Оснаживање Водича за сигурност интернета за жене

Преглед садржаја

 • Узнемиравање на друштвеним медијима
  • Твиттер
  • Фејсбук
  • Инстаграм и СнапЦхат
 • Узнемиравање на послу
  • Сексуално узнемиравање на послу
  • Сексуално узнемиравање ако сте самозапослени
  • Сексуално узнемиравање на ЛинкедИну
 • Онлине упознавање и сексуално узнемиравање
  • Сигурно сексање
 • Напади ИРЛ (у стварном животу)
  • Како безбедно користити апликацију за дељење аутомобила
  • Шта учинити ако ваш телефон остане изгубљен или украден
  • Останите сигурни на Меетуп.цом
  • Спречавање интимног насиља партнера
  • СОС Аппс

Да ли вас је икада малтретирао на улици? Примили сте кресовиту поруку у апликацији за упознавање? Да је колега написао коментар о вашем изгледу који вам једноставно није одговарао?

Ниси сам.

Помоћу покрета #МеТоо лако се пријавити на Твиттер или Фацебоок и видети колико је жена жртва сексуалног узнемиравања. Било да су то лично или онлине, жене свуда то су искусиле на овај или онај начин. И уз све нове начине Интернет је отворио путеве комуникације, узнемиравање путем интернета је распрострањеније него икад.

Према истраживању истраживачког центра Пев, већина злостављања путем интернета дешава се на друштвеним мрежама. Иако су мушкарци такође подвргнути мрежном узнемиравању – што укључује позивање имена, насмејавање и физичке претње – студија је открила да на мрежи, жене су више него двоструко веће од мушкараца да доживе сексуално узнемиравање.  

Додатно, више од половине жена у доби од 18 до 29 година извештава да су им послали сексуално експлицитне слике без њиховог пристанка.

Овај број само расте, и док 70% жена сматра да је узнемиравање путем интернета главни проблем, многи не знају како то спречити.

Жене су често на мети само зато што су жене. Напади су често сексуализовани или мизогинистички, а реторика је усмерена на своје тело и сексуално насиље. Ово је и физички и емоционално штетно и жене се често застрашују у тишини, радије се искључују него што су изложене ризику.

Међутим, постоје начини да се можемо заштитити.

Овај водич написан је са намером да се женама омогући несметано кретање интернетом. Расправљамо о уобичајеним појавама у којима су жене изложене узнемиравању у свакодневном животу – на друштвеним медијима, на послу, на састанцима и још много тога – и дајемо савете и савете о томе како жене могу преузети контролу.

За нас је важно то приметити Неки савети који су овде дати подстичу анонимност, пре него ризиковати да буде циљан. Иако се ово може чинити у супротности са идејом подстицања самоизражавања, верујемо да би свака жена требало да буде оснажена да сама направи тај избор.

Наш посао је да вам пружимо алате који су вам потребни за то.

Надамо се да овај водич подстиче жене свуда да да се бране и заштите и да се супротставе сексуалном узнемиравању, и на вебу и ван њега.

Овај водич направиле су жене за жене

Узнемиравање на друштвеним медијима

Већина злостављања на мрежи одвија се на друштвеним мрежама, што има смисла с обзиром на то колико времена трошимо већину на ове платформе. Широке друштвене мреже, често комбиноване са анонимношћу, доводе до стварности у којој вас све што објавите, преместите или делите отвара за потенцијалну злоупотребу.

У наставку, продремо у најпопуларније платформе друштвених медија и покажемо вам како да се заштитите од пузања, тролова и ловаца.

Твиттер

Због своје јавне природе, Твиттер је једна од најпознатијих платформи за друштвене медије када је у питању мрежно узнемиравање. И на њима не злостављају само славне личности и јавне личности. Постоји безброј прича о редовним људима који су нападнути, често због тога што су просто говорили о политичким или феминистичким питањима.

У ствари, Амнести Интернатионал објавила је извештај са намештањем Твиттера због тога што се није адекватно бавио малтретирањем жена. У студији се десетине жена цитирају због злостављања које су доживеле на Твиттеру, а многе наводе незадовољавајуће одговоре са странице друштвених медија након што су пријавиле инциденте..

Често, резултат је ефекта пригушивања, у којем се жене једноставно одлуче да се не баве због страха да ће их малтретирати; многе жене на крају сами цензуришу или напуштају платформу. А за неке – посебно новинаре и активисте – то може бити штетно за њихове каријере.  

Ствари су дошле у главу у октобру 2023. године низ високорелигиозних оптужби за сексуално злостављање покренуо је вирусни хасхтаг #МеТоо. Хасхтаг – који жене користе како би се идентификовале као да су доживеле сексуално узнемиравање или напад – преузео је Твиттер за неколико сати и јасно објаснио колико су ти инциденти учестали..

Убрзо након тога, Твиттер налог глумице Росе МцГовен привремено је обустављен након што је написао низ оптужби против сексуалног предатора Харвеија Веинстеина и неколико холивудских бигвигса за које тврди да су му то омогућили. Наведена повреда била је да један од њених твитова садржи приватни телефонски број.

Али с толико насилних твитова према женама који нису резултирали обустављеним рачунима, многим женама је било довољно. Настали гнев изазвао је хасхтаг #ВоменБоицоттТвиттер, који је позвао жене да бојкотују платформу један дан у знак солидарности.

Твиттер тврди да су побољшали свој систем адресирања пријава узнемиравања, али то је и даље проблем, а још увек постоје кораци које поједине жене могу предузети да ублаже шансу да буду циљане.

5 начина да се заштитите на Твиттеру

1. Користите више профила

Женама чија каријера зависи од одржавања јавног профила може бити корисно коришћење више налога.

За разлику од неких других платформи за друштвене мреже, у складу са Твиттер-овим условима услуге, потпуно је прихватљиво да се то учини. У ствари, предузећа често раде како би циљала различиту публику.

Желите да направите лични профил и јавни.  

Ваш лични профил треба да има најјача подешавања приватности. Пошто је подразумевана поставка Твиттера јавна, мораћете да се укључите у ово.

Кад су твеетови обично јавни, свако их може видјети – чак их могу пронаћи и људи који немају Твиттер. Али када су твеетови заштићени, видеће их само одобрени пратиоци и нико их неће моћи ретитирати. Водите рачуна да једини људи које пустите да вас прате су људи које познајете и којима верујете.

Како променити своја подешавања приватности на Твиттеру:

Кликните на свој профил и идите у Подешавања и приватност>Приватност и сигурност>Заштитите своје твеетове.  

Ако се ова промена ретроактивно заштити, заштитите и ваше старије твитове. Имајући то у виду, важно је имати на уму да пошто Твиттер нема контролу над спољним претраживачима, старији твитови су још увек видљиви на ширем интернету. Ако желите истинску анонимност, требало би да отворите нови лични профил и заштитите своје твитове од покретања.    

Такође је важно имати на уму да ће ваши одговори на друге твитере и наводе такође бити заштићени, па ће их зато видети само ваши одобрени следбеници. Ово очигледно чини много теже укључити се у врсту јавних расправа по којима је Твиттер познат, тако да ћете морати да одлучите да ли вам то значи приватни профил.  

Да бисте креирали додатни налог, кликните на икону вашег профила. Затим кликните на преокретни знак поред вашег имена. Тамо вам треба дати могућност отварања новог налога.

Овај други профил биће ваш јавни. Ако за свој посао користите Твиттер, ово ће вас представљати професионално, па припазите да не пишете о нечему превише личном.

Друга опција је да овај профил једноставно остане анониман. То значи да не користите своје право име или своје фотографије или цвркутујете било шта што би се могло користити за откривање места где живите или радите.

Напоменути да не можете истовремено да држите оба рачуна отворена у истом претраживачу. Ако желите да их обоје отворе, користите различите прегледаче или користите апликацију коју подржава Твиттер, ТвеетДецк.

2. Пријави и блокирај злостављаче

Ако примите насилни твеет, можете блокирати особу која га је послала.

Како блокирати некога на Твиттеру:

Кликните горњу мрквицу у горњем десном углу твита и изаберите да бисте блокирали корисника.

Један од проблема са блокирањем је то што је корисницима заиста лако отворити нове налоге – често назване „лутке чарапе“ – који још увек нису обележени.

Један од начина да се то реши је апликација Блокирај заједно. Блокирај заједно аутоматски ће блокирати сваки налог који покушава да вас прати који сте били активни мање од 7 дана, који има мање од 15 пратилаца или који су ваши следбеници блокирани. То је најкорисније када вас напада војска тролова.

