MPLS vs. VPN: Care este diferența și care este mai sigur în 2023?

Dacă căutați o Soluție de internet sigură, puternică, tehnologică, este posibil să fi descoperit ambele Tehnologie VPN și MPLS. VPN reprezintă rețeaua virtuală privată, în timp ce MPLS înseamnă comutarea cu etichete cu mai multe protocoluri.

Acestea sunt două sisteme diferite pentru păstrându-vă mai anonim și sigur online, precum și îmbunătățirea vitezei de conectare.

Deoarece ambele tipuri de rețele sunt destul de complicate, poate fi dificil de înțeles exact cum funcționează sau ce îi deosebește unul de celălalt. Dacă doriți să vă dați seama dacă ar trebui să obțineți un MPLS sau un VPN, trebuie să știți ce sistem vă va păstra în siguranță și va oferi cel mai bun serviciu.

Din fericire, experții noștri sunt aici pentru a vă ajuta să rezolvați această problemă și să aflați dacă tehnologia MPLS sau VPN este potrivită pentru nevoile dvs..

Care este diferența dintre MPLS și Internet?

Există câteva diferențe cheie între modul în care funcționează un MPLS și protocoalele standard de internet.

Pentru a înțelege aceste diferențe, mai întâi trebuie să știți despre pachete. Când trimiteți și primiți informații online, acestea vin și vin în pachete. Aceste segmente de informații se deplasează în diferite puncte de intrare și ieșire pentru a transmite și primi date.

De obicei, acestea pachetele trebuie să treacă prin mai multe straturi pentru a accesa internetul. Se pornesc pe computere (Layer One), se mută în rețele (cum ar fi LAN – Local Area Networks sau WAN – Wide Area Networks, care ar fi Layer Two), apoi merg pe internet. După ce sunt pe internet, de obicei se deplasează prin mai multe straturi înainte de a ajunge în final la destinație.

În timp ce pachetele se deplasează în stratul doi al acestui sistem, acestea călătoresc de la router la router (sau între dispozitive similare). Pentru a ajunge corect din loc în loc, fiecare router caută adresa IP (Protocol Internet) pentru următorul router la care pachetul trebuie să călătorească.

Routerul trimite apoi pachetul acolo, unde următorul router caută următoarea adresă IP și așa mai departe, până când pachetul își atinge ținta..

Fiecare router efectuează acest proces independent de ceilalți. routerele de punct mediu între computer și destinația pachetului se numesc „next-hops”, de vreme ce informațiile merg acolo, sărind pe parcursul călătoriei sale.

Căutarea adreselor IP se face pe stratul trei al internetului, dincolo de computere (stratul unu) și rețele (stratul doi). Procesul de căutare a acestor adrese IP poate dura ceva timp pentru routere.

Pe măsură ce datele sări de la un router la altul, timpul de întârziere necesar pentru preluarea adreselor IP se poate adăuga.

În plus, poate mai important, utilizarea acestui sistem de rutare IP convențional poate să nu fie anonimă, lăsându-vă datele deschise încălcărilor și hack-urilor. Hackerii, agenții de publicitate vizați, agențiile guvernamentale și ochii mai înțelegători ar putea să spioneze propria dvs. adresă IP personală în timpul acestui proces.

Comutarea cu etichete multi-protocol (MPLS) schimbă modul de călătorie a pachetelor. În loc să sări de la un router la altul, un pachet lasă un computer, iar primul router efectuează doar o singură căutare pentru a găsi routerul final..

Acest router atunci creează o listă de indicații pentru pachet, astfel încât să știe ce routere să sară între ele, le etichetează cu aceste indicații și îl trimite pe drum.

De acolo, trece de la router la router așa cum ar face în mod normal, dar pentru că indicațiile sunt deja stabilite, niciunul dintre routerele ulterioare nu trebuie să caute sau să calculeze nicio adresă IP. Când pachetul ajunge la sfârșitul liniei, ultimul router scoate pachetul și îl livrează ca de obicei.

