7 скрити опасности от използването на безплатни VPN мрежи през 2023 г.

VPN мрежите продължават да нарастват, тъй като все повече хора се безпокоят за поверителност в интернет.

Тъй като пазарът на VPN расте, за да отговори на това търсене, сега има 1000 хиляди безплатни VPN, обещаващи да ви предпазят и сигурно онлайн, без допълнителни разходи.

Това звучи много, почти прекалено добър, за да е истина. Обикновено е така. VPN мрежите са скъп и сложен софтуер, който изисква големи инвестиции за поддържане. Те също трябва да бъдат в крак с постоянно променящия се свят на поверителността в интернет.

Безплатни VPN доставчици трябва да покрият разходите и да реализират печалба. Вместо, те генерират приходи от своите клиенти, използвайки скрити инструменти и трикове. Тези тактики са не само опасни и нечестни, но и напълно предайте принципите на VPN.

Както ще видите да използвате а безплатен VPN всъщност може да ви направи по-малко безопасни онлайн, струва ви повече, отколкото знаете, и съсипва целия ви опит в интернет.

Бързо ръководство: Как да използвате Premium VPN безплатно

Преди да продължите по-нататък, нека разгледаме първокласните VPN мрежи.

Всичко, което безплатни VPN обещават, премиум VPN всъщност може да направи, за малка такса и без никакви скрити опасности.

Premium VPN таксуват малък месечен абонамент – започвайки от 1,89 долара – и използват това, за да инвестират най-съвременни инструменти за сигурност, 1000 хиляди сървъри по целия свят, светкавична скорост, неограничена честотна лента и още много.

Още по-добре, мнозина предлагат 30-дневна гаранция за връщане на парите. Можете да се регистрирате и да тествