VKANSEE – Сензори за пръстови отпечатъци с висока разделителна способност

Идеята за биометрична идентификация, заместваща паролите като стандартен метод за идентифициране на потребителите, премина от бъдеща технология във филмите до обичайна употреба в ежедневието ни. След като Apple въведе сензор за пръстови отпечатъци в iPhone 5S, биометричните сензори навлизат в основния поток и сега се използват ежедневно от милиони потребители на мобилни устройства.

Джейсън Чайкин, президент на VKANSEE, обсъжда как неговата компания произвежда малки сензори за пръстови отпечатъци, които могат да намалят риска от измама с пръстови отпечатъци, тъй като имат четири пъти по-голяма разделителна способност на съществуващите сензорни технологии. Визията му е, че тези устройства не само ще заменят съвременните технологии в мобилните устройства и системите за контрол на достъпа, но и ще позволят сценарии, за които още не сме мислили.

Моля, кажете ми малко за себе си и вашия произход. 

Когато бях на 14, се промъкнах далеч от вкъщи, за да хвана Synchronicity Tour от The Police в стадион JFK във Филаделфия. Схемата ми беше открита и бях заземен до края на лятото. През това време имахме нов компютър TI-99 у дома. Аз нямах какво друго да направя, отворих ръководството, сложих го и установих, че мога да програмирам игри в Basic, съхранявайки работата си на касета. Този интерес към технологиите нараства с годините. Веднъж в колежа разбрах, че се наслаждавам на часовете си по компютър и че лесно мога да ги освидетелствам. Това ме отведе по пътя, където се намирам сега, като работя в технологиите и биометрията. Оказва се, че ако харесвате това, което правите, нямате нищо против да отделите много време за това и да развиете уменията си.

Преди да обсъдим вашия продукт, моля, кажете ми малко за историята на компанията. Има ли някакво значение на името VKANSEE?

Vkansee е китайска компания, основана от д-р Лукас Ванг. Лукас е експерт по математика, оптика и машинно зрение. Освен че е технолог от най-високо ниво, Лукас има и артистичен маниер. Той изведе името Vkansee от идеята, че “можем да видим” – така че можем да разберем. Това е мотото на компанията. VKANSEE е игра на думи, защото при кодирането, в коментарите, понякога е готино да заменим W и V, а нашата основна способност е оптичният дизайн и обработката на изображения, така че името VKANSEE е не само уникално, но и подходящо.

В момента имате продукт, за който твърдите, че е „най-тънкият оптичен сензор за пръстови отпечатъци в света.“ Моля, кажете ми за него. Какви са основните му характеристики?

През 2015 г., когато анонсирахме нашия продукт, оптичните сензори бяха доста големи и се използваха за гранични пунктове и програми за идентификация. Оттогава други компании, дори и големи публични, следват нашата насока за миниатюризиране на оптичните сензори за по-големи дизайнерски възможности.

Оптичното усещане е уникално по това, как може да бъде интегрирано в устройството – не само под стъклото, но дори директно в самия панел на дисплея. Освен това, използвайки нашия патентован метод за прилагане на изображения на пинхоли, Vkansee може да получи много висока разделителна способност, която е полезна за откриване на фалшиви пръсти.

  Interjú: Tutanota Arne Möhle a titkosított e-mailek előnyeiről

Едно от нещата, които вашият сайт споменава, е „подправяне на пръстови отпечатъци“. Как някой подправя пръстов отпечатък? Как се предпазвате от него?

Правенето на подвод или фалшив отпечатък е просто. Да го накараш да работи върху текущите капацитивни сензори – това, което намираш в повечето мобилни устройства на пазара – е малко трудно, но YouTube има редица видеоклипове, показващи как да го направят. Има няколко начина, по които сензорните компании могат да устоят на този вид хакове, но днешните капацитивни сензори са не повече от 500 пиксела на инч (PPI), така че те са ограничени. Сензорът с висока разделителна способност на Vkansee е с резолюция 2000 PPI. Това позволява да се изследват дребни детайли, които не се виждат при 50 PPI и заедно с други собствени елементи, които използваме, прави много по-трудно да проникнем през сензорите с фалшив пръстов отпечатък.