Осим што блокирате кориснике, на Твиттеру можете пријавити и случајеве злостављања.

Како пријавити некога на Твиттеру:

Само кликните капут окренут наопако у горњем десном углу твита или налога, одаберите извештај и следите упутства.

Нажалост, иако је узнемиравање против корисниковог споразума корисника, Твиттер је злогласан јер није учинио онолико колико је могао да обузда ружно понашање.

У ствари, према анализи непрофитне организације, Женска акција и медији (ВАМ!), 67% жена које су пријавиле злостављање тврди да су се најмање једном пријавиле Твиттеру.

Ипак, свакако је вредно пријавити злоупотребе твитераша и рачуна, јер је то заиста лако.

Твиттер тренутно не пружа начин провере статуса пријава злостављања. Међутим, од јануара 2023. године, Твиттер вас обавештава о њиховој процени након што извештај буде обрађен.

3. Не постављајте географску ознаку

Геотаговање је када ваш пост укључује локацију са које је послан. Да бисте се заштитили од доксирања и залеђивања, најбоље је не користити ову функцију. Срећом, геотаговање захтева да се пријавите, па се подразумевано локација неће приказати.

Када саставите твеет, видећете дугме локације на дну. (Изгледа као одбачени пин.) Ако га додирнете, имат ћете могућност да додате локацију свом твеет-у.

Не ради то.

Такође, будите свесни тога могли бисте давати своју локацију чак и без географског обележавања, једноставним навођењем где сте. Знамо да је забавно обавестити људе у тренутку кад уживате у отварању нове галерије или ноћи у граду, али понекад је боље сачекати и објавити накнадно, кад више нисте тамо и можете твитнути колико забаве имате (прошли тренутак).

4. Спречите доксирање

Најекстремнији облик узнемиравања путем интернета је докинг. Докинг је када се нечије личне податке, као што су адреса, телефонски број, место запослења, банкарски детаљи, па чак и информације о члановима породице, објављују на мрежи као позив другима да их малтретирају.

Можда сте први пут чули овај термин са извештајима о #гамергате-у још 2014. године. Гамергате је био покрет који је изазвала љута бивша програмерка видео игара Зое Куинн, која је написала пост у блогу оптужујући је да је спавала са новинарком у замену за добар преглед.

Упркос чињеници да никад није написана таква рецензија, пост је прихваћен као бојни крик од непристојне руље углавном белих мушкараца, који су под нападом видели не само своје омиљене забаве, већ и слободан говор и своју мужевност. такозваним ратницима социјалне правде.

Резултат?

Не само Куинн, већ и жене које су је браниле, укључујући програмеру игре Брианна Ву и новинарку Аниту Саркеесиан, биле су под неумољивим нападом интернетских тролова који су их преплавили свакодневни заплет убистава и претње силовањем, углавном преко Твиттера.

Такође су били подмукли.

Учинак у индустрији игара је био смрзавајући и жене и даље подузимају додатне мјере предострожности из страха да ће постати мете.

На пример, Тесса, * конкурентски аналитичар, чији рад захтева да комуницира са играчима, познаје неколико жена у индустрији које су прогањане и малтретиране, и често се сама суочава са кокетирајућим и непоштеним понашањем. Будући да се на Скипеу одвија много интеракција, не крије чињеницу да је она жена. Још увек, она се труди да прикрије да ради директно за компанију за игре, и не открива никакве личне податке о себи као што је њено право име или локација.

Наравно, они у индустрији игара нису једини који су изложени ризику од доксирања. Данашња запаљива политичка клима резултирала је многим изгубити посао и морати напустити своје домове након што су примљени због присуства скуповима алт-деснице или антифа.

Али не морате се бавити контроверзним политичким активностима да бисте били подмукли. Неки су доксирани “случајно”.

На пример, након бомбардовања Бостонског маратона, студент Универзитета Браун био је приведен када је погрешно идентификован као починитељ, а након митинга у Цхарлоттесвилле Уните Ригхт, инжењер Универзитета у Аркансасу припао је када је грешком идентификован као учесник.

4 начина да се спречите од дозирања

 1. Гоогле сам. Једноставна претрага ће вам показати какве су информације о вама већ на мрежи. Ако то укључује податке који се могу користити за идентификацију, погледајте да ли можете да их оборите. Профили друштвених медија имају подешавања приватности која се лако могу ресетовати, а многе веб локације, попут Белих страница, пружају вам могућност искључивања. Нажалост, све информације неће бити могуће прочистити са интернета, али барем претрагом ћете сазнати шта други могу пронаћи.  
 2. Претплатите се на услугу која ће вас избрисати са веб локација брокера података: Ако пронађете своје податке на веб локацији попут Вхите Пагес, велике су шансе да ће се појавити и у другим онлајн директоријумима, од којих многе неће бити лако пронаћи. Ако имате разлога да верујете да сте циљани на докинг, размислите о плаћању услуге као што су ПривациДуцк или ДелетеМе.
 3. Проверите да ли ваш рачун е-поште није учествовао у кршењу података: Можете да употребите алат хттпс://хавеибеенпвнед.цом/ да видите да ли су ваша адреса е-поште и лозинка можда изложени у некој од многих великих повреда података до којих је дошло у последњих неколико година. Ако их има, ресетујте лозинку и размислите о додавању верификације у два корака на свој налог. Ово ће вам пружити додатни ниво сигурности тако што ће бити потребне додатне информације (осим ваше лозинке) како бисте се пријавили.
 4. Користите ВПН: Кориштењем виртуалне приватне мреже можете криптирати све своје мрежне активности како бисте се заштитили од хакера. ВПН-ови раде тако што тунелирају ваше интернетске податке путем трећег сервера, спречавајући да ваша ИП адреса (и стварна локација) буду изложени. Ево неких ВПН-ова које препоручујемо.

5. Спречите хакере да преузму ваш Твиттер налог
Од бившег председника Обаме до Бритни Спирс током година су многе познате личности на свом Твиттер налогу хаковале људе који желе да наштете њиховој репутацији и изазову хаос. Поред тога, редовни људи такође имају рачуне хаковане алармантном учесталошћу.

4 начина да сачувате свој Твиттер налог од хаковања

 1. Креирајте јаку лозинку: Ово звучи очигледно, али изненадили бисте се колико људи користи слабе лозинке које се лако могу открити. (Или можда нећете бити.) Да бисте направили јаку лозинку, проверите да ли је дугачка, има велика и мала слова и укључује бројеве и симболе.
 2. Омогући верификацију пријаве: То вам пружа додатни слој сигурности када се пријављујете. Уместо да само морате да унесете лозинку, мораћете да унесете и код који Твиттер шаље на ваш мобилни уређај. Да бисте то омогућили, кликните на икону вашег профила>Рачун>Сигурност>Верификација пријаве. На истој картици такође можете одабрати да захтевате личне податке приликом промене лозинке.
 3. Пазите на било коју апликацију треће стране која захтева приступ вашем налогу: Ако сумњате у то да ли је апликација законита или не, немојте је инсталирати. Да бисте видели које апликације имају приступ вашем Твиттер налогу, кликните на икону вашег профила и идите на Аппс. Да бисте уклонили апликацију, кликните Поништи приступ.
 4. Пазите на скраћене УРЛ-ове: С обзиром на ограничење од 280 карактера на Твиттеру, има смисла да многи људи користе скраћене УРЛ адресе да би повезали платформу. Проблем је у томе што им је тешко знати где вас воде везе или је то злонамерна веб локација. Ако желите бити јако опрезни, не кликајте на везе које видите објављене на твитовима других људи.

Добар показатељ да је неко варао ваш рачун је ако приметите непознату активност, попут праћења некога новог или слања твеетова којих се не сећате. Ако то видите, прво што ћете желети је да промените лозинку. Требало би да то пријавите и на Твитеру. То можете учинити тако што ћете отићи у њихов центар за помоћ и поднети карту.

Такође желите да предате карту ако неко није стварно блокирао ваш рачун, али јесте створио потпуно нови под вашим именом. Да бисте Твиттеру помогли да знате да сте заиста ви, имат ћете могућност отпремања слике ИД-а изданог од владе или другог облика идентификације.

Оснаживање Водича за сигурност интернета за жене

Фејсбук

Рацхел није пуно размишљала о томе када је током рутинског прегледавања на Фацебооку кликнула да је заинтересована да присуствује концерту једног од својих омиљених бендова. Али била је узбуђена када ју је један од чланова бенда пријатељ запросио и почео да јој шаље приватне поруке.

Разговор је почео необавезно, али убрзо је почео алудирати на њену слику на профилу, рекавши јој да му се свиђа да јој није стало да брадавица показује.

Чекај шта?

Њезина брадавица дефинитивно не показује. Или је то било? Рацхел је била користећи ту слику профила већ две године, и нико никад ништа није рекао. Повећала је фотографију и пажљиво је прегледала. Можда је оно што је видео била сенка са њеног врха?

Рекла му је да се греши и покушала је да објасни сенку, пружајући му сумњу да је управо збуњен. Али био је упоран и ускоро је тражио још голих слика.

Ретроспективно, Рацхел је знала да је требало да прекине разговор и блокира га, али у то време то је изгледало као чудно неразумевање. Било је као провокативна фотографија, зар не?? Мозда је требала оцекивати овакву реакцију.

Покушала је да усмерава разговор према његовој музици и надолазећем концерту, али он је био попут пса са костом и не би пуштала своје захтеве за још фотографија. Коначно је само престала да одговара, али осећала се прилично лудо током неколико дана после, питајући се како су је други гледали све ово време.  

Рацхелина прича није тако шокантна То није насилно. Нико није силован. Заправо звучи као приличан сусрет друштвених медија. Али у ствари, то га чини тако депресивним. Свакодневно се жене примају странцима и на крају се питају шта су учиниле да то узрокују, и морају да ходају унаоколо знајући да, док само покушавају да живе свој живот, други их објективизирају.

Истраживања то показују емоционални данак који ова врста интеракција преузима посебно је озбиљан за жене, које су двоструко веће од мушкараца, како би описале своје најновије искуство злостављања на мрежи као врло или изузетно узнемирујуће.

А тражење секси фотографија само је један од безбројних облика Фацебоок узнемиравања. Редовно се шаљу жене увредљиве поруке и нежељени курац, и случајеве означавања деградирајуће слике или чак и имати лажни профили створене помоћу њихових имена и фотографија далеко су од неуобичајене.

5 начина да се заштитите на Фацебооку 

1. Тачно надгледајте ко шта види

Протеклих година Фацебоок је учинио много на ажурирању платформе како би вам омогућио да прилагодите ове опције, чак и до крајњих резултата омогућава вам да сакријете своје податке од одређених људи.

Како контролисати шта људи виде на свом Фацебоок профилу:

На рачунару кликните кажипрст у горњем десном углу странице и изаберите подешавања. На плочи са леве стране кликните на Приваци (Приватност). Од овде ћете моћи да управљате тачно ко може да види ваше постове и како људи могу да вас контактирају.

Затим идите на Временска трака и Означавање. Ово вам омогућава да контролишете ко ће објављивати на вашем зиду и ко може да види постове на којима сте обележени. Овде такође можете да промените своја подешавања, тако да дођете до прегледајте и одобрите било које ознаке пре него што се примене.

Још један цоол алат који можете користити је онај који омогућава вам да видите тачно оно што други виде када погледају ваш профил. На тај начин можете бити сигурни да одређени људи неће видети осетљиве информације ако их не желите.

2. Не дајте потенцијалним сталкерима да знају где сте

Као што је горе дискутирано, означавање ваше локације на постовима и фотографијама може бити начин да сталкери схвате гдје се налазите. Када пишете пост на Фацебооку, имате могућност да изаберете Цхецк ин, што ће додати вашу геолокацију за било кога од пријатеља. Најбоље је не користити ову функцију.

Али Геотаговање није једини начин на који људи могу схватити где се налазите.

Да ли икада приметите како након одласка у одређену продавницу одједном почнете видети огласе за њу на Фацебооку? Или на некој забави сретнете некога и сутрадан вам их Фацебоок предложи као пријатеља?

Начин на који Фацебоок то зна је зато што ако имате њихову мобилну апликацију и носите свој телефон са собом (као што то чини већина нас) они знају вашу локацију где год да кренете.

Ако желите, заправо можете тачно видети где вас је Фацебоок пратио. Ове информације нису јавне, тако да не морате бринути о свом просечном Фејсбук пријатељу који га користи да би вас пронашао.

Како видети где је Фацебоок пратио вашу локацију:

Идите на Подешавања. Кликните на локацију на левој страни, а затим кликните Прикажи историју локација. Приказаће се мапа заједно са дневник који приказује вашу локацију све док су вам била омогућена подешавања локације. За неке се то враћа година.  

Како да избришете историју локација:

Кликните на три траке у горњем десном углу екрана (или у доњем десном ако имате иПхоне). Изаберите Подешавања налога> Локација. Тапните да бисте искључили Локацијске услуге, а затим склизните лево да бисте искључили Историју локација.

Да бисте избрисали сву прошлу историју, кликните Прегледај историју локација и изаберите три тачке у горњем десном углу. Тамо ћете имати могућност да избришете целу историју. За то ћете морати да поново унесете лозинку. (Поништавање лозинке је заправо још један сјајан начин да спречите друге да приступају вашој локацији или вашем Фацебоок налогу уопште.)

3. Блокирајте малтретирање и ставите пукотине на вашу листу ограничења

Још једна корисна опција на овој страници је ставите одређене људе на ограничену листу. Ако их ставите овде, они ће бити наведени као један од ваших пријатеља, али моћи ће да виде само информације које делите јавно. Ово је посебно корисно ако желите да избегнете сукоб са неким кога бисте се покушали застрашити или искористити.

Иако је лако рећи да требате бити отворени и моћи некоме рећи у лице да не желите да виде личне ствари које постављате, сви знамо колико брзо може ескалирати ситуација када се одређени тип човека осећа одбачено.

Дакле, следећи пут када у бару сретнете момка који инсистира да вам одговара и гледајући како прихватате његов захтев, само на минуту уђите у женску собу и ставите га на своју ограничену листу.

4. Пријавите извештаје о увозницима

Иако иде противно њиховим условима пружања услуге, Фацебоок процењује да их тренутно има 66 милиона лажних рачуна на платформи. Један од разлога због којег људи стварају лажне налоге је лажно представљање других корисника. Користећи своје право име и фотографије, изумитељ може да пријатеље људима на вашој друштвеној мрежи у стварном животу, а затим објави штетне и неистините садржаје о вама.

Ако пронађете своје лажне налоге помоћу ваших фотографија и личних података, можете да их пријавите на Фацебооку и они би требало да га скину.

Како пријавити лажни профил на Фацебооку:

Идите на лажни профил, кликните на три тачке у горњем десном углу странице и изаберите Пријави>Пријави овај профил>Претварају се да сам ја или неко кога познајем.

То је рекло, паметни преварант блокираће вас тако да не можете видети лажни налог.  Ако то ураде, упишите пријатеља да ће пријавити профил за вас.

Фацебоок се такође труди да буде проактиван у идентификацији рачуна о импозиторима, а недавно је најавио иницијативу која то користи софтвер за препознавање лица за означавање нових слика профила са постојећим корисницима.

Треба, међутим, напоменути да ће се скенирати само нови рачуни, тако да ако већ постоји лажни профил вас, осим ако га ви или неко кога познајете пронађите и обележите, нема начина да га ухватите. Штавише, једине фотографије које ће бити скениране за ваше лице су фотографије унутар вашег пријатеља или мреже пријатеља пријатеља – а не сви корисници на платформи.

Ово доводи у питање колико је заиста ефикасна тактика, посебно имајући у виду како често профилирају се не зато да би вршили личне вендете, већ да би преварили људе од новца или промовисали производе или политичке програме. Конкретно, недавне пробе америчких председничких избора 2016. откриле су читаву индустрију Фацебоок активности вештачки генерисане да би се покренуло јавно мњење.

У тим случајевима је један једноставан начин да се заштитите учините већину својих фотографија приватном. Ако особа која прави лажни рачун нема приступ вашим фотографијама, постаћете мање атрактиван циљ за лажно представљање.   

5. Спречите освету порнографији

Посљедњих година сексинг је напустио царство и постао стандардни начин кокетирања. У ствари, према једном истраживању, 88% анкетираних одраслих особа изјавило је да је бар једном послало сексуално експлицитне поруке или слике. Ово није нужно лоше; иста студија је показала да повезаност између сексуалног и сексуалног задовољства, и открили су да се женама често то посебно даје.  