Etichetarea MPLS este similară cu o hartă fizică sau cu indicații GPS pentru mașină. Acesta spune pachetelor exact unde să meargă în avans, care grăbește rețeaua și minimizează căutările IP potențial nesigure.

Pentru că pachetul este etichetat între transmiterea sa de la rețea (stratul doi) la internet (stratul trei), MPLS este uneori numit „Protocolul de rețea de nivel 2.5.“

MPLS are unele limitări notabile, in orice caz. Deoarece fiecare router nu va folosi protocoale IP pentru a calcula pachetele sale următoare, sistemele MPLS trebuie să fie configurat cu un LSP clar sau o cale de comutare a etichetei, de la router la router la router la destinație.

De asemenea, MPLS necesită un router LSR sau un switch-label. Acest dispozitiv decodifică eticheta de pe pachet pentru a o direcționa corect.

în cele din urmă, Pentru ca MPLS să funcționeze, întreaga configurație a routerului trebuie configurată într-un mod foarte particular.

Funcționează cel mai bine pe sisteme interne, cum ar fi rețelele LAN de acasă (rețele locale) sau rețelele de afaceri într-un singur birou. Sprijinirea MPLS mai largă, mai largă, internațională ar necesita mult mai multe echipamente și expertiză, ceea ce ar face oarecum scump.

In esenta, o configurare MPLS are nevoie de propria sa rețea unică de routere și metode pentru ca aceștia să comunice între ei.

VPN-uri explicate

Dacă doriți să comparați MPLS cu VPN-uri, va trebui să știți și cum funcționează VPN-urile și ce fac acestea. După cum am menționat mai sus, VPN înseamnă rețeaua virtuală privată. Acest sistem schimbă modul în care pachetele călătoresc către și de pe internet în două moduri distincte.

În primul rând, datele trimise prin intermediul unui VPN sunt protejat printr-un proces numit tunel VPN. Pachetele de informații care călătoresc printr-o VPN sunt deconectate de la alt trafic de internet – călătoresc în tuneluri virtuale.

Acest proces se numește încapsulare, care separă pachetele VPN de alte persoane care se deplasează pe aceeași rețea.

Ca parte a tunelării, datele transmise printr-o VPN sunt, de asemenea, criptate, deci este învelit în straturi de cod, care pot fi apoi decodate atunci când ajunge la destinație.

Diferite VPN-uri folosesc diferite tipuri de protocoale de codificare, cum ar fi PPTP, L2TP, SSTP, IKEv2 și OpenVPN. Toate acestea vă ajută să vă protejați informațiile și să vă păstrați anonim online.

În al doilea rând, un VPN rutează datele pe care le transmite prin propriile servere înainte ca aceste informații să ajungă la restul internetului.

Acest lucru face să pară ca și cum activitatea dvs. de internet provine de pe serverele VPN, mai degrabă decât de la dvs., care pot ambele protejați-vă confidențialitatea și vă permit să accesați conținut geoblocat, cum ar fi Netflix sau HBO. Trebuie să alegeți de la ce adresă IP doriți să apară datele dvs..

Când utilizați un VPN, tot ISP-ul dvs. (Furnizorul de servicii Internet) știe că sunteți conectat la un VPN. Această configurație o face mult mai greu pentru oricine să vă urmărească sau să vă fure datele.

Unii furnizori VPN au chiar un politica fără jurnaluri, ceea ce înseamnă că nici nu vă stochează datele. (Vom discuta cum funcționează mai târziu în acest articol).

VPN-uri ajută, de asemenea, la îmbunătățirea funcționalității Tor și torrenting. Mulți furnizori VPN își configurează rețelele special pentru a optimiza aceste tipuri de activități pe internet. Pentru mai multe informații, consultați lista noastră cu cele mai bune VPN-uri pentru torrente în 2023.

Pe scurt, un VPN oferă un set de servere în diferite locații prin care vă puteți orienta traficul pe internet, ceea ce vă ajută ascundeți adresa dvs. IP. De asemenea, creează tuneluri speciale pentru ca pachetele dvs. să călătorească și să cripteze datele dvs., realizându-le mult mai greu pentru oricine să te pirateze sau să te spioneze.

Care este diferența dintre MPLS și VPN?

Ambele sisteme MPLS și VPN sunt proiectate pentru modifica modul în care te conectezi la internet și te va ajuta să îți menții confidențialitatea online. Diferența principală dintre cei doi este modul în care merg despre asta.

După cum am explicat mai sus, MPLS oferă o hartă etichetată pentru pachetele dvs. de date, permițându-le să călătorească mai rapid și în mod privat între routere, De cand elimină nevoia de mai multe căutări IP.

În schimb, un VPN folosește căutări IP, dar acesta protejează informațiile dvs. personale, trimițându-le printr-un tunel virtual, criptându-l și dirijându-le printr-un server VPN înainte de a ajunge la destinație.

MPLS este mai rapid decât VPN?

Dacă MPLS este sau nu mai rapid decât VPN depinde în mare măsură de factorii particulari ai fiecăruia, deci nu există un răspuns clar și coerent la această întrebare. Cu toate acestea, există anumite tendințe.

Convenţional, MPLS este conceput mai mult pentru viteză decât o VPN. Funcția de etichetare în MPLS ar putea teoretic să accelereze o conexiune la internet, deoarece fiecare router individual nu trebuie să efectueze o căutare IP.

în plus, Rețelele MPLS pot fi mai mici și mai conținute decât VPN-urile, ceea ce le-ar putea grăbi și în comparație.

Cu toate acestea, de vreme ce vitezele obișnuite ale internetului au devenit din ce în ce mai rapide și din moment ce lățimea de bandă devine din ce în ce mai puțin costisitoare pentru achiziționare, Este posibil ca MPLS să nu mai ofere niciun avantaj semnificativ în ceea ce privește viteza.

În plus, unii profesioniști în tehnologia informației susțin că etichetarea nu poate oferi într-adevăr creșteri notabile ale vitezei. Aceștia susțin că MPLS adaugă un strat de complexitate prin etichetare și necesită aceleași tipuri de căutări ca și protocoalele tradiționale de internet, chiar în avans.

În contrast, VPN-urile pot încetini ușor traficul pe internet, deoarece fiecare pachet trebuie criptat și dirijat printr-un server VPN suplimentar înainte de a ajunge la punctul final. Cu toate acestea, chiar în ciuda acestor etape suplimentare, unele VPN-uri încă grăbesc traficul.

Asta pentru ca ISP-urile deseori „accelerează” traficul, ceea ce înseamnă că încetinesc intenționat anumite tipuri de activități, cum ar fi torentul. Când utilizați un VPN, tot ce poate vedea un ISP este că utilizați unul, deci nu vă pot reduce viteza. În acest fel, utilizarea unui VPN vă poate îmbunătăți securitatea pe internet, debloca conținutul geore-restricționat și vă poate spori viteza.

Desigur, nu toate VPN-urile îmbunătățesc viteza de conectare, astfel încât un anumit VPN poate fi mai lent decât un MPLS. Cu toate acestea, în acest caz, viteza unui sistem MPLS probabil abia depășește o VPN. Diferența nu poate fi nici măcar sesizată.

Indiferent, mulți utilizatori consideră că merită viteze ușor mai mici pentru a se bucura de numeroasele avantaje ale VPN-urilor față de MPLS și alte sisteme.

Pentru utilizatorii care doresc să se bucure de viteze de aprindere și de toate avantajele VPN-urilor, vă recomandăm ExpressVPN.

MPLS este mai sigur decât VPN?

Unul dintre obiectivele principale ale sistemelor MPLS și VPN este siguranța, dar care sistem este de fapt mai sigur?

MPLS este, prin definiție, o rețea privată, cu propria infrastructură și protocoale de rutare. Traficul de internet se deplasează prin acesta în funcție de sistemul său de etichetare, interacționând doar cu cadrul tradițional de internet de la marginile sale.

