Тази сигурна търсачка и доставчик на имейл може да бъде частната алтернатива на Google

Какво ви накара да стартирате частна търсачка в момент, когато никой друг не се интересуваше от поверителността?

Още през 1999 г. колегата ми Дейвид Бодник стартира търсачка, която първоначално беше мета търсачка, която използваше различни търсачки заедно. По онова време всеки двигател покриваше само определена част от интернет, така че идеята беше да се търсят едновременно няколко двигателя и да се комбинира продукцията им в по-широки и по-подходящи резултати.

Бях назначен за нов ръководител през 2003 г., поради правното си положение, за да оценя възможни задължения. Съсредоточих се върху данните, които се съхраняваха, когато хората извършват търсене, и бях шокиран да открия количеството данни, които се съхраняват на нашите сървъри: IP адреси, думи за търсене, резултати с кликвания, времеви печати, страна на произход, всичко. Разбрах, че докато едно търсене не ви казва много, непрекъснат поток от търсения може да ви даде пълна представа за душата на човек. Очевидно хората се доверяват на търсачките с най-интимните си въпроси, понякога дори повече от доверен приятел и очакват това да е частно и дискретно.

защитена търсачка за начална страница

В реалния живот търсещите корпорации профилират търсенията ви. Те знаят точно кой сте и какво ви интересува, и това е изключително смущаващо, ако вземете предвид истинската дълбочина на анализа на профилирането. Разбрахме, че това е голяма заплаха за личния живот и не искахме да бъдем част от него.

Това трябва да е било трудно решение, като се вземат предвид потенциалните загуби на пари и техния технически характер?

Промяната в начина, по който се справяме с данните беше много предизвикателство за нашите технолози. Първоначално никой не се интересувал от частно търсене; през 2002 г. имахме само около 120 000 търсения на ден, но тъй като осведомеността за проблемите с поверителността започна да нараства, започнахме да наблюдаваме стабилен растеж в обема на търсенията и днес говорим за между 5-6 милиона търсения на ден. Не знаем точно колко потребители имаме или откъде са, защото не проследяваме техните данни, но знаем, че популярността ни нараства. Именно сагата за AOL най-накрая потвърди, че вземаме правилното решение и в крайна сметка нашата политика за поверителност се превърна в уникална търговска точка.

Можете ли да ни разкажете малко повече за случая AOL?

Назад През 2006 г. AOL направи огромна грешка: те публикуваха база данни с тримесечни данни за търсене на 650 000 потребители., Която веднага беше копирана и разпространена в интернет, за да могат да се ползват анализатори и хакери. Въпреки че замениха IP адресите с уникални идентификационни номера, не отне много време на журналистите да идентифицират конкретни хора. Защото уникалните числа „залепиха“ всички отделни търсения заедно и разкриха някои хора много бързо.

Имаше известна история на стара дама, която случайно търсеше местен ветеринар, след като кучето й се разболя. Някой успя да я проследи и накрая почука на вратата й, попита за медицинското състояние на кучето си и дали тя е клиент на AOL. Ето какви са интимните търсачки и разглеждаме само около три месеца данни за търсене. В наши дни големите търсачки съхраняват около 10-15 години история на търсенето.

  Как да гледате BMW PGA Tour 2023 шампионат отвсякъде

И така, как работи търсачката без да събира данни от своите потребители?

Ние не съхраняваме IP адреси, не използваме бисквитки и не предаваме лични данни на компании от трети страни. Ние сме партньори в Google, така че използваме резултатите от търсенето им, но не прехвърляме данните на потребителите обратно към тях. Рекламите, показвани в нашата търсачка, са подходящи само за конкретната дума за търсене и не се основават на историята на потребителя, така че печелим по-малко пари от реклами. Но ни позволява да предложим уникална услуга, която наистина защитава личния живот на хората, докато търсят.

Ние също така създадохме URL генератор, който позволява на хората да не използват бисквитки и все още получават специфичните настройки, които харесват. След това добавихме прокси връзка към всеки резултат от търсенето, позволявайки на хората да посещават уебсайтове на трети страни, посочени от търсачката StartPage – без да бъдат проследявани. Начинът на работа е, че ние изтегляме съдържанието на страницата на нашите сървъри и ви позволяваме да я преглеждате в поверителност. Уебсайтовете на трети страни не могат да проследят вашите индивидуални данни, защото вместо това те ни проследяват. Прилича малко на VPN, но се ограничава до резултатите, които ви показваме.

За разлика от повечето търсачки, които се опитват да се погрижат за вашите интереси чрез фина настройка на резултатите от търсенето ви въз основа на историята на вашето търсене, ние предоставяме 100% обективни резултати. Като не изпускаме никакви лични данни, ние получаваме най-подходящите резултати от търсенето за вас, в перфектна поверителност!

Някои твърдят, че насочените реклами правят търсенето по-лесно и по-уместно. Кои са най-големите ви притеснения, когато става въпрос за персонализирани търсения?

Ели Парисър говори за това в книгата си „Филтърният балон“. По същество това, което казваше, е, че ако виждате повече от това, което сте търсили в миналото, ще се изолирате. Не е здравословно хората винаги да са свързани с това, което вече знаят. Всички оценяваме онзи приятел, който не е съгласен с нас и ни кара да мислим дълбоко за нещата; това е важно за обществото, кара те да мислиш и оценяваш нещата по различен начин и в крайна сметка то обединява обществото, а не раздалечава хората.

Способността на големите търсачки да манипулират резултатите от търсенето по каквито и да е причини е опасна тенденция за човешкото съзнание и засяга всеки, който използва интернет.
Например, ако погледнете колко хора търсят изборите в Америка, представете си колко влияние биха могли да упражняват търсачките в зависимост от кандидата, който предпочитат. Не казвам, че го правят, но потенциалът за цензура например е огромен. В този ден и възраст е по-важно от всякога да използвате StartPage.com и да защитите търсенията си от хлътнали очи.

Какво ви доведе до разработването на StartMail, вашата електронна услуга ?

През 2011 г., след няколко години работа със StartPage, започнахме да се питаме какво друго можем да направим, за да гарантираме онлайн поверителността на хората.

  Accellion - обезопасяване и споделяне на вашите документи, където и да се намират

Знаехме, че много хора използват имейли, които изобщо не са защитени. Изпращането на имейл съобщение е като изпращане на пощенска картичка: всеки може да го види. Разликата е, че освен че е изложена, тя се копира и изпраща до редица групи по интереси, преди да стигне до местоназначението си – и хората дори не знаят за нея!

Разбира се, има огромна пропаст между обикновения потребител и по-техническите хора, които знаят, че нищо не е частно и намират средства да се защитят.

Първоначално всички безплатни продукти направиха живота удобен за масите: безплатни имейл акаунти, безплатни календари, безплатно съхранение на файлове и списъкът продължава и продължава. Това, което те не знаеха, е, че стига да използвате тези „безплатни“ услуги, вие сте продуктът; непрекъснато се добиват данни и големите корпорации непрекъснато ви профилират, за да ви използват като клиент.

Когато хората разбират това, те започват да търсят алтернативи за своите Gmail и Yahoo акаунти, което е точно това, което предлагаме.

Как тези компании станаха толкова големи, че всъщност успяха да го изтеглят с толкова много потребители в световен мащаб?

Компаниите, които го правят, имат монопол и конкурентите нямат шанс да спечелят битката, защото или се купуват, или са принудени да излизат извън пазара.
Вземете например Whatsapp: Когато Whatsapp беше придобит от Facebook, хората говореха за него като за „риск за личната неприкосновеност“, но в крайна сметка повече хора приключиха да го използват заради новините. Има добри алтернативи на Whatsapp, но хората не ги използват, защото „всички техни приятели вече са в Whatsapp. Те са извън „критичната маса“.

Ако това е така, как така StartMail все още работи?

StartMail е независим и се финансира вътрешно от StartPage. Най-голямото ни предимство на пазара е, че оставаме верни на нашите политики за поверителност и потребителите ни го ценят достатъчно, за да останат с нас.