Ипак, слање фотографија које откривају може бити ризично ако дођу у погрешне руке. Превише жена се нашло предметом понижавајућих кампања у којима осветољубиви бивши партнери свој живот чине паклом шаљући интимне слике пријатељима, члановима породице, па чак и послодавцима.

Срећом, Фацебоок већ има алгоритам који идентификује и уклања голе слике. Међутим, у новембру 2023. године такође су најавили нови, помало нов приступ решавању ружне епидемије освете порнографије. Али идеја, која се први пут тестира у Аустралији, засигурно ће подићи обрве.

У основи, ако сумњате да се одређена слика може отпремити на Фацебоок без вашег пристанка, попуњавате образац који објашњава забринутост, а затим слику шаљете себи помоћу апликације Фацебоок Мессенгер. Након процене извештаја и фотографије, Фацебоок ће га избрисати.

Будући да Фацебоок поседује Инстаграм, то ће спречити да се и слика не дистрибуира тамо.

Постоји неколико проблема са овим приступом. Прво морате знати да су слике тамо вани. (Понекад су фотографије и видео снимци снимљени без знања или пристанка жртве.) Друго, слике морате имати у свом поседу – што можда и није случај ако су снимљене коришћењем туђе камере. И коначно, морате да верујете Фацебооку и да прихватите да ће стварна особа на крају видети слике које изричито не желите тамо за јавну потрошњу.

Многима ће сазнање да неки анонимни техничар има приступ својим интимним фотографијама, чак и накратко, додати трауму и анксиозност које већ доживљавају..

Оснаживање Водича за сигурност интернета за жене

Инстаграм и СнапЦхат 

Фотографије се нису једино промениле када је Инстаграм покренуо 2010. године, а СнапЦхат 2012. године.  

Упућивањем фотографија у јавност, свако може да коментарише ваше слике. Иако је тешко разумети зашто би неко посветио време да буде трол, постоје они који дан на терену траже фотографије да би се увредили. Коментари о срамотном јавном телу и ДМ-ови (Инстаграм-ова верзија приватне поруке) са експлицитним и вулгарним језиком муче милионе налога сваки дан.

Поред троллинга, многе су жене подложне освети порнографије, курац слика и других голих фотографија које нису сагласне.

Помоћу различитих техника можете се борити и чак спречити да се неки од ових сценарија не догоде. Да, тролови и кретени наћи ће вам пут ако сте довољно упорни, али ако предузмете следеће кораке, можете им то учинити много тежим.

3 начина да се заштитите на Инстаграму и СнапЦхат-у

Оснаживање Водича за сигурност интернета за жене

1. Проверите своје слике да бисте идентификовали податке

Постоји неколико једноставних ствари које можете учинити да своје фотографије и рачун учините мало сигурнијим.

Рецимо да сте у ресторану и желите да инсталирате слику вашег јела. Лепо је означити ресторан јер им то даје ПР. Али, обележавањем овог ресторана смештате се на ту локацију.

Било који сталкер сада тачно зна где сте.

Слично томе, ако омогућите подешавања геолокације, чак сте и више угрожени. Ако фотографирате свој карамел латте из Старбуцкс-а, можете бити у неком од 27.339 Старбуцкс-ова широм света. Али ако је укључена ваша геолокација, ко год види вашу слику, тачно ће знати где сте.

Снапцхат је представио нову функцију у јуну 2023. под називом СнапМап, која приказује локације свих ваших пријатеља на мапи. Иако се ово може чинити невиним, они заправо непрестано прате ваше где се налазите. Искључите СнапМап функцију и спасићете се од пуно потенцијално ружних ситуација.

2. Немојте користити своје стварне информације

Када се пријавите за СнапЦхат, од вас ће се морати навести рођендан, телефонски број и адреса е-поште – прилично стандардно за апликације на друштвеним мрежама. Али свако са најмањим техничким укусом може те информације пронаћи преко вашег СнапЦхат налога. То некоме изузетно олакшава уклањање узнемиравања од СнапЦхат-а и слање е-поште, ВхатсАпп-а и многих других апликација.

Најбољи начин да заштитите своје податке је да их сакријете. Креирајте нову адресу е-поште да бисте се пријавили. Такође, користите лажни телефонски број (знате, онај који можете дати језивом момку у бару који вас не жели звати), и упишите нови датум рођења.

Још један једноставан трик који троловима много отежава приступ промените свој налог са јавног на приватни. То важи и за Инстаграм и за Снапцхат. Промена налога на приватни ограничиће људе који виде ваше постове пријатељима, породици или било коме другом кога одлучите да одобрите.

Како свој налог учинити приватним на СнапЦхат-у:

Идите на Подешавања>Погледајте моју причу>Моји пријатељи / Цустом. Док сте у подешавањима, можете променити ко вас може контактирати и ко може видети вашу локацију.

Како свој налог учинити приватним на Инстаграму:

Идите на Подешавања>Приватни налог (слајд удесно да бисте омогућили).

Ако требате да користите ове апликације за промоцију производа, компаније или себе, отворите посебан налог. На овај начин се ваше личне фотографије неће мешати са вашим јавним фотографијама.

То би могло рећи, чак и ако све то учините, непристојни коментари би могли проћи кроз пукотину. У том случају, морат ћете знати како …

3. Блок пузања И Инстаграм и Снапцхат имају могућности блокирања. Помоћу ове технике можете блокирати корисника и потом обрисати њихове коментаре

Како блокирати људе на Инстаграму:

Изаберите особу коју желите да блокирате, додирните три тачке у горњем десном углу, а затим кликните на блок.

Како блокирати људе на СнапЦхат-у:

Изаберите особу коју желите да блокирате, додирните три линије у горњем левом углу, а затим кликните на блок.

Узнемиравање на послу 

Нажалост, злоупотреба је такође распрострањена у радном окружењу. Према једној студији, свака трећа жена у доби од 18 до 34 године била је сексуално узнемирена на послу. 25% тих жена малтретирано је путем интернета путем текстова или е-маила, али 71% тих жена то није пријавило.

Разлоге за то можемо само нагађати, али један би могао бити и то што сексуално узнемиравање није јасно дефинисано.

Међутим, неки примери сексуалног узнемиравања укључују:

1. Дељење сексуално непропорционалних слика или видео записа.

2. Слање писама, текстова или е-порука са сугестивним садржајем.

3. Причање лажних шала или сексуалних анегдота.

Али чак су и они двосмислени! Ако неко пошаље курац, то је очигледно сексуално узнемиравање, али може се погрешно протумачити непристојни коментар.

Па, како знате да је то сексуално узнемиравање?

За оне тренутке у које нисте сигурни, размислите о томе како се осећате. Да ли вам се овај коментар чинио непријатно? Има ли нечег увредљивог у вези с тим? Ако је одговор да, постоји вероватноћа да постоји неки основни тон који би требало сматрати сексуалним узнемиравањем.

Сексуално узнемиравање на послу

Сексуално узнемиравање долази у различитим облицима, а кад је на мрежи често је и мање очигледно. Ипак, то се и даље догађа. Ако сте у професионалној ситуацији у којој се осећате непријатно, одмах би требало да почнете да је снимате. Често се већи случајеви граде на обрасцу малих инцидената, који, ако нису исправно документовани, неће бити корисни као докази.

Чак и ако нисте сигурни да ли неки сусрет сматра узнемиравањем, боље је третирати га као такав само у случају да се ситуација погорша и одлучите да на крају предузмете мере.

Како пријавити узнемиравање на послу 

1. Документирајте сваки сусрет

Сваки коментар, неприкладна адреса е-поште или друга преписка која се евентуално може сматрати узнемиравањем треба снимити и сачувати негде где имате само приступ (не на пример, на Гоогле диску компаније). Може бити да је један коментар био ненамеран, али ако се то понови, моћи ћете да изградите случај.

Ако сусрет укључује нешто што је усмено или непримерено дирљиво, што је пре могуће, напишите себи е-маил (са личног налога) који описује инцидент што је више могуће детаља. Укључите време, датум и локацију инцидента.

2. Пратите ситуацију

Правите снимке заслона, бележите време и датуме, чувајте поруке е-поште и чувајте фајл о свему што вам чини непријатно.

3. Пријави то

Једном када будете имали доказе, време је да поднесете извештај. Иако је понекад непријатно, пријављивање узнемиравања у канцеларији један је од најпродуктивнијих начина на који можете то спречити.

