако изгледа да ваша интернет активност долази са ВПН сервера, а не од вашег.

Поред тога, ВПН-ови користе технику звану тунелирање да додатно заштитите своје приватне податке. ВПН-ови шаљу ваше податке одвојено од остатка интернета, у виртуелним „тунелима“.

ВПН такође шифрујте ваше захтеве сервера, претварајући ваше податке у код који се може декодирати само када достигне одговарајући циљ.

Иако би и сам ВПН провајдер могао да надгледа ваше интернет активности, многи од најбољих ВПН провајдера имају „Но-логс“ политика. То значи да они не чувајте евиденцију шта радите са њиховим серверима, па чак и ако је влада затражила те информације или су хакиране базе података ВПН-а, ваши осетљиви подаци би били сигурни.

Поред тога, многи ВПН провајдери укључују: килл свитцх. Ова функција одржава вашу приватност аутоматски искључујући целу интернетску везу ако ВПН падне. Ово спречава излагање ваше ИП адресе и личних података током паузе у вези.

Како функционише ВПН?

ВПН провајдери имају десетине, стотине, па чак и хиљаде сервера који су често разбацани по целом свету. Када ти преузмите ВПН софтвер на рачунар, мобилни уређај или рутер, то осигурава да ваш интернет саобраћај прелази на један од ових сервера пре доласка на веб локацију или апликацију коју користите.

Ово маскира вашу стварну ИП адресу и чини се да ваш интернет саобраћај заправо долази са ВПН сервера. То може променити вашу привидну локацију у други град или чак неку другу земљу.

Да бисте „тунелирали“ своје податке и раздвојили их од осталих података који путују на мрежи, ВПН провајдери “Закапирајте” га. То у основи ставља дигитално омотавање других информација око њега, што ми је тешко рећи шта је то.

Као што смо горе објаснили, ВПН провајдери такође шифрирају ваше податке, што још више отежава хаковање.

Шифровање преводи ваше податке у сложен код који се могу очитати само помоћу правог алата за декодирање. То значи да чак и ако је цибер-криминалац или шпијун успео да пронађе ваше податке у тунелу, мораће да дешифрује свој код да би имао смисла.

  Cum să obțineți un test gratuit VyprVPN - cel mai simplu Hack pentru 2023

Најчешћи протоколи за тунелирање и шифрирање за ВПН су: ППТП, Л2ТП / ИПСец, ИКЕв2 / ИПСец, ССТП и ОпенВПН. Све то има своје предности и мане, али у цјелини, препоручујемо ОпенВПН, заснована на одличним перформансама и јакој енкрипцији.

Коме треба ВПН?

ВПН-ови су првобитно били развијено за велике компаније за употребу. Предузећу ће можда требати ВПН да заштити своје податке од знатижељних очију или да прикрије ИП адресу.

Данас многи појединачни потрошачи такође требају ВПН-ове. Ова технологија може учинити ваш свакодневни живот много једноставнијим, сигурнијим и лакшим. Можете имати користи од ВПН-а ако желите:

