Топ 5 алтернативи на WhatsApp през 2023 г. [Най-доброто за поверителност и безопасност]

С повече от 1 милиард потребители в 180 страни, WhatsApp е любимото приложение за съобщения в света.

Придобиването на WhatsApp от Facebook през 2014 г. остави загрижени експерти за поверителност и потребители, които са със сигурност. В крайна сметка, Facebook и неговите приложения на трети страни бяха замесени в множество нарушения на сигурността, което доведе до изтичане на лична информация на хиляди потребители. въпреки това, WhatsApp винаги са настоявали, че те са отделно приложение, посветен на създаването и поддържането на защитена услуга за съобщения.

Това е на път да се промени. Наскоро Facebook обяви, че обмисля да обедини три отделни платформи за съобщения. Те планирате да комбинирате Facebook Messenger, WhatsApp и InstagramФункции за съобщения, позволяващи на потребителите да се съобщават помежду си между трите мрежи.

Източник потвърди, че настоящите планове включват включване на криптиране от край до край и на трите платформи. Това на теория би направило Facebook Messenger и Instagram толкова сигурни, колкото WhatsApp. Това обаче може да направи WhatsApp много по-малко сигурен, привеждайки го в съответствие със стандартите на другите платформи.

Вратички за сигурност на WhatsApp

WhatsApp обещава криптиране от край до край – чудесна функция за сигурност. Има обаче няколко вратички, с които компанията трябва да се справи.Топ 5 алтернативи на WhatsApp през 2023 г. [Най-доброто за поверителност и безопасност]

Законът за отказ от отговорност гласи: „Като част от семейството на Facebook, WhatsApp получава информация от и споделя информация с това семейство фирми. Можем да използваме информацията, която получаваме от тях, и те могат да използват информацията, която споделяме с тях, за да помогнем за работата, предоставянето, подобряването, разбирането, персонализирането, поддръжката и предлагането на пазара на нашите Услуги и техните предложения. “

Facebook и другите компании от семейството на Facebook също могат да използват информация от нас да подобрите вашия опит в техните услуги, като например да правите предложения за продукти. “

„Ние не запазваме съобщенията на нашите потребители в обикновения курс на предоставяне на нашите услуги. Ние, обаче, хостваме информацията за профила на нашите потребители, включително снимката на потребителския профил на потребителя, името на потребителския профил или съобщението за състоянието, ако решат да ги включат като част от информацията за профила си. “

Накратко, това означава, че докато съобщенията ви вероятно са защитени, WhatsApp съхранява потребителски данни на частни сървъри. Компанията може да използва тази информация за маркетингови цели.

  6 най-добри алтернативи на CyberGhost: 2023 е най-бързият и най-евтиният

Какво още, данните, съхранявани на техните сървъри, могат да бъдат предоставени на правителството в случай на „необичайно” събитие. Хакерите също могат да пробият в сървърите на WhatsApp и да получат достъп до телефонните номера и данните на акаунта на потребителите.

5-те най-добри алтернативи на WhatsApp – тези приложения ще запазят вашата поверителност и ще ви защитят

Топ 5 алтернативи на WhatsApp през 2023 г. [Най-доброто за поверителност и безопасност]1. сигнал

Сигналът е безплатен, има силно криптиране и работи на всички мобилни платформи. Както повечето други приложения за съобщения, Сигналът е наистина лесен за използване. Той също така предлага гласови и видео разговори, така че няма да пропуснете WhatsApp.

Сигналът включва инсталационни файлове на работния плот, така че можете да използвате приложението на вашия компютър както и мобилния ви телефон.

Всяко съобщение е криптирано, така че само изпращачът и получателят могат да ги прочетат. Съобщенията са напълно нечетливи за хакерите. Сигналът използва криптиране с отворен код, което позволява на експертите да го тестват и да намерят бъгове. Това прави приложението още по-сигурно.

Потребителите могат да изберат да нека съобщенията изчезнат като зададете интервал от време за автоматично изтриване. Това гарантира поверителност, дори ако някой друг има достъп до вашия телефон.

сигнал няма анимирани емоджи. Можете обаче да импортирате емоджита на устройството си в приложението.

Професионалисти

 • Шифроване от край до край
 • Криптиране с отворен код
 • Предлага се на всички основни платформи
 • Изчезващи съобщения

Против

 • Без анимирани емоджи

Класиране: 4.8 / 5

Топ 5 алтернативи на WhatsApp през 2023 г. [Най-доброто за поверителност и безопасност]2. Трема

Threema обещава пълна поверителност. Вашите списъци с контакти и информация за групата се съхраняват единствено на вашия телефон, а не в приложението. Съобщенията се изтриват веднага след като са доставени. Освен това можете да се свържете с хора, които използват 8-цифрен идентификатор на Threema вместо телефонен номер, като допълнително защитавате поверителността си. Можете да проверите контактите с уникални QR кодове.

  Путешествие в Марокко?

Threema осигурява криптиране от край до край за всички типове съобщения, включително текстове, гласови повиквания, споделени файлове и групови чатове. Той дори криптира вашите съобщения за състояние, така че никой да не може да следи какво публикувате. Съобщенията могат да бъдат прочетени само от подателя и от предвидения получател.

Можете безопасно да използвате Threema в браузъра. Подобно на WhatsApp, приложението предлага функции за форматиране, както и изпращане на местоположения и файлове. За разлика от WhatsApp, потребителите могат да създават анкети и да оставят „като“ обратна връзка за отделни съобщения. Можете дори да скриете конкретни чатове и да ги защитите с парола.

Threema е базирана в Швейцария, която е известна със законите си за защита на личните данни.

Професионалисти

 • Няма нужда от телефонен номер
 • Контактите могат да бъдат проверени с QR кодове
 • Функции за форматиране на текст
 • Защита с парола вашите чатове

Против

 • Платено приложение

Класиране: 4.6 / 5

Топ 5 алтернативи на WhatsApp през 2023 г. [Най-доброто за поверителност и безопасност]3. Телеграма

С повече от 200 милиона активни потребители, Telegram е популярна алтернатива на WhatsApp. Най- приложението, основаващо се на облак, работи в множество платформи. Подобно на WhatsApp, тя използва система с двойни отметки, за да види кога някой е получил съобщение.

Приложението разполага по подразбиране криптиране от край до край за гласови повиквания, гарантиране, че никой никога не може да слуша вашите разговори. Криптирането на съобщенията обаче трябва да бъде включено ръчно, за да се предотврати съхранението.

Подобно на сигнала, Telegram предлага възможност за автоматично изтриване на съобщение след определено време. Той също така поддържа споделяне на мултимедийни файлове.

Професионалисти:

 • Софтуер с отворен код
 • Лесна за ползване платформа
 • Облачна основа, за да не губите никога своя материал

Недостатъци:

 • Шифроването по подразбиране не е и трябва да бъде включено ръчно
 • Създаден е собствено стандартно криптиране, което е критикувано

Класиране: 4,5 / 5

Топ 5 алтернативи на WhatsApp през 2023 г. [Най-доброто за поверителност и безопасност]4. Тел

Защитена от европейските закони за запазване на данни, Wire е приложение за защитени съобщения с криптиране от край до край. Той предлага безплатни лични сметки и платени бизнес планове с допълнителна поддръжка и функции. Wire може да се похвали с ясни гласови и видео комуникации.

  5 cele mai bune teste VPN gratuite în ianuarie 2023 - Încercați VPN premium gratuit

Wire предлага 1: 1 и споделяне на групов екран. То също поддържа споделяне на мултимедийни файлове и филтриране на аудио. Достъпно за всички основни платформи, можете да влезете в акаунта си от осем синхронизирани устройства.

Можете да форматирате текст с удебелен шрифт и курсив и да създавате списъци в чатовете. Вие също ще можете оптимизирайте размерите на файловете за лесно споделяне, и задайте таймери за изтриване на съобщения за допълнителна поверителност.

Професионалисти

 • Сигурни чатове
 • Временни съобщения
 • Възможност за едновременно използване на 8 устройства
 • Богати разговори

Против

 • Платено приложение

Класиране: 4.4 / 5

Топ 5 алтернативи на WhatsApp през 2023 г. [Най-доброто за поверителност и безопасност]5. Riot.IM

Той поддържа VoIP и видео обаждания, както и криптиране от край до край за съобщения. Всеки потребител получава уникален идентификационен номер; този идентификационен номер се използва вместо телефонен номер, като помага за защита на вашата анонимност.

Riot работи софтуер с отворен код. Въпреки че има свои собствени ботове, разработчиците са добре дошли да създадат свои. Това позволява на потребителите да взаимодействат със софтуера, което го прави по-универсален и сигурен. Функциите му с отворен код правят Riot по-подходящ за екипи на разработчици, отколкото корпоративни групи.

Riot има стаи за разговори и потребителите могат да посещават всеки обществена чат стая. Той също така предлага частни стаи, които можете да посетите с линк.

В допълнение, настолният клиент има чист и приятен интерфейс и приложението е достъпно на седем езика. Също така ви позволява да се свързвате с други приложения.

Професионалисти

 • Потребителски идентификатори вместо телефонни номера
 • Софтуер с отворен код
 • Чист клиент на работния плот
 • Предлага се на седем езика

Против

 • Шифроването не е активирано по подразбиране и трябва да бъде включено ръчно

Класиране: 4.2 / 5

Ако искате да гарантирате, че вашите лични съобщения остават лични, може да искате да изкопаете WhatsApp и да намерите алтернатива. Предложените по-горе приложения са известни със силното си криптиране.

Търсите повече решения за поверителност? Вижте как да защитите поверителността си на вашия iPhone или научете как да оцелеете онлайн без Google.