Deoarece reduce numărul de căutări IP individuale necesare pentru a merge online, MPLS poate fi mai puțin vulnerabil la anumite tipuri de hacking.

in orice caz, dacă o parte din echipamentul pentru MPLS nu a fost configurat corect, în special la „marginile” rețelei în care routerele efectuează căutări IP, datele dvs. ar putea fi în pericol.

În plus, de când Traficul MPLS nu este criptat, dacă cineva și-ar găsi drumul în rețeaua privată, confidențialitatea utilizatorilor ar putea fi în pericol.

Nu este nevoie decât de o persoană de încredere sau de o cybercriminală deosebit de pricepută pentru a trece prin securitatea MPLS. Odată ce hackerul a intrat, el sau ea ar putea vedea toate parolele, datele bancare și orice alte informații sensibile, deoarece nu este criptat.

Unii furnizori MPLS adaugă criptare și / sau alte protocoale de securitate pentru a vă păstra datele în siguranță, dar acest lucru nu este neapărat implicit. Siguranța datelor dvs. ar putea depinde de caracteristicile suplimentare (și probabil mai scumpe) pe care le oferă un anumit furnizor.

În contrast, VPN-urile folosesc mai multe niveluri de apărare pentru a vă proteja informațiile private. Deoarece datele dvs. sunt dirijate prin servere VPN în locații îndepărtate prin tuneluri virtuale, un hacker ar fi dificil să ajungă la acesta.

in orice caz, chiar dacă un cybercriminal a intrat în VPN-ul dvs., el sau ea nu va fi capabil să înțeleagă datele dvs., deoarece acestea sunt criptate.

În plus,, unele companii VPN oferă straturi suplimentare de securitate pentru utilizatorii lor. De exemplu, multe companii VPN își sporesc securitatea prin implementare politicile fără jurnaluri.

Practic, chiar dacă hackerii, agențiile guvernamentale și alți indivizi neputincioși nu pot accesa datele dvs. atunci când utilizați un VPN, compania care furnizează VPN ar putea să poată.

Acest v-ar putea pune datele în pericol dacă guvernul sau orice altă entitate externă ar face presiune vreodată VPN pentru a împărtăși informațiile și activitatea utilizatorilor săi. Hackerii care au intrat în serverele și bazele de date centrale ale VPN ar putea, de asemenea, să poată vizualiza datele stocate acolo.

Jurnalele informațiilor dvs. ar putea interfera, de asemenea, cu confidențialitatea și siguranța dvs. în cazul în care compania VPN însuși a decis să utilizeze datele dvs. într-un mod neavizat, cum ar fi vândându-l.

Furnizorii VPN care s-au angajat în politicile fără jurnaluri promit că nu vor stoca datele utilizatorului. Aceasta înseamnă că, chiar dacă guvernul vine să bată, un hacker intră într-una din bazele de date ale acestora sau că cineva nevrednic de la compania VPN vrea să vândă datele dvs., informațiile dvs. nu trebuie să fie exploatate..

Dacă doriți o VPN excelentă, cu o politică excepțională fără jurnaluri, vă sfătuim să încercați NordVPN. Este cel mai bun VPN de pe site-ul nostru dintr-un motiv. NordVPN nu monitorizează, păstrează și nu păstrează niciunul din jurnalele sau datele sale de utilizator.

Alte companii construiți un comutator de ucid în VPN-urile lor pentru a menține utilizatorii în siguranță.

Această caracteristică automat se deconectează de la internet dacă VPN-ul tău pierde conexiunea, împiedicând ca adresa ta IP reală să fie dezvăluită vreodată. Dacă sunteți în căutarea unui VPN cu mai multe dispozitive, cu streaming de mare viteză și cu un comutator de ucidere, vă recomandăm să încercați CyberGhost VPN.

Când vine vorba de securitate, VPN-urile sunt de obicei mai sigure și mai private decât sistemele MPLS. În timp ce sistemele MPLS sunt private, datele dvs. ar putea fi extrem de vulnerabile dacă ar fi hacked vreodată, deoarece acestea nu includ de obicei criptarea.