 • Претражујте Интернет с већом приватношћу
  Традиционалне интернетске везе једноставно нису безбедне. Кибер-криминалци могу да слушају ваше интернетске позиве, лајкају ваше банковне податке или краду лозинке. Владине агенције могле би да шпијунирају све активности за које сматрају да су сумњиве, посебно ако живите у земљи према Споразуму о 5 очију, 9 очију или 14 очију. Поред тога, веб локације могу да чувају историју ваше активности и личне податке за употребу у оглашавању. ВПН-ови могу помоћи у спречавању свих ових напада на својим подацима, тако да можете уживајте у предностима Интернета без одрицања од права на приватност.
 • Приступите географски ограниченом садржају
  Многи веб сајтови и сервиси за стриминг ограничавају њихов садржај на одређене земље. То се назива геоблокирање, а то може бити врло фрустрирајуће. На пример, можда ћете моћи да гледате одређене емисије само ако приступите Нетфлику са америчке ИП адресе. Када инсталирате ВПН, обично можете одаберите из које земље желите да ваш саобраћај изгледа као да долази, како бисте лако могли да обиђете геоблокове.
 • Прегледајте веб локације ваше мрежне блокове
  Неке школске и радне ви-фи мреже спречавају ученике или запослене да приступе одређеним веб локацијама. Са ВПН-ом можете слободно прегледајте и прегледајте било који веб сајт који желите.
 • Безбедно користите јавни ви-фи
  Иако је згодно и бесплатно, Кориштење јавног ви-фи-ја угрожава вашу приватност и сигурност на мрежи. Нажалост, ове врсте мрежа је нажалост невероватно лако хаковати. Ако желите да избегнете кршење података и вируса, препоручујемо вам користите ВПН кад год се повежете са јавним ви-фи-јем.
 • Избегавајте да вас ИСП угаси
  Ваш ИСП може смањити пропусност за одређене веб локације или мрежне активности, као што су П2П (Пеер то Пеер) везе. То се назива пригушењем и то намерно успорава интернетску везу. Ако користите ВПН, ваш ИСП ће моћи да каже само да користите једну, а не веб локације које посећујете или он-лине активности на којима учествујете. На овај начин, постојање ВПН-а може спречити искључивање и убрзати вашу интернетску везу.
 • Приступите цензурираним веб локацијама
  Ако живите у земљи са цензусом владе, можда нећете моћи да приступите одређеним веб локацијама са стварном ИСП адресом. ВПН може учини да изгледа да твој интернет саобраћај долази из друге земље, омогућујући вам да видите било који сајт који желите. Међутим, требало би да знате да су неке земље са цензуром учиниле ВПН нелегалним.
 • Штеди новац
  Постоји неколико начина на које вам ВПН може помоћи да уштедите новац. Пре свега, ако желите да гледате геоблокирани стриминг медији, можете то учинити вбез да купујете сваку епизоду омиљене емисије појединачно. Поред тога, чинећи вам се као да ваши интернетски захтеви стижу из друге земље можда ћете то моћи уштедите новац на летовима, хотелима, претплатама, изнајмљивању аутомобила, софтвера и другим трошковима. Надаље, ВПН-ови могу уштедете новац који сте можда изгубили да је ваш банковни рачун хакиран на несигурној вези. Због тога је ниска месечна накнада за ВПН веома вредна.

Ово је само неколико ситуација у којима вам ВПН може помоћи.

Разлика између ВПН и ВПС

И ВПН и ВПС користе виртуелну технологију да модификују начин на који уређаји комуницирају са серверима. Међутим, сличности двеју услуга у основи се ту и завршавају. ВПН-ови и ВПС-ови раде врло различито једни од других и служе својим засебним сврхама.

ВПС је најкориснији за предузећа, будући да нуди приступачан, моћан хостинг сервер за подршку веб локацијама, напредним апликацијама и сличним функцијама.

ВПН-ови могу помоћи и појединцима и предузећима заштитити своју приватност и променити привидне локације на мрежи.

ВПН-ови обично не хостују веб локације или апликације као што то раде ВПС-ови. Уместо тога, ВПН-ови мењају начин на који путује ваш интернет промет тако да можете изгледати као да се налазите на другој локацији, заштитите своје осетљиве податке и потенцијално убрзате везу.

  3-те най-добри VPN за TeamSpeak - 100% работа през 2023 г.

Софтвер за хипервизор који покреће ВПС обично укључује одређене заштите, попут фиревалл-а, а неки ВПС системи имају додатне безбедносне функције за заштиту корисничких података. Међутим, генерално гледано, ово виртуални сервери нису сигурнији од традиционалног сервера.

Веб странице, апликације и информације хостоване на ВПС-у могу бити рањиви на крађу или владин надзор. ВПС примарно пружа хостинг хостинга, а не сигурност података.

У супротности, ВПН-ови су фокусирани и често дизајнирани око њихових сигурносних функција, као што су тунелирање, шифровање, маскирање ИП-а, смернице без евидентирања и прекидачи за убијање, да наведемо само неколико.

