VPN vs. VNC – Što je sigurnije? Što je brže?

VNC (Virtual Network Computing) i VPN (Virtual Private Network) možda zvuče slično, ali oni su u stvari sasvim različiti.

Virtualno mrežno računanje koristi se na računalima za daljinsko pregledavanje i upravljanje ostalim strojevima preko mrežne veze. Izuzetno je korisna za radnu površinu na cesti ili iz drugog dijela kuće. Također je dobar alat za administratore za daljinsko uklanjanje mrežnih računala.

VPN-ovi, s druge strane, povezuju računala sa sigurnom mrežom pomoću određenog poslužitelja. Svi podaci poslani između tih računala kriptirani su, što ga čini idealnim rješenjem za tvrtke i one koji žele zaštititi svoje podatke.

Kako funkcioniraju VNC-ovi?

VNC-ov kôd je otvorenog koda pod GNU General Public License i razvijen je u AT&T Laboratoriji.

VNC je izgrađen na udaljenom Framebufferu ili RFB-u. Ovaj robusni protokol omogućava poslužitelju da ažurira framebuffer na udaljenim računalima. To je neovisna platforma, dakle može se koristiti na svim operativnim sustavima i grafičkim sučeljima.

VNC koristi model klijent-poslužitelj gdje je gledatelj instaliran na lokalnom računalu i povezan s udaljenim. On interpretira korisničke naredbe kao što su pritisci tipki ili klikovi miša od preglednika i obavlja odgovarajuće radnje na poslužitelju.

Svi VNC strojevi moraju se povezati s TCP / IP i imati otvorene portove kako bi omogućili promet s IP adresa na uređajima koji se trebaju povezati

Koje su uobičajene uporabe VNC-a?

 1. Udaljeni zaposlenici
  Mnoge tvrtke dopuštaju osoblju daljinsko korištenje računala dok su udaljeni od ureda. Mogu pristupiti važnim dokumentima svoje organizacije s bilo kojeg mjesta putem VNC veze. To također povećava sigurnost jer podaci nikada ne moraju napustiti ured.
 2. Procesi kontinuiteta poslovanja (BCP)
  Ponekad bi katastrofa mogla otežati ili onemogućiti fizički pristup radnom mjestu. Budući da mnoge tvrtke pohranjuju podatke u oblak, VNC ovdje može biti vrlo koristan. U slučaju katastrofe možda nećete moći pristupiti poslužitelju na uobičajeni način. Neki će vam dobavljači omogućiti pokretanje privremenog VNC-a kako biste omogućili daljinski pristup konzoli.
 3. Daljinska tehnička podrška
  VNC je jedan od najpopularnijih izbora za tehničku podršku na daljinu. Tehničari mogu upravljati računalom kao da su na licu mjesta i brzo popraviti probleme bez prethodnog znanja o osobi kojoj je potrebna podrška. Mnogi informatički odjeli koriste VNC za pružanje sveobuhvatne tehničke podrške. To je savršeno rješenje jer prijemnik može gledati kako se sve događa na zaslonu i upasti kad god je to potrebno. Međutim, iako su VPN i VNC među najčešće korištenim pojmovima u području informacijske tehnologije, oni znače sasvim različite stvari.
  5 najboljših VPN-jev za Bahrajn - za varnost, pretakanje in hitrost v letu 2023

Koji su nedostaci VNC-a?

 • Koriste prekomjernu propusnost
  VNC koristi veliku propusnost. Da bi se borili protiv toga, najbolje je koristiti zaslone s nižom razlučivošću za brže prijenose.
 • Trče sporije
  Najosnovniji oblik VNC koda koristi sirovo kodiranje. To je vrlo primitivna i spora tehnika i ako klijentsko i poslužiteljsko računalo ne dijele napredne metode kodiranja, neobrađeni zaslon se šalje s jednog na drugi piksel-po-pikselu s lijeva na desno. Obično se šalju samo promijenjeni pikseli radi ograničavanja negativnih efekata. To je u redu za male pokrete poput promjene miša, ali neće raditi ako se promijeni cijeli zaslon.
 • Smanjena upotrebljivost aplikacije
  VNC omogućuje vam upotrebu aplikacija instaliranih na udaljenom računalu. Ako želite lokalnu aplikaciju koristiti na daljinu, prvo je trebate instalirati na udaljeni stroj.

Koje su razlike između VNC-a i VPN-a?

VNC se obično koristi za upravljanje radnim površinama s drugog računala pomoću mrežne veze.

VPN je vrlo popularna softverska implementacija koja korisnicima omogućuje i povezivanje njihovih računala s mrežom.

VPN pruža naprednije koncepte, poput tuneloloških protokola. Način je to izgraditi privatnu mrežu preko šire javne kao što je Internet.

VNC omogućava kontrolu udaljenog računala, uglavnom preko VPN-a.

VPN će svakoj aplikaciji na vašoj radnoj površini dopustiti pristup internetu putem sigurne i šifrirane veze. Također će sakriti vaš identitet mijenjanjem IP adrese pružajući vam pristup mnoštvu web stranica s ograničenjima.

 VNC vs VPN. Koje je bolje?

Iako su VPN-i postavljeni složeniji od VNC veza, oni vam omogućuju upotrebu lokalnih aplikacija na udaljenoj mreži kao što ste bili kod kuće ili u uredu.

VPN-ovi omogućuju VNC veze na radne površine putem udaljenih mreža i osiguravaju da poslužitelji nisu izloženi javnom internetu. To uvelike poboljšava sigurnost upotrebom VPN-a za povezivanje s udaljenom mrežom i korištenjem lokalnog VNC klijenta za pristup radnim površinama.

  Cyren - Asigurarea securității internetului în cloud

VPN-ovi omogućuju vam prijenos datoteka iz udaljene mape u lokalnu mapu i ispis dokumenata na udaljenom poslužitelju na lokalni pisač, dok VNC omogućuje samo pristup primarnom udaljenom računalu.

Osobnost je ovih dana najvažnija briga i VPN je izvrstan način za održavanje privatnosti i anonimnosti. VPN šifriraju sav promet između vašeg računala i VPN ulazne točke. Oni mogu biti vrlo korisni i pri izbjegavanju internetske cenzure ili upotrebi IP adrese koja nije izravno povezana s vama.

Kad se svodi na to, VNC je sjajan za tvrtke ili pojedince koji žele pristupiti udaljenom računalu, ali VPN je bolji za one koji također žele šifrirati svoje datoteke i osigurati svoje podatke.