Пошаљите своје доказе одељењу за људске ресурсе, које, надамо се, већ имају политику како да поступите. Ако у вашој компанији нема људских ресурса, требало би да направите добро обавештену е-пошту и пошаљете је уреду управе или вашем менаџеру (све док вас они не малтретирају).

Како написати е-маил за пријаву сексуалног узнемиравања:

Може се чинити застрашујуће конструирати ту прву е-пошту. Из тог разлога, укључили смо предложак који ћете користити.
Предмет: Службена притужба на сексуално узнемиравање

Поштовани [ХР] и [шефе],

Пишем овај мејл да вас обавестим да ме [име узнемиравача] сексуално малтретира већ протеклих [к времена].

У то време су се догодили следећи инциденти:

 • [Пример 1: Опишите шта се догодило и када. Покушајте да укључите што више чињеница. ]
 • [Пример 2: Опишите други инцидент због којег сте се осетили нелагодно. Не заборавите да укључите ако сте некоме другом на послу рекли о томе.]
 • [Пример 3: Приложите све документе или доказе који ће подржати ваш случај.]

[Ако је применљиво, укључите које акције за које сматрате да би предузеће требало да предузме. На пример, можете да напишете: „Желео бих да будем премештен у друго одељење“ или „Желио бих да се ово размотри, и волео бих да службено извињење од [имена малтретира].]

Хвала вам што сте погледали ову ствар. Ако вам требају додатне информације, радо ћу вам их пружити.

С поштовањем,

[Твоје име]

Ваша канцеларија треба да има политику како да процените ситуацију и предузмете мере.

Ако не сматрате да је ваша жалба адекватно адресирана, запамтите то увек можете потражити спољни правни савет. Професионални добро упућен у законе у вашој области требало би да вас води у вашим наредним корацима.  

Треба то напоменути и за многе, интерно пријављивање инцидента није опција, јер је многе жене самостално запослене или су самозапослене. У овом сценарију морате узети ситуацију у своје руке.

Сексуално узнемиравање ако сте самозапослени 

Ако сте самозапослени и доживите непримерен сусрет, јер нема коме да се пријавите, морате се сами побринути за ситуацију.

Управо се то догодило Ариел *, музичарки која је примала сексуално набијене поруке од другог професионалца у својој бранши. Након коментара на начин на који се тресе док свира музику, Ариел је одговорила „не буди дупе“, на што је узнемиравач одговорио „Ох, волим начин на који говориш“.

Док је Ариел одлучила да га се јавно не стиди, она је одговорила да су његови коментари сугестивни и агресивни. Узнемиравач се није сложио и оставио то на томе.

Ариел је сматрао да даје моћ да се суочи са главом малтретирача. Други ће можда открити да је најбољи начин самоодржавања игнорисање узнемиравања. У овом сценарију нема исправног или погрешног начина да се реши малтретирање. То је твоја одлука.

Сексуално узнемиравање на ЛинкедИну 

ЛинкедИн, интернетска платформа за умрежавање у каријери и посао, нажалост је такође постала продајно место за сексуално узнемиравање. Иако политика ЛинкедИна забрањује било који облик узнемиравања, не постоји начин да то ЛинкедИн потпуно спречи то, и – нажалост – сексуално узнемиравање се и даље свакодневно дешава.

Зато што је то мрежа за умрежавање, неки га третирају као место за упознавања. Између осталих притужби, жене су пријавиле да им мушкарци шаљу непримјерене поруке, и на коментаре о њиховом изгледу остављају лажне коментаре на основу њихових профила.

Још једна потенцијална замка: ваш животопис.

Многи људи преносе своје животописе не узимајући то у обзир њихова адреса е-поште и телефонски број појављују се у заглављу. Ако не желите да цео Интернет има приступ тим информацијама, избришите га из верзије коју објавите.

Нежељени телефонски позиви који траже излазак можда неким мушкарцима не изгледају као сексуално узнемиравање, али за жене које примају телефонске позиве од странаца, то би се дефинитивно могло осећати тако.

Али, у томе је проблем. Будући да већина узнемиравања није тако груба, женама је теже да то потврде и пријаве. Иако језивим момцима не можете спречити да вам поручују на ЛинкедИн-у, постоје начини како да се заштитите.

4 начина да се заштитите на ЛинкедИн-у 

1. Пре прихватања ЛинкедИн везе, проверите степене одвојености. Имате ли заједничке везе? Да ли раде у вашој индустрији? Ако не, не прихватајте.

2. Ако примите нежељену поруку, можете одлучити да је блокирате. Само кликните на три тачке у горњем десном углу, а затим кликните Пријави овај разговор.

3. Такву особу такође можете блокирати да гледа ваш профил или да вас контактира. Идите на профил особе, кликните на Још>Пријавите / блокирајте и следите упутства.

4. Ако отпремите свој животопис, проверите да ли су наведени ваш телефонски број, кућна адреса и друге контакт информације. Ако неко жели да вас контактира због вашег рада, то може учинити преко ЛинкедИна.  

Нема гаранције да ће вас ови предлози заштитити 100%. Међутим, пружају вам више контроле у ​​вези са тим ко вас може контактирати.

Оснаживање Водича за сигурност интернета за жене

Онлине упознавање и сексуално узнемиравање  

Килие * је разговарала са Марцом * око месец дана након што су се повезали на ОКЦупид-у, али они се још увек нису лично упознали. Једне ноћи, након више од сат времена све лепршавих текстова, Марцо им је предложио да пређу на визуелнији форум – желео је да скипеом секса.

Следећег дана, Килие је била престрављена када ју је један од пријатеља звао да јој каже да је добила снимак сусрета. Сат времена касније, Килие је од Марца добила поруку: плати или ће снимак бити послат још већем броју људи на њеној друштвеној мрежи.

Онлајн дружење је место где су жене најосетљивије на сајбер-сексуално узнемиравање.

То је зато што за разлику од већине друштвених мрежа, веб локације за упознавања су тамо где идете са изричитим циљем састанка и потенцијално се интимно упознајете са странцима. Док би на другим веб локацијама строга подешавања приватности могла да послуже као заштита, на веб локацијама за упознавање те тактике да остану безбедне само би резултирале другом самоћом у суботу увече.

Иако би апликације за дружење требало да буду забавне, знале су се да воде и до прилично непријатних сусрета.

На пример, Есме * је упознала Рафаела у апликацији Хаппн. Након ћаскања са апликацијом, разговор се пребацио на ВхатсАпп, али када је Есме проверила његову слику профила, приметила је Рафаела изгледао је другачије и његов профил није одговарао оном у апликацији за упознавање. Не желећи сукоб, рекла је Рафаелу да има неколико личних проблема које треба да разреши пре него што је спремна за састанак. Уместо да прихвати њено објашњење, почео ју је бомбардовати агресивним питањима о томе где је и са ким је.

На крају га је Есме блокирала и пријавила Хаппну. Знајући да ће је потражити на друштвеним мрежама, блокирала га је и на Фацебооку, ВхатсАппу и Инстаграму. А кад је покушао да је назове, блокирала је и његов број. Да ли је Рапхаел напокон добио наговештај (мало вероватно) или му је једноставно било превише тешко одржавати контакт, Есме је успела да заустави злостављање – али нису све жене среће.

Оно што се десило Есме познато је као лов сома – или када неко лажно представи себе путем интернета, често користећи лажне фотографије и профиле. Иако је Есме успео да јасно види да се особа на Хаппн профилу разликује од особе на ВхатсАпп профилу, већина сомских љубитеља довољно је паметна да боље сакрије своје записе.

Слично томе, то је прилично лако несвесно постају саучесници мачкара. Узмимо за пример Цори *. Једног дана од пријатеља је добила позив слика на њеном Фејсбук профилу користила се на туђем профилу за упознавање. Цори је пријавила лажни профил и она је обрисана, али ко зна колико људи је пре ње видело њено лице и информације?

Нажалост, не постоји начин да се упознате са људима на мрежи и осигурате да никада нећете бити жртва. Међутим, постоје начини да се заштитите.

3 начина да се заштитите на локацијама за састанке

1. Урадите проверу позадине

Када се први пут повежете с неким на мрежи, претражите их на Гооглеу, Фацебооку и другим апликацијама за дружење ако сте на њима. Потражите недоследности у њиховим сликама и описима профила. Ако нађете било који, пријавите профил својој апликацији.