Поред тога, ВПС-ови обично не могу да мењају привидну локацију интернет саобраћаја они се баве. Ако се ваш ВПС налази у земљи која има географски ограничење, вероватно нећете моћи да заобиђете геоблокове. С друге стране, ВПН-ови могу да мењају ИП адресе својих корисника и редовно то чине да би прошли геоблокирање.

Укратко, а ВПС је економичан сервер да угостите, док ВПН је услуга која вас сигурно, приватно повезује са интернетом са разних локација.

ВПН вс ВПС: Тачно за мене?

Ако је већ имате или познајете треба вам сервер да угости вашу веб локацију, апликације, продавницу е-трговине или другу мрежну активност, ВПС може бити прикладан опција за ваше потребе. Може да комбинује предности наменских сервера и дељења сервера за покретање онлајн активности вашег предузећа.

Као појединац, ВПС можда одговара вама ако желите даљинско покретање сложених апликација или обављање тешких задатака са ЦПУ-ом. Међутим, већина повременим корисницима интернета вероватно неће требати ВПС-ови да бисте претраживали интернет или покренули основне програме.

Ако је ваш предузеће жели да побољша своју безбедност на мрежи, размислите о ВПН-у систем који ће вам помоћи да заштитите своје податке. Додатно, ВПН може помоћи да се чини да су ваше мрежне активности у другој земљи, ако је ово важно за ваше клијенте или продавце.

Многи, ако не и већина, повремени корисници Интернета могу имати велику корист од ВПН услуга. Предлажемо да погледате ВПН ако желите да сачувате приватност на мрежи, гледате геоблокиране емисије, избегавате дрољање ИСП-а, користите дељење П2П датотека, купујете авионску карту, прегледавате интернет без ограничења или користите јавни ви-фи.

У суштини, иако је хостинг ВПС сервера помало специфичан сервис који је у неколико одређених околности врло користан, ВПН-ови су корисни за све оне који иду на интернет.Ако сте заинтересовани за испробавање ВПН-а, препоручујемо НордВПН – сигуран је, сигуран, брз и нуди изузетну функционалност.

Коришћење ВПС-а као ВПН-а

Иако су ВПС и ВПН различите технологије, оне се могу комбиновати. Можете користите ВПС као хостинг сервер да бисте креирали свој ВПН.

Неки корисници који се баве технологијом креирају сопствене ВПН како би уштедели новац и осигурали потпуну приватност. Радије не би плаћали мале месечне накнаде које професионални ВПН провајдери често наплаћују и не верују ВПН компанијама да не чувају своје податке (мада постоје многи веома угледни провајдери са правилима о непостојању дневника).

Иако вам даје већу контролу над мрежом и подешавањима без икаквих трошкова, постоје сукобљени докази о приватности за ВПС ВПН-ове. У многим случајевима ваш ВПС провајдер има ваше податке, баш као што би могао да има и ваш ВПН провајдер.

Поред тога, пошто је то компликованији процес, ВПС ВПН захтева значајну рачунарску експертизу за постављање и покретање. ИТ стручњаци би могли лако да користе ВПС као ВПН, али велика већина корисника ће вероватно имати проблема са тим.

Поред тога, ако сте неправилно поставили ВПС ВПН, ви заправо може открити више ваших приватних података. Ти такође можда неће моћи да постигнете функције које су вам заиста потребне ВПН за, попут заобилажења геоблокова или шифрирања информација.

Осим ако нисте заиста сигурни у своју способност постављања успешног ВПС ВПН-а, умјесто тога препоручујемо кориштење једног од наших најбоље оцијењених професионалних ВПН провајдера. Ове услуге обично нуде изванредне резултате и имају солидне политике за непостојање дневника. Све што требате учинити је инсталирати софтвер за почетак.

Додатна литература

Да ли сте спремни да испробате ВПН? Предлажемо да прочитате следеће чланке:

 • 8 најбољих ВПН бесплатних суђења – испробајте Премиум ВПН-ове бесплатно
 • 4 Супер Еаси & Брзи начини да (заиста) сакријете своју ИП адресу
 • 5 најбољих ВПН-ова за више уређаја & Везе
 • Како направити ВПН недетектабилни и заобићи ВПН блокове