Chiar și dincolo de protocoalele standard de criptare, tunelare și rutare, multe adaugă la apărare suplimentară, doar pentru a vă păstra datele cât mai în siguranță.

Costuri MPLS vs. VPN

Probabil nu doriți să cheltuiți mai mult decât aveți nevoie pentru o conexiune sigură, rapidă și fiabilă. Când vine vorba de preț, Sistemele MPLS costă de obicei mult mai mult decât VPN-urile.

Ambele servicii necesită achiziționarea și întreținerea de echipamente sofisticate, oferind asistență clienților în funcție de necesități și alte costuri valabile, care le pot afecta prețurile. Cu toate acestea, în timp ce costurile altor tipuri de infrastructură și funcții de internet au scăzut în general, MPLS a scăzut ușor prețul în timp.

MPLS are un preț de Mbps (megabits pe secundă) pe lună și poate fi pe partea scumpă. Între timp, VPN-urile sunt de obicei mult mai prietenoase cu bugetul, iar unele sunt chiar gratuite (deși vă recomandăm să selectați cu atenție un VPN gratuit din lista noastră și să căutați orice costuri ascunse asociate acestui tip de serviciu).

Desigur, costurile specifice ale fiecărui MPLS sau VPN date depind de o varietate de factori, cum ar fi caracteristicile lor specifice, locația, dimensiunea și multe altele. În general vorbind însă, când vine vorba de preț, VPN-urile sunt clar superioare sistemelor MPLS.

Dacă sunteți în căutarea unei VPN extrem de accesibile, care să ofere în continuare caracteristicile standard de care aveți nevoie, vă recomandăm aruncați o privire la lista noastră cu cei mai buni furnizori VPN ieftine. Aceste VPN-uri vă oferă securitate excepțională, viteză și streaming la prețuri accesibile.

Când se întâlnesc MPLS și VPN

Deși MPLS și VPN sunt deseori concurenți, ele pot fi, de asemenea, combinate. versiunea cloud a etichetării MPLS poate fi integrată cu sisteme VPN. Acest lucru ar putea produce un sistem și mai puternic, mai sigur.

Deoarece poate duce adesea la o lățime de bandă mai bună și la viteze mai rapide, un hibrid VPN MPLS poate fi cel mai bun pentru întreprinderile mari sau persoanele care trebuie să efectueze activități cu lățime de bandă cu întârzieri minime. De exemplu, companiile care rulează regulat aplicații VoIP și conferințe video pot beneficia de VPL MPLS.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul MPLS tradiționale, VPN-urile MPLS pot fi mult mai scumpe decât un VPN tipic. Aceste sisteme pot fi mai ales costisitoare dacă au nevoie să transmită informații pe distanțe mari, așa cum este adesea scopul VPN-urilor (deblocarea conținutului geore-restricționat, partajarea fișierelor între birourile internaționale etc.).

Din aceste motive, vă recomandăm să căutați un VPN MPLS dacă:

  • Ești dispuși să plătească taxe suplimentare pentru mai multă lățime de bandă.
  • Rețeaua ta este local, mai degrabă decât internațional.
  • Este crucial pentru că întâmpinați mici sau nu întârzieri.

Dacă criteriile de mai sus nu se aplică dvs., vă recomandăm să respectați una dintre VPN-urile excelente de pe lista noastră cu cele mai bune VPN-uri generale. În ansamblu, un sistem VPN este de preferat MPLS din punct de vedere al costurilor și securității, în plus, de obicei oferă o viteză comparabilă.

Lectură ulterioară

Doriți să aflați mai multe despre modul în care funcționează VPN-urile și avantajele pe care le oferă? Vă recomandăm următoarele articole:
Ce este un VPN? Ai nevoie de unul?
Cum să alegeți cel mai bun VPN – 8 sfaturi pentru începători VPN
5 cele mai rapide VPN-uri (am testat viteza) + cele 3 mai lente
Ce este un VPN site-to-site și compania dvs. are nevoie de una?