2. Упознајте их у апликацији

Чаврљајте у апликацији пре премештања разговора на другу платформу. То вам даје осећај ко су они пре него што изнесете даље детаље о вашем личном животу. Једном када се осјећате довољно угодно да премјестите разговор на другу платформу, будите свјесни шта тамо могу видјети. На пример, и ВхатсАпп и Телеграм омогућавају фотографије профила, ВхатсАпп омогућава ажурирање статуса, а Телеграм вам омогућава да напишете мало биографије о себи. Обе апликације такође имају функцију „последњи пут виђен“ која приказује ваше контакте када сте били последњи у апликацији. Ако не желите да неко види било коју од ових информација, промените подешавања приватности. А ако се ипак особно окупите, обавезно се састајте на јавном месту и обавестите пријатеља где ћете бити.

3. Придржавајте се приватних налога и слика на друштвеним мрежама.

То умањује шансу да неко украде ваше слике и користи их на веб локацијама за упознавање.

Сигурно сексање

Већина одраслих је упозната са сигурним сексом. Али оно о чему можда нису много размишљали јесте безбедно сечење.

Ово је посебно важно јер секса се повећава. У ствари, према једној студији, скоро половина анкетираних одраслих особа изјавила је да се сексају.

Међутим, чињеница да многи људи то раде не значи да није без ризика. Приче о освети порно и хаке који су открили интимне фотографије људи су уобичајена појава. И није тешко замислити како би вам падање голих тијела у погрешне руке могло девастирати ваш професионални и лични живот.

Лак одговор би био да вам кажем да престанете да сексате, али то нећемо учинити. Сексирање може бити забаван и испуњавајући део ваше везе или живота у вези, и нисмо овде да вам ускратимо добар провод.

Оно што ћемо учинити је да вам дамо неколико једноставних савета о томе како сексати сигурно. Неки од њих могу изгледати као здрав разум, али такође ћемо ући у неке високотехнолошке хакере како бисте се могли опустити док вам паметни телефон постане паран.

7 начина да се заштитите током сексања 

1. Немојте укључивати своје лице или друге препознатљиве функције

Ваша прва линија одбране ако ваше фотографије буду објављене је веродостојна порицање. То значи да се побрините да ваше слике не садрже ваше лице, необичне рођендане или тетоваже.

2. Не пијте секст

Можда се осећате језиво након пар маргарита, али то не значи да је најбоље време да откопчате врх и разбијете камеру.

Срећом, на располагању је неколико апликација које могу спречити јутро након жаљења. На пример, Друнк Лоцкер је заиста свеобухватна апликација за коју знате да ћете се дружити. Поред тога што вам пронађе одређеног возача, такође може блокирати одређене контакте тако да не можете да ступите у контакт путем позива, текстова и друштвених медија.

3. Учините своје фотографије самоуништењем

Тхе апп Дисцкреет је специјално дизајниран за секс, и захтева да и пошиљалац и прималац унесу лозинку да би видели послату слику. Главна предност коју Дисцкреет нуди је та да омогућава вам брисање слика са телефона особе којој сте је послали. Поред тога, ништа не спречава особу да прими ваше фотографије да направи снимак екрана и сачува их.

Популарна је апликација која помало заобилази проблем са снимком екрана СнапЦхат, који аутоматски брише фотографије неколико секунди након отварања. Иако СнапЦхат дозвољава снимке заслона, послат ће вам обавештење када буде снимљено. Речено је да није савршено решење, јер мали Гооглинг пружа неколико начина заобилажења обавештења – тако да је још увек могуће да неко сачува вашу фотографију без да знате.

Цонфиде, добро шифрована апликација која аутоматски брише поруке и фотографије, не дозвољава пријемницима да снимају снимке заслона. Али опет, ако је неко заиста посвећен вашој спремању голотиње, наћи ће начин.

4. Заштитите своје телефоне и фотографије лозинком

Да бисте осигурали да вас нико случајно не примети док се крећете кроз телефон вашег или вашег партнера, обојица бисте требали заштитити своје телефоне лозинкама..

Такође можете да преузмете апликацију која хоће чувајте своје секси фотографије у засебној мапи заштићеној лозинком. Неке опције су КеепСафе и Галерија Лоцк. Једна од згодних ствари у вези са Лоцком галерије је да можете одабрати да икона остане скривена, тако да други неће схватити да је то на вашем телефону. Поред тога, ако се неко више пута покуша пријавити и не успе, апликација ће сликати.

Будите свесни, међутим, да не пружају све ове апликације шифровање, што значи да можете бити у опасности да вам се хакирају фотографије.

5. Сигурно сачувајте своје фотографије

Ако вам се догоди да фотографирате слику која гуза изгледа као уметничко дело какво знате да јесте, можда се одлучите да га сачувате, а не да га самоуништи. У том случају је боље чувајте га на радној површини, пре него мобилни уређај који ће вероватније бити изгубљен или украден.

Имајте на уму, чак и на радној површини могуће је хакирање. Стога би и требали сачувајте своје осетљиве фотографије у шифрованој датотеци. ВераЦрипт је бесплатни програм отвореног кода који вам омогућава да шифрирате појединачне датотеке на вашем Мац или ПЦ рачунару.

Имајте на уму, да су ваше фотографије једном у шифрованој мапи, и даље их морате трајно избрисати са рачунара. Није довољно да их ставите у смеће а затим извадите смеће.

Док те податке не препишу нови подаци, они још увек постоје и може их пронаћи предузетни хакер. Срећом, постоји софтвер за трајно брисање датотека. За Виндовс је једна од најпопуларнијих бесплатних опција Ерасер, а за Мац можете користити Перманент Ерасер.

6. Не синхронизујте своје фотографије

Ако имате Андроид, вероватно ће се ваше фотографије аутоматски сачувати у Гоогле Пхотос-у, а ако имате иПхоне, биће спремљене у иЦлоуд.

Сећате се злогласног хакера иЦлоуд из 2014. године у коме је процуриле су приватне фотографије неколико (углавном женских) познатих личности, укључујући Јеннифер Лавренце и Кирстен Дунст након пхисхинг напада. Пошто не желите да вам се то догоди, најбоље је кладити се држите своје осетљиве фотографије изван облака.

Уз то, не препоручујемо да онемогућите аутоматску синхронизацију јер то може довести до губитка података у случају да се ваш телефон изгуби или украде. Уместо тога, требало би да се пријавите на Гоогле Пхотос или иЦлоуд и избришите их појединачно. Ипак будите свесни тога ако имате укључену аутоматску синхронизацију, то би могло резултирати да се фотографија буде обрисана и из вашег телефона следећи пут када се синхронизује. Ако желите да сачувате фотографију, направите је на неком другом месту – по могућности у шифрованој мапи (погледајте горе).    

7. Не шаљите слике људима којима не верујете

Знамо, ово се чини заиста очигледним, али са 16% људи који су пријавили да су послали секс на потпуно непознате особе, то вриједи нагласити.

Посебно је важно не слати фотографије потенцијално компромитујуће особе у које нисте сигурни, као што сте можда приметили са ове листе, нема кондома за секс, тако да не постоји начин да будемо потпуно сигурни. Зато подузмите мере предострожности и мудро одаберите своје партнере за секс.

Оснаживање Водича за сигурност интернета за жене

Напади ИРЛ (у стварном животу) 

Очито се напади на жене не дешавају само на мрежи. Често се напади преливају у стварни свет, при чему починиоци користе технологију да им помогну да застану и злостављају своје жртве. У ствари, истраживање пружалаца помоћи жртвама открило је да се 79% бавило жртвама које су вршене анкетирањем користећи друштвене медије.

Понекад су починиоци људи које познајемо, попут контролни партнер. Други пут, напади су злочин могућности, попут крађе мобитела или искориштавања некога ко је једноставно на погрешном месту у погрешно време.

У сваком случају, од давања пријатеља главама где ћете се налазити, шифрирања података на мобилним уређајима, чувања лозинки, постоје мере предострожности које можете предузети да бисте се заштитили.

Како безбедно користити апликацију за дељење аутомобила 

Давне 2014. године, жену у Њу Делхију силовао је њен возач Убер. Након што је откривено да је возач имао деценију дугу криминалну евиденцију која укључује сексуалне нападе, неки су тражили да се апликација за дељење вожње потпуно забрани..

Након налета лоше штампе, Убер сада има новог генералног директора у време владавине. И изгледа да је компанија коначно спремна да озбиљно схвати сигурност путника извођењем неких нових иницијатива.  

