Zakaj resnično morate prenehati uporabljati javni WiFi

Javni Wifi. Tako priročen in enostaven način za brskanje po katerem koli drugem mestu. Čeprav je enkrat redkost, je javni WiFi na voljo skoraj povsod, kjer greš: kavarne, letališča, hoteli, šole in celo na ulice. Nihče ne more zanikati, kako priročno je, vendar bi ga morali resnično uporabljati?

Javni WiFi, znan tudi kot javna dostopna točka, je fizična lokacija, kjer lahko prek usmerjevalnika, povezanega s ponudnikom internetnih storitev, dobite dostop do interneta s tehnologijo WiFi prek brezžičnega lokalnega omrežja (WLAN). Čeprav se to zdi super vsem, ki ne želijo zapravljati svojih mobilnih podatkov, je javni WiFi pravzaprav najlažje mesto, da drugi vidijo vaše podatke. Ko se povežete z omrežjem Wi-Fi, pošiljate svoje osebne podatke prek spletnih mest ali mobilnih aplikacij in hekerji so res preprosti, da vaše podatke prestrežejo in poškodujejo. (To je tako preprosto, da to lahko stori celo sedemletnik).

Da vam pokažem, zakaj morate UPORABITE javni WiFi, naštejemo 10 načinov, kako vas lahko zlahka pokvarijo pri uporabi javnega WiFi.

  1. Nešifrirana omrežja / spletna mesta

Šifriranje je ključno za ohranjanje vaših osebnih podatkov v spletu. Podatke, ki jih pošljete po internetu, v bistvu prebere in jih pretvori v kodo, da ne bi dostopali do neželenih tretjih oseb. Šifrirano spletno mesto ščiti podatke, ki jih pošiljate na to spletno mesto in samo z njega. Varno brezžično omrežje šifrira vse informacije, ki jih pošljete, z istim omrežjem. Pošiljanje podatkov na spletna mesta, ki niso popolnoma šifrirana, in uporaba mobilnih aplikacij, ki zahtevajo osebne ali finančne podatke, je zelo tvegana igra, ki je ne želite igrati. Če za prijavo na nezašifrirano spletno mesto uporabljate nezavarovano omrežje – drugi uporabniki, ki uporabljajo to omrežje, lahko vidijo, kaj vidite.

Večina vročih točk Wi-Fi ne šifrira podatkov, ki jih pošljete po internetu in zato niso varni. Če omrežje ne potrebuje gesla WPA ali WPA2, verjetno ni varno. Tako bo pri večini javnih žarišč.

  1. Slaba nastavitev WiFi

Glede na ves napredek na področju informacijske tehnologije in vse bolj učinkovite metode vdora, preproste napake uporabnika so ena najpogostejših groženj v javnih omrežjih WiFi. Ni mogoče zagotoviti, da so lastniki podjetij ali zaposleni, ki so vzpostavili omrežje, sprejeli vse ukrepe za zagotovitev varstva podatkov. Niso redki, da zaposleni preprosto zapustijo privzetega uporabnika in geslo na usmerjevalniku WiFi, kar omrežje omogoča lažji dostop.

  1. Napadi MitM

Ena najpogostejših groženj na javnih omrežjih se imenuje napad Človek v sredini (MitM). V bistvu je napad na MitM nekako podoben prisluškovanju. Ko se računalnik ali telefon poveže z internetom, se podatki pošljejo iz te naprave v storitev ali spletno mesto. To je takrat različne ranljivosti lahko tretji osebi omogočijo, da pride v sredino teh prenosov in si jih ogleda vse. Dandanes je z novimi orodji za kramp, ki so na voljo brezplačno prek spleta, taksiranje javnih omrežij preprosto, tudi za uporabnike z omejenim tehničnim znanjem. Pravzaprav, ustvarjanje MitM napada na javni WiFi je tako enostavno, da samo poudarim to točko – HMA je izvedla eksperiment, v katerem je 7-letno dekle lahko uspešno vdrlo v javno omrežje in pri tem uporabilo le svoj prenosnik in nekaj vadnic v Googlu. Celoten postopek je otroku trajal manj kot 11 minut, na koncu katerega je lahko ukradel informacije iz drugih računalnikov, povezanih v isto omrežje WiFi.

  1. Zlonamerna programska oprema

Zahvaljujoč varnostnim luknjam in slabostim, ki jih najdemo v operacijskih sistemih in programskih programih, napadalci lahko zdrsnejo zlonamerno programsko opremo v vaš računalnik, ne da bi za to sploh vedeli. Izkoristiti te ranljivosti je precej enostavno, tako da napišete kodo, da ciljate na določeno ranljivost, nato pa v napravo vstavite zlonamerno programsko opremo. Če še nikoli niste napadli zlonamerne programske opreme, recimo, da se ne želite ogroziti zaradi tega.

Zakaj resnično morate prenehati uporabljati javni WiFi

Ta javni WiFi v vaši najljubši kavarni bi bil lahko nevaren.

  1. Potikanje & vohanje

Pikanje in njuhanje Wi-Fi je točno tisto, kar zveni. Uporaba posebnih programskih kompletov in naprav, ki jih je mogoče kupiti na spletu, kibernetski kriminalci zlahka prisluhnejo signalom Wi-Fi. Ta tehnika omogoča napadalci za dostop do vsega, kar počnete v spletu – celotne spletne strani, ki ste jih obiskali, in vse podatke, ki ste jih vnesli, vaše podatke za prijavo za kateri koli spletni račun itd., Ki jim omogočajo, da uporabljajo vašo virtualno identiteto po želji. Pomislite, ko se prijavite na svoj bančni račun. Heker lahko vidi vaše uporabniško ime, geslo in vse podatke o vašem bančnem računu, ki jih bo pozneje uporabil za prijavo v sebe in ukradel vaš denar.

  1. Lope dostopne točke

Lope dostopne točke nagovarjajo žrtve, da se povežejo z neupravičeno mrežo z uporabo dobrodušnega imena, na primer imena podjetja ali hotela, v katerem bivate. Ko lahko vsakdo, ki vzpostavi omrežje, poimenuje karkoli hoče, lahko poiščete in se povežete z omrežjem WiFi z imenom “Joe’s Cafe”, ko je uradno zakonito omrežje pravzaprav “Joe’s Coffee”. Razlike ne boste nikoli spoznali in boste morda prvi padli v hekersko past. In voila! Pravkar ste povezani z lopovsko točko, ki so jo postavili kibernetski kriminalci, ki lahko vidijo vse, kar počnete.

  1. Paketni analizatorji

Paketni analizatorji, znani tudi kot paketni sniffers, so razmeroma majhni računalniški programi, ki lahko spremljajo promet v omrežju. Lahko celo prestrežejo nekatere podatkovne pakete in posredujejo informacije o vsebinah, ki jih najdejo v njih. Te programe lahko v najboljšem primeru uporabimo na neškodljiv način, samo za zbiranje podatkov o prometu. V najslabšem primeru pa thej je lahko tudi še ena vrzel, skozi katero lahko hekerji zdrsnejo, da vidijo vaše podatke.

  1. Zlobni dvojčki

Zlobni dvojček je zelo podoben roparju ali zlonamerni dostopni točki, le veliko bolj prefinjen je pri prikrivanju svojega namena. Zlobni dvojčki so ustvarjeni tako, da izgledajo in delujejo tako kot zakonita dostopna točka. Hekerji lahko dejansko klonirajo AP, ki ga poznate in mu zaupate, in ustvarite identičen. Ko se boste povezali prek dvojčka, bo podatke pošiljal hekerju. Javna omrežja Wi-Fi so še posebej občutljiva za tovrstne napade.

  1. Ad hocs

Ad hocs so omrežja P2P, ki neposredno povezujejo dva računalnika. Običajno uporabljajo iste kanale kot brezžične povezave. Ko uporabljate javno omrežje Wi-Fi, bo vaš računalnik najverjetneje nastavljen za odkrivanje novih omrežij. Na ta način, hekerji se lahko povežejo neposredno s telefonom ali računalnikom, če so v dosegu, saj so kanali odprti za nove povezave. Dovolj je, da en konec omrežja WiFi omogočite ad hoc povezave hekerjem omogočiti dostop do celotnega omrežja.

  1. Črvi

Črvi so zelo podobni tradicionalnim računalniškim virusom, vendar se razlikujejo v enem ključnem vidiku: računalniški virusi potrebujejo program, na katerega se lahko pripnejo, da bi lahko delovali. Črvi se lahko dejansko razmnožujejo sami. Ko ste povezani v javno omrežje WiFi, brez ustrezne zaščite, črv se lahko v vaš računalnik prikrade iz druge naprave, ki je povezana z istim omrežjem, kot ga uporabljate, povzroči velik nered v vaši napravi.

  Како гледати М1 и М2 ТВ Онлине ЛИВЕ Анивхере [2023 УПДАТЕ]

Brez dobrega VPN-ja, ki bi zaščitil naše podatke pri spletnem iskanju, vsi samo sedimo račke in čakamo, da jih izkoristimo.

Ponudnik uvrstitev Naša ocena uporabniške ocene
Izbira urednika 5,0 / 5
Preberi pregled
Izvedi več Začeti >> Obiščite spletno mesto
2 4.9 / 5
Preberi pregled
Izvedi več Začeti >> Obiščite spletno mesto
3 4.8 / 5
Preberi pregled
Izvedi več Začeti >> Obiščite spletno mesto
4 4.8 / 5
Preberi pregled
Izvedi več Začeti >> Obiščite spletno mesto
5 4.7 / 5
Preberi pregled
Izvedi več Začeti >> Obiščite spletno mesto

Torej, ko naslednjič sedite v preddverju hotela in se počutite, kot da igrate vrtoglavo spletno igro s svojimi prijatelji nazaj domov – ne Če pa morate, si naredite uslugo in pred tem namestite ustrezen VPN.