Най-добрият софтуер за шифроване през 2023 г. | Защитете се онлайн сега!

Шифроването е ан съществена част от всеки план за цифрова сигурност и поверителност. Има множество приложения и услуги които можете да изтеглите – понякога безплатно – за криптиране на вашите файлове и папки. Ако искате да защитите цифровите си данни, прочетете на научете повече за криптирането и да намерите нашите препоръки за най-добрите опции за криптиране там.

Какво е шифроване?

Шифроването може да се отнася до всяко средство за изпращане на информация, така че да не може да бъде четено от трети страни. В компютърната епоха, това означава стартиране на вашите данни чрез сложен алгоритъм в двата края на изпращането и получаването.

Използване на софтуер за криптиране, много дълго низът от числа работи като ключ за да заключите и отключите тези данни.

Когато шифровате файл, информацията е шифрована чрез сложна математика, използвайки този ключ. То не може да бъде прочетена отново, докато не бъде декриптирана от същото устройство или от друго устройство, което също има ключа.

Този вид криптиране може да се използва за изпращайте данни с висока степен на сигурност. Може да се използва и за запазване на отделни файлове или на цял диск, безопасно на устройство, което може да попадне в грешни ръце.

Със софтуера за криптиране много ви харесва повече сигурност, отколкото бихте получили от обикновена парола. Това изисква хакерите да разгадаят невероятно сложна мрежа от числа, вместо просто да измислят низ от 8 до 24 знака.

Но въпреки сложността, която се случва зад кулисите, повечето софтуерът за криптиране е много лесен за използване.

Това определено важи за препоръките, които предлагаме по-долу. Във всеки случай са необходими само няколко кликвания, за да затворите плътно вашите данни. След това, независимо дали го споделяте или съхранявате, можете да следвате същите няколко стъпки, за да направите тези данни отново четими.

Защо имате нужда от софтуер за шифроване

Преди да стигнем до препоръките, нека разгледаме някои от причините, поради които криптирането е ценна инвестиция.

Докато някой софтуер за криптиране е безплатен, вашият най-добрите опции може да изискват скромен абонамент. За повечето потребители разходите далеч надвишават възможните последици да оставите данните си изложени.

Също, излагането на данни става все по-често. С нарастващата популярност на облачното хранилище много хора не се замислят два пъти да оставят личните си файлове на открито.

много облачните услуги за съхранение ще кодират вашите данни при прехвърлянето им, но има няма гаранция, че ще остане под ключ докато не се използва.

Тази ситуация може да е по-опасно, отколкото осъзнавате. Рисковете са очевидни, ако съхранявате чувствителни финансова информация или лични данни, за които може да се използва кражба на самоличност.

Но дори и само да съхранявате лични документи в облака има голяма вероятност някой да получи достъп до вас интелектуална собственост.

  Как да получите швейцарски IP адрес отвсякъде през 2023 г. [+ ВИДЕО]

Личните снимки и аудио / видео записи могат да бъдат изложени частна или неудобна информация че дори не сте напълно наясно, докато не изчезне.

Разбира се, не е нужно да използвате облачно хранилище, за да се възползвате от криптиране. Това също може да бъде ценен начин осигуряване на данни, които остават на вашия компютър, таблет или смартфон. Той също така представлява a сигурен начин за изпращане на файлове от всяко едно от тези устройства на друго.

Един от най-добрите софтуер за криптиране може да бъде използва се заедно с различни форми на цифрова комуникация, включително електронна поща, Dropbox и P2P споделяне.

Това прави важен професионален инструмент, ако някога се налага да споделяте чувствителна информация с колеги. Софтуерът за шифроване ви позволява да се наслаждавате на всички удобство на онлайн комуникация без да се притеснявате от професионални хакери, корпоративни шпиони или общи снупери.

Най-добър софтуер за шифроване

В момента има редица солидни опции за всички нужди за криптиране. Докато този аспект на киберсигурността продължава да се развива, ще има повече опции в бъдеще.

Вашият конкретен изборът може да зависи от няколко фактора, включително вашето устройство, операционна система и специфичните начини, които планирате да използвате софтуера.

Това са шест от най-надеждните и удобни за потребителя примери на софтуер за криптиране, с които се сблъскахме досега:

NordLocker

Нашата основна препоръка е a чисто нов плейър в криптиране. Но идва от a дългогодишен шампион по цифрова сигурност.

Както може би знаете, NordVPN вече е наш топ препоръчан VPN.

Ние сме постоянно впечатлени от компанията ангажимент за поверителност и сигурност. Така че, когато казват, че са разработили начин за „подобрете вашата цифрова сигурност извън възможностите на VPN,”Ние ги приемаме сериозно.

NordVPN скоро ще пусне NordLocker, приложение за криптиране на файлове за macOS и Windows. NordLocker използва две най-мощни форми на криптиране които са налични днес – AES-256 и 4096-битов RSA.

NordLocker предлага интуитивен потребителски интерфейс – толкова интуитивен, колкото и самия NordVPN. Интерфейсът работи през платформи, защита на информацията, която се съхранява вашето устройство или с който и да е облачна услуга.

Един прост Дръпни и пусни процедура добавя или премахва отделни файлове от шифрована папка NordLocker. Това е всичко, което е необходимо, за да защитите плътно данните си във формат, който може да бъде използва се с всички познати средства за комуникация и споделяне на файлове.

BitLocker

Ако използвате компютър с Windows, има вероятност вече да имате BitLocker. Този инструмент за криптиране с пълен диск е вградени в някои по-нови версии на операционната система.

  A StrongVPN törlése és a visszatérítés megszerzése - 2023-as frissítés

Основната му цел е да защита срещу неоторизиран достъп до целия ви твърд диск. Но може да се използва и за добавете криптиране към USB устройства и други подвижни носители.

И в двата случая BitLocker ви дава възможност да кандидатствате множество методи за удостоверяване към вашите данни. Това включва – но не е ограничено до – обикновени пароли и ПИН кодове. Кодирането, което тези методи отключват доказано много трудно за напукване.

Има обаче необосновани слухове че Microsoft е напуснал достъп на задната врата отворен за правителствени агенции. BitLocker може да е много достъпен начин да се защити срещу беззаконни хакери, но тези слухове могат да повдигнат червени знамена за неприкосновеността на личния живот.

7-Zip

Това е друг инструмент за криптиране, за който достъпност е търговска точка.

7-Zip всъщност е по-известен като инструмент за архивна програма. Тя ви позволява да компресиране на файлове в по-малки форми за лесно съхранение или за изпращане по-бавни интернет връзки. Но също така предоставя опцията за мощно криптиране на тези компресирани файлове.

Тази програма е безплатно за изтегляне, и това е голяма част от това, което го прави достъпно. Той е официално предназначен за Windows, но има и версии, които работят върху OS X и Linux системи.

Ако използвате 7-Zip за изпращане на криптирани файлове на приятели или колеги, достъпността се разширява до получателя. Те не е нужно да имате един и същ софтуер, за да декриптирате и декомпресирайте файла.

Можете да насочите 7-Zip, за да поддържате файлове в защитена форма, докато са в транзит, но след това отварят се сами, когато достигнат до правилния получател. Или можете да защитите криптирането с a традиционна парола.

Тази опция работи, ако сте нов за софтуер за криптиране, но ако сте повече напреднал потребител, може да откриете, че потребителският му интерфейс не отговаря на това, което очаквате.

VeraCrypt

Тази опция има още няколко звънци и свирки, и може да се опише като още гъвкав. Официалните версии са достъпни за Windows, OS X и Linux. Това могат да бъдат изтеглени безплатно, въпреки че има и а премиум версия за потребители, които искат малко повече.

VeraCrypt поддържа най-популярният формат на криптиране, AES, както и други две шифри. И това е само един от начините, по които софтуерът предлага гъвкавост на своите потребители.

Скритите, криптирани томове могат да бъдат вложени вътре в други криптирани томове, което означава, че VeraCrypt разпознава, че различните данни имат различни нива на чувствителност.

Но независимо от тези различия, всички файлове, които са шифровани с VeraCrypt, остават по този начин, когато не се използват. На софтуера може да се вярва пазете данните си в безопасност, когато са в покой както и когато се изпраща на друг потребител.

  A BolehVPN forgalmi zavarok elhárítják a bajból, még Kínában is

AxCrypt

Достъпно на Windows и OS X, този софтуер за криптиране се предлага в силно ограничена безплатна версия, но това е препоръчителен пълен апартамент.

Може да се изпълнява няколко езика, което показва, че AxCrypt е проектиран за сигурна комуникация по целия свят.

Тази опция е бърз и гъвкав, и ви позволява да криптирайте файловете поотделно или в големи групи.

След това можете да ги настроите да декриптират за постоянно при отваряне или за автоматично повторно криптиране след като вече не се използват.

Най- 128-битови и 256-битови опции за криптиране са приложими за файлове във вашата система, или да съхранение в облака. Документите, които качвате, ще бъдат автоматично защитени на уязвими сървъри на трети страни.

AxCrypt може да се похвали и със специална съвместимост на много устройства. То може да бъде свързано с приложение за смартфон което ви позволява да получите достъп до криптираните си файлове отвсякъде.

CertainSafe

Вместо да криптира файлове, които качвате в други облачни услуги, CertainSafe предоставя собствено криптиране и съхранение на базата на облак. Пита ви: защо да се занимавате с Google Drive или Dropbox, ако трябва да добавите отделни мерки за сигурност?

CertainSafe е създаден за сътрудничество и професионална употреба. Можеш съхранявайте безопасно различни видове файлове на своите сървъри, след което предоставете на колегите ключ за достъп и промяна на тях.

Има и система за директна комуникация чрез лични съобщения, и те също са криптирани. CertainSafe е като цяло сигурно място, за да правите бизнес онлайн.

Налична е безплатна пробна версия за тази облачна услуга за криптиране, но ако се интересувате от дългосрочна употреба, ще трябва да се регистрирате за платен месечен абонамент.

заключение

Налични са много софтуерни опции за криптиране на вашите чувствителни данни. Опциите, които препоръчваме да използвате най-много актуални методи за криптиране да се направете вашите данни ефективно невидими за всеки, който не би трябвало да го вижда.

Когато NordVPN, нашата най-високо оценена VPN, казва, че са създаване на софтуер, променящ индустрията, щастливи сме да им повярваме. Регистрирайте се тук за ранен достъп до NordLocker.

Има различия в специфичните функции, предлагани от всяко приложение или услуга. Те могат да станат по-важни, докато развивате лични предпочитания за това как да използвате криптиране.

С нарастващ брой опции за софтуер за криптиране на пазара – и много от тях безплатни – има просто няма причина да оставяте личната си информация отворена до хакване и кражба.

Допълнителна информация

  • Най-добрите VPN мрежи с безплатни тестове
  • Как да скриете IP адреса си с VPN
  • Запазване на абонамента си NordVPN