Главни који је већ имплементиран омогућава вам да делите вожњу са до пет поузданих контаката. Ово значи ваши пријатељи могу да вас прате током вашег путовања и виде да сте стигли на своје одредиште. Ако желите, можете да поставите и значајку поверљивих контаката тако да је она омогућена само за ноћне вожње.

Поуздани контакти слични су функцији Лифт-ове Сенд ЕТА која вам омогућава да руту и ​​предвиђено време доласка пошаљете пријатељу. И за Убер и Лифт, ове поруке укључују марку аутомобила и модел аутомобила, број регистарске таблице и фотографију возача..  

Убер такође има 911 функција у радовима који ће вам омогућити да позовете хитне службе једним кликом на дугме и које аутоматски им пружа вашу локацију у реалном времену. Остале иницијативе које Убер планира укључују проверу позадине возача и скенирање нових ДУИ и кривична дела која се могу провјерити на њиховој листи возача.

У међувремену, ево неколико корака које можете предузети како бисте остали безбједни.

5 начина да се заштитите током коришћења апликације Ридесхаринг 

Оснаживање Водича за сигурност интернета за жене

1. Уверите се да сте ушли у прави аутомобил

Пре него што кренете на пут, проверите регистарску таблицу аутомобила, направите и модел, име и фотографију возача како бисте били сигурни да се све подудара.

2. Не обавестите свог возача да ли је место преузимања или одредиште ваш дом или место рада

У ствари, ако јесте, можда бисте желели да мало поразговарате како бисте могли да клизнете по белој лажи како бисте натерали њега да мисли другачије. На пример, ако вас пита како вам иде, можете да кажете „сјајно, узбуђени што излазимо да се сретнемо са пријатељима.“ Друга опција је да у близини поставите локацију у близини као вашу тачну адресу, а не да се упутите блокирати.

3. Проверите критике возача

Једна лепа карактеристика апликација за дељење вожње је та што омогућују возачима да оцењују своје возаче. Ако ваш има лоше критике, откажите вожњу и назовите другу. Да не бисте морали предуго чекати, на телефону сте већ инсталирали неколико апликација како бисте могли да користите ону која ће вам најбрже добити угледног возача.

4. Пратите руту

Ако сте упознати са крајем у који путујете, приметићете да возач иде погрешним путем. Али ако не, отворите апликацију карте на свом телефону и пратите руту да бисте били сигурни да сте кренули ка одредишту које сте тражили. Ако рута изгледа чудно, изговорите.  

5. Ако се нешто не осјећа добро, изађите

Да, можете закаснити на састанак и можда ћете изгубити неколико долара, али ако се осећате несигурно, тражите возача да се привуче и изађе из аутомобила. Често се жене доведу у несигурне ситуације, јер мисле да ће им праћење црева довести до неспретности. Зајеби то.

Шта учинити ако ваш телефон остане изгубљен или украден 

Оснаживање Водича за сигурност интернета за жене

За многе од нас то је као да се цео живот одвија на нашим телефонима. Наши телефони садрже наше контакте, наше фотографије и апликације које користимо за навигацију, праћење вести, организовање нашег радног и личног распореда и будемо повезани са пријатељима и породицом; његово пуно личних података које не желимо у рукама неког странца.

Срећом, постоји неколико једноставних корака које можете предузети како бисте се заштитили ако се телефон изгуби или украде.

4 начина да заштитите садржај вашег телефона 

1. Заштитите лозинком свој телефон 

Да неко не би одмах добио приступ садржају вашег телефона након што је у његовом власништву, најбоље је већ поставити лозинку.

Тачан начин постављања лозинке зависи од вашег уређаја, али за Андроид ћете вероватно морати да одете у Подешавања>Сигурност>Тип закључавања екрана. Овде можете одлучити да откључате телефон користећи образац, пин или лозинку.

Лозинка је најсигурнија опција, али је и најзлогласније што морате уносити сваки пут кад желите погледати своје Фацебоок обавештења. Такође можете да поставите телефон тако да се отвара само са отиском прста.

Још једна одлика је паметна брава. Ако ово користите, функција закључавања неће се покренути док је телефон на вама, ако сте на одређеним локацијама (нпр. Свом дому) или ако сте у близини других поузданих уређаја. Неки ће вам телефони чак пружити могућности препознавања гласа и лица.

2. Пронађите свој телефон

Једна од сјајних ствари о томе да имате ГПС на свом телефону је да ако он нестане, можете пратити где се налази. Међутим, да би ова функција радила, морате да је подесите унапред.

Ако имате Андроид, имате неколико опција. Неки уређаји, попут Самсунг-а, имају ову функцију уграђену – иако за приступ њој морате да креирате Самсунг налог. Омогућавањем ове функције моћи ћете пронаћи свој телефон тако што ћете с другог уређаја отићи на хттпс://финдмимобиле.самсунг.цом/ и пријавити се. Друга опција је преузимање датотеке Пронађите апликацију Мој уређај из Гоогле Плаи Сторе-а. Ова апликација функционише на исти начин као Самсунг и захтева само да имате Гоогле налог. Поред тога, ако сте телефон погрешно поставили негде око куће, он ће моћи да звони, чак и ако је ваш телефон постављен на нијеми звук. Само идите на хттпс://миаццоунт.гоогле.цом/интро/финд-иоур-пхоне, пријавите се и моћи ћете да видите локацију вашег телефона на мапи. Одатле ћете такође моћи да ресетујете лозинку телефона.

Имајте на уму, међутим, да ако имате Андроид, уређај ћете моћи да пронађете само ако су омогућене услуге локације и ако сте повезани на Интернет. Паметни лопов знаће да онемогући те функције, тако да не можете да пратите где су он и ваш телефон.

Ако имате иПхоне, мораћете да преузмете апликацију Пронађи мој иПхоне. Након што је инсталиран, моћи ћете да пронађете свој уређај на мапи тако што ћете посетити хттпс://ввв.ицлоуд.цом/#финд и пријавити се у иЦлоуд.

Ту можете свој телефон ставити и у изгубљени режим, који ће га закључати. Изгубљени модел такође вам омогућава да поставите поруку на закључани екран, тако да ако се телефон једноставно изгуби, можете написати нешто попут „Изгубљени телефон. Позовите 212-555-1234 да се вратите. “Или, ако знате да вам је украден телефон, можете написати нешто попут:” Срање си. ”    

3. Обришите своје податке

Ово је нуклеарна опција. Ако сте сигурни да не враћате телефон, можете користите Финд Ми Девице / Финд Ми иПхоне апликације за даљинско брисање свих података на вашем телефону, па чак и ако лопов успе да пробије заштиту ваше лозинке, неће моћи приступити вашим личним подацима.

Имајте на уму да када то учините, јер ће сви ваши лични рачуни бити избрисани, губите способност даљинског праћења телефона.

Упркос томе, ваш телефон и даље може да добија услугу од вашег бежичног оператера, што значи да ко га има могао би да упућује позиве са вашег броја и користи ваш пренос података. Да их одсечем, позовите свог даватеља услуга и обавестите их да вам је украден телефон.

Знајући да ћете једног дана можда морати да обришете податке свог телефона је још један сјајан разлог за то правите резервне копије садржаја вашег телефона (што бисте заправо требали радити). Ако имате Андроид, најлакши начин за прављење резервних копија података је коришћење Гоогле облака. Ако имате иПхоне, користите иЦлоуд.

Али шта ако нисте имали предвиђања да инсталирате апликације Финд Ми Девице / Финд Ми иПхоне, а сада не можете да мењате лозинке, закључавате телефон или бришете податке на даљину? У том случају требали бисте …

4. Промените лозинке за све своје апликације

Направите листу свих апликација на вашем телефону за које су потребне лозинке, пређите на други уређај и почните да мењате своје лозинке. То ће вероватно укључивати вашу е-пошту, рачуне за друштвене мреже, банковне рачуне и продавнице апликација.

Останите сигурни на Меетуп.цом 

Једна од невероватних ствари о интернету је да може окупити тоталне странце који имају нешто заједничко, али се иначе никада не би нашли.

Одличан начин за то је путем веб локације Меетуп.цом која омогућава корисницима креирајте и придружите се догађајима и активностима на основу тема које их занимају. Популарне категорије за сусрете укључују филм, здравље и веллнесс, ЛГБТК и кућне љубимце. То је фантастичан начин за успостављање нових пријатеља и неговање ваших интересовања.

Али зар вам мама увек није говорила да не разговарате са странцима? Да ли је заиста била у вези са нечим или је била само параноична?

Мало и једно и друго. Апсолутно би требало да се извучете напоље и направите велики залогај од живота … али такође, предузмете неке мере предострожности.

3 начина да се заштитите на Меетуп.цом 

1. Не стављајте превише личних података у свој профил

Имајте на уму да је ваша страница профила потпуно доступна свима који имају интернет, па само унесите податке за које сматрате да су у потпуности јавни.

Ако имате страст према храни и не можете дочекати да пронађете кулинарске сусрете у свом граду, дефинитивно спомените нови тацо камион којим сте потпуно опседнути. Али немојте рећи да се налази испред ваше зграде у улици 333 Маин Стреет, у којој живите у апартману 4Д – који успут нема застој.

Или ако тражите породичне сусрете, наставите и напишите да имате десетогодишњака и шестогодишњака, али немојте укључивати да су њихова имена Тимми и Суе, и да они иду у Линцолн Елементари, одакле су обично сами ходају кући у 14:30.

2. Упознајте ИРЛ са људима пре комуникације један на један 

Меетуп има систем за прослеђивање е-поште, тако да можете добијати поруке од чланова послатих на вашу е-пошту, а да они немају стварну адресу е-поште.

Али чак и ако вас само не занима то што вас контактирају пре састанка и ударају у стварном животу, можете да блокирате поруке од корисника и примају само поруке од организатора догађаја. Само идите на свој налог и кликните на Подешавања>Приватност.  

Одатле можете да одаберете да ли желите да се ваше групе или интереси наведе на вашем профилу. Такође можете одабрати ко вас може контактирати на Меетупу – било да су то само организатори, чланови ваших састанака или било ко на веб локацији.

3. Обавестите пријатеља где идете 

За сваку ситуацију у којој излазите да упознате непознате људе, добра је пракса да пријатељу кажете куда идете и одредите време да се пријавите са њима како би знали да сте се вратили кући. Такође, ако састанак укључује пиће, никада не остављајте своје без надзора.

Спречавање интимног насиља партнера 

Интимно партнерско насиље (ИПВ) погађа скоро једну трећину Американаца. Иако технологија може пружити алате жртвама (нпр. За прикупљање доказа против насилника), починитељи их, нажалост, могу користити. То је зато што је контрола саставни елемент ИПВ-а, и злоупотреба технологије може злостављачима пружити начин вршења контроле над њиховим жртвама.

Према недавној студији, иако многи починиоци користе технологију посебно дизајнирану за надзор, далеко је чешће преуређивање других врста апликација да би се постигли исти циљеви. Неки од оних који се користе укључују пронађите апликације за телефон и апликације за праћење породице и надгледање деце.

Проблем са тим је што заговорници против ИПВ-а не могу да покрећу компаније које производе ове апликације, а продавнице апликација не могу да их блокирају, јер се већину времена користе у потпуно легитимне сврхе.

Многе од ових апликација дозвољавају злостављачима пратите локацију своје жртве, читајте њихове поруке тако што су их проследили на други уређај, па чак и гледајте их и слушајте их на даљину активирањем камере и микрофона телефона.

Као што је горе поменуто, постоје и такви апликације које се изричито продају за несагласни надзор. Иако их је ретко могуће пронаћи у легитимним продавницама апликација, има их доста у другим угловима на Интернету. И иако већина телефона долази са подразумеваним подешавањем које блокира апликације које нису у продавници, водичи за прегласавање могу се лако пронаћи на мрежи.

Један од најбезобразнијих елемената ове врсте апликација је тај што се оне обично могу конфигурирати тако да је икона апликације сакривена и на тај начин је направљена скоро да је немогуће да жртва то открије на свом телефону.

Можда мислите да би решење тада било скенирање телефона ради шпијунског софтвера, али нажалост, чак се и нека од највећих имена у индустрији, попут Симантец-а, Касперски-а и Аваст-а, показала у великој мери неефикасним у откривању ових апликација.

Па шта можете учинити да се заштитите?

3 начина да задржите насилног партнера од надгледања вас 

1. Држите телефон стално на себи

Скоро све проучаване апликације захтевају да злостављач има физички приступ бар једном жртви.

2. Будите опрезни користећи било који телефон који нисте стекли

Насилници који имају велику контролу над жртвама често такође контролишу свој новац – и на крају су они који купују њихов телефон. У тим случајевима не само да могу унапред инсталирати апликације за двоструку намену, већ уз мало знања о технологији, могу чак и да покрену уређај тако што ће им омогућити да инсталирају најопакије офф-сторе апликације. Постоје чак компаније које ће продавати телефоне који су већ укоријењени или имају унапред инсталиран софтвер за надзор.

3. Заштитите телефон лозинком и не делите лозинку ни са ким

Као што је већ поменуто, прва лозинка је да заштитите свој садржај. Ако сумњате да ваш партнер приступа вашем уређају, одмах промените лозинку. Учините то дугим и сложеним и пазите да не користите елементе које би могли да погоде, као што су име вашег рођендана или љубимца.

То каже, ми нисмо наивни и не можемо занемарити стварност многе жртве ИПВ-а присиљавају се на откривање својих лозинки или “омогућавање” инсталирања ових опасних апликација на њихове телефоне.  

Без обзира да ли сте у могућности да заштитите свој уређај или не, ако сте жртва ИПВ-а, постоје ресурси који вам могу помоћи да се извучете. Ово је само неколико организација које су помогле жртвама у њиховој мисији:

Национална мрежа за окончање насиља у породици: хттпс://ннедв.орг/  

Телефонска линија за борбу против насиља у породици: 1-800-799-7233, хттп://ввв.тхехотлине.орг/ресоурцес/

Биро за породичне и младинске услуге: хттпс://ввв.ацф.ххс.гов/фисб/ресоурце/хелп-фв 

СОС Аппс 

Генерално, добра је идеја имати апликацију за хитне случајеве на свом телефону, за сваки случај. Они су те пустили обавестите пријатеље или породицу када се осећате несигурно, и / или обратите се хитним службама.

Сове врсте телефона имају уграђене ове функције, тако да је вредно проверити да ли је ваш. Ако не, погледајте ове апликације, које су све доступне и за Андроид и иОС. 

1. ИЦЕ, који означава случај у случају нужде, омогућава вам пошаљите одабраним контактима поруку и своју ГПС локацију када желите да ваши пријатељи или породица држе картице на вашем месту. Такође можете подесити да порука буде одложена, па рецимо, ако се не вратите из планинарења по ноћи, тада ће стићи порука. 

2. Реацт Мобиле ради исто као ИЦЕ, али поседује и СОС тастер за помоћ који обавештава ваше одабране контакте путем е-поште и текста, и ако одлучите, поставља поруку на Фацебоок и Твиттер. У исто време, апликација аутоматски контактира локалне службе за хитне случајеве.  

1. Сирена ГПС неће контактирати ваше пријатеље и породицу, али притиском на дугме упозориће службе хитних служби и пружити им вашу локацију. Можете такође успоставити лични профил с релевантним подацима који ће се у хитним случајевима прослиједити властима. Ово може да укључује медицинска стања и информације за контакт у случају нужде. Апликација вам такође пружа могућност да позовете ватрогасну службу, хитну помоћ или полицију.

Можете такође прикажите одређене информације на закључаном екрану да се користи у случају када не можете да дате информације о себи хитним службама. На пример, можете написати нешто попут „У случају нужде назовите [име вашег партнера]“ и затим напишите њихов број телефона. Или, ако имате специфично медицинско питање – попут тешке алергије или епилепсије – тамо можете да унесете релевантне информације.

Како поставити поруку закључаног екрана зависи од модела вашег телефона.

Закључак

Технологија и интернет играју велику улогу у нашем животу и на добре и на лоше начине. Као жене, циљали смо на мрежи из више различитих разлога, али то не значи да би требало да се искључимо или искључимо.

Надамо се да ће вам овај водич омогућити да се заштитите и браните на мрежи и лично и да ће вам алати које пружамо помоћи да то учините.

Ако вам је овај водич на било који начин користан, молимо вас да га поделите са другима како би више жена могло научити како да буду сигурне, и на и изван интернета.

* Нека имена и идентификациони детаљи су промењени да би се заштитила приватност појединаца.

Слободно делите и копирајте овај пост или његове делове на вашу веб локацију, блог или друштвене мреже. Све што тражимо је да то припишете впнМентор.цом.