Сегашният ви продукт е добавка за смартфони. Обмисляли ли сте да използвате същата технология за самостоятелни устройства за биометрична идентичност?

Има съществуващ пазар за биометричен контрол на физическия достъп, особено в предприятието. Същото важи и за логическия контрол на достъпа, което означава влизане в цифров достъп. Вярвам, че нашият сензор, който работи под 2 мм или повече покривно стъкло или прозрачна пластмаса, ще отвори нови пазари. Подобно на това как микро-твърдият диск отвори пътя на iPod да съхранява 1000 песни в джоба си, нашият сензор и ще отвори пътя към много полезни продукти, които преди не са били обмислени.

Как определяте пазара си? Коя е вашата конкретна целева аудитория на този пазар?

Най-големият пазар са смартфоните с почти милиард сензора за пръстови отпечатъци, продадени през 2016 г. Въпреки това, лаптопните компютри и таблети, както и традиционните системи за контрол на достъпа, всички са директно адресирани. Вълнувам се и от нашия сензор, ободряващ някои традиционни пазари, като автомобилния, защото нашият сензор може да работи под дебело стъкло, акрил и други материали.

Какви методи обикновено използвате за привличане и ангажиране с нови клиенти?

Имаме щастието, че биометрията се е преместила в основния поток, благодарение на пионерното откриване на пръстови отпечатъци на Apple в iPhone 5S, така че има силен интерес от много области. Участваме в търговски изложения, извършваме традиционен маркетинг и извършваме проактивни действия. Аз съм твърдо вярващ в това, че действията са по-силни от думи, така че ние обичаме да се занимаваме с технологията, като я предаваме в ръцете на бъдещия клиент. След това те могат да го тестват, да формират собствените си мнения и да ни дадат своите отзиви, за да можем да се поучим от техния опит.

Как бихте описали типичния клиент, който имате в момента?

След три години усъвършенстване, сега преминаваме в масовото производство (MP) с първия ни продукт, наречен VK2108 това лято. Този модел е самостоятелен сензор, който се монтира под екран или дебел капак и улавя пръстови отпечатъци с висока разделителна способност. Ще мога да насоча към първите ни клиенти скоро, но не само още.

  Ingyenes Shanghai útikalauz 2023

Кого виждате като ваши основни конкуренти?

Това е голям пазар на потребителска електроника и с изключение на една технология, използвана в лаптопите, има само няколко компании, които правят капацитивни сензори, които доминират на пазара. Капацитивната технология е добър подход, но е на повече от 15 години и е достигнала своята граница. Не може да работи дори под тънко покривно стъкло, без да губи качество и резолюция на изображението. Освен това той не може лесно да надхвърли 500 PPI, което може да компрометира сигурността. Други технологии, като ултразвукови, по принцип са страхотни, но от години не сме виждали действията зад думите. Днес все още не виждаме ултразвукови сензори в потребителското пространство. Смятаме, че следващото поколение сензори ще бъде оптично и методът ни за използване на образни изображения е по-добър от всички останали. Ще се конкурираме предимно с компаниите с капацитивен сензор, особено в пространството за потребителска електроника.

Как виждате технологията и пазара на биометрични устройства за сигурност да се развиват през следващите няколко години?

Мисля, че ще продължи да се разраства и да достига до нови области. Сега, когато биометричният пазар се счита за основен, има голям стимул за иновации и усъвършенстване и технологията става все по-точна и лесна за използване

Какви са бъдещите ви планове за VKANSEE?

Очакваме с нетърпение да приложим нашата оптична технология в различни отрасли. В допълнение към пазара на потребителска електроника, аз съм особено развълнуван да активизирам съществуващите пазари чрез добавяне на възможности за идентичност.

Колко служители имате днес? Къде се намират?

Ние сме малка компания с около 30 служители в Китай и САЩ.

vkansee предимства

Какво можете да ми кажете за стартъпите на технологиите в Китай? Жизнена общност ли е или все още е в зародиш?

Китай процъфтява! Фондовият пазар за високотехнологичните компании е много привлекателен. Има много отлични и трудолюбиви хора от инженери, търговци и продукти, които са гладни да направят промяна – предприемаческият дух е навсякъде. Това ми напомня за ранните дни, когато ИТ индустрията се запали. В наши дни компютърът и периферните устройства са просто, но мобилни, AI и Fintech са няколко примера за невероятен растеж в Китай. Освен това общността на ВК в Китай не е толкова непотична, колкото в САЩ и ЕС, и защото нейният капитал позволява на компаниите да издържат на R&D период, това означава, че по-широк спектър от идеи получават шанс да излязат на пазара.

Например мобилните разплащания в Китай са много по-напред от останалия свят. Мога да купя плодове от фермерския пазар, да плащам такси и да правя големи покупки, само като сканирам 3D баркод, за да преведа парите от банковата си сметка в сметката на продавача. Това е много бързо и няма никакви проблеми с пари или връщане назад и назад на кредитните карти. Имам и запис на всички мои постъпления, за да мога да проследя къде отиват парите ми. След като започнах да го използвам, никога не искам да се връщам назад. Китай наистина използва мрежата от мобилни телефони по иновативни начини.

  Forgalom és márkák VPN piaci elemzése

Друг пример е споделянето на велосипеди, като например Ofo. По същество това е комбинация от Citibike и Uber. След като настроите акаунт, имате достъп до отключен мотор от един от безбройните велосипеди, налични в няколко китайски града. Просто сканирате баркода на наличен мотор Ofo и ви се начислява номинална такса. Когато приключите, просто заключвате мотора, където и да сте, и сканирате неговия баркод, за да прекратите транзакцията.

Какви са трите ви най-добри съвети за компании със седалище извън САЩ, които се опитват да пробият на американския пазар?

  1. За чуждите компании е изключително важно да имат надежден американски екип, който да преодолее културната пропаст. Това е същото, както е за американските компании, които влизат в Китай или на други задгранични пазари.
  2. Компаниите трябва да дават приоритет на маркетинга. В Китай, например, преките отношения имат по-голяма тежест, отколкото в САЩ. Инвестирането в правилния вид маркетинг, основаващ се на културни норми, за достигане до целевия клиент е важно. Това се връща към това да има американски екип, който е запознат с пейзажа, за да постигне правилния баланс.
  3. Компаниите трябва да имат готовност да разбират местния пазар и да променят или локализират своите продукти и предлагани услуги. Например, японските компании правят много превъзходни продукти, но те често имат сложни системи от менюта и документация, които са интуитивни в Япония, но могат да смутят много американски купувачи.

vkansee устройство

Как виждате света на стартъпите да се променя през следващите няколко години?

Стартъпите се нуждаят от капитал, а капиталовите нужди трябва да увеличат стойността на своите ограничени партньори и инвеститори. Мисля, че иновациите ще продължат и че има шанс някои от уникалните предложения в Китай – както и в други части на Азия и Югоизточна Азия – да получат популярност на Запад.

Колко часа на ден обикновено работите? Какво обичаш да правиш, когато не работиш?

Всеки, който има опит при стартиране, знае, че винаги сте “включен”. Ако 40-часовата работна седмица е важна, тогава стартирането не е мястото за вас. Добрата новина е, че с мобилните телефони не е необходимо да се връзвате на бюро, за да сте продуктивни. Лошата новина е, че дори когато правите почивка или пътувате до други часови зони, не можете да „проверите“.

Твърдо вярвам в това, че хората са заедно в едно и също пространство. Един от моите мотове е „Ние сме по-умни заедно” и най-често идеите за разбиване и решения на проблемите идват от времето лице в лице. Не броят часовете, които работя, защото харесвам това, което правя. Харесва ми вълнението от преодоляването на предизвикателства с екип и другарството за коване на неизследвани води. Да не говорим, че когато се оправите, финансовите награди са големи.

По отношение на почивката ми се радвам да чета, занимания на открито и филми. Аз съм семеен човек, така че е най-добре, когато децата ми на колежа са наоколо. Дори и да вървя в различни посоки, аз се наслаждавам на суматохата, срещите и шегите.