Повишаването на обществената осведоменост по въпросите на поверителността е трудно, тъй като повечето хора не разбират технологията, която стои зад нея. В същото време големите момчета го пазят от поглед, защото не се интересуват от обществената информираност. Опитваме се да служим като здравословна алтернатива и да останем максимално прозрачни.

Как правиш това?

Ние внасяме неприкосновеност на масите по дизайн. Интерфейсът ни е изграден върху сигурността и поверителността, но ние се опитваме да поддържаме техническите елементи под повърхността за по-лесно улеснение. Докато поддържаме прозрачност, не искаме да уморяваме хората с технически подробности. Информацията е там, на нашия уебсайт и в белите ни книги, но интерфейсът ни е предназначен за поверителност, дизайн и по подразбиране.

Когато нов потребител започне да използва нашата имейл услуга, той получава настройки по подразбиране, които са частни по дизайн и по подразбиране, за да улеснят нещата. Това автоматично им дава оптимална начална точка. Онези потребители, които са по-технични, могат да изберат да правят нещата по различен начин за допълнителна защита.

Шифроването е отговорът на поверителността на имейлите. Подобно на повечето сигурни доставчици на имейли, ние използваме PGP криптиране, но използваме уникален подход за опростяване на PGP за масите.

  A Unlocator nem működik a Netflixnél? Itt van a teendő

PGP криптирането изисква както изпращача, така и получателя да имат частни / публични ключодържатели, което прави предизвикателство за обикновения потребител да кандидатства. Какви алтернативи предлагате на клиентите си и как да преодолеете това предизвикателство?

Вярно е, че PGP криптирането е много техническо и подробностите са много важни. Ние използваме мощни стандарти като SSL, TLS и отворен PGP и се опитваме да добавим специфичното качество на StartMail, като използваме тези протоколи по начин, който обикновеният потребител може да разбере. Нашият лозунг е „Лесно шифроване по имейл!“

Успяхме да улесним значително криптирането на PGP, като генерирахме вашият PGP ключ и го управляваме за вас под повърхността. Създаването на клавиатурата и обмяната им е много лесно, въпрос на щракване на 2 бутона и вие сте готови да започнете.

Какво ще кажете за изпращане на шифрован имейл на човек, който не е настроил PGP?

Решаваме това с помощта на Q&Метод. Ако получателят няма публичен ключ, той вижда Q&А със сигурен въпрос. Ако получат правилния отговор, те се пренасочват към защитения сървър на StartMail, което им позволява да прочетат съобщението и да изпратят отговор.
Фокусът ни е върху малките и средни предприятия, тъй като има големи групи, които общуват с хора, които нямат настроено PGP криптиране. Все още можете да изпратите поверителен имейл чрез StartMail, само като им дадете отговора на сигурния въпрос. Това отваря използването за обикновения потребител, който не разбира PGP криптиране.

Какви са следващите стъпки за StartMail?

Наскоро помолихме един от топ 3 експерти по сигурността в света да ни прегледа. С радост чухме, че той беше впечатлен от нашата работа. Той също така ни даде допълнителни точки за фина настройка на лекотата на използване и настройките по подразбиране, което е основният ни фокус днес, като същевременно затяга сигурността на нашите потребители още повече.

През март 2016 г. пуснахме бизнес версия на StartMail, която позволява поддръжка на домейн. Вече можете да използвате StartMail със собствен марков имейл адрес, който е важен за бизнес потребителите, особено в Европа и САЩ.

В Европа регламентите за поверителност имат високи стандарти за това как да се третират личните данни и предприятията постоянно търсят нови алтернативи.

Новият регламент, приложен в ЕС, гласи, че всички предприятия ще носят отговорност, ако не защитят личните данни на своите потребители, което в крайна сметка се свежда до това как правят технически нещата. Това е огромен стимул да се уверите, че внедрената ви технология е най-съвременна и защитава добре потребителите.

Много финансови, юридически и медицински предприятия, както и по-малкият бизнес се интересуват от нашата услуга, защото това е лесно решение за тях. Това е обещаващ пазар на криптирани имейл услуги и се стремим да бъдем водещи в бранша с нашите уникални мерки за сигурност, за които можете да прочетете в нашата бяла книга. Каним хората да ни проверят и да създадат защитен акаунт в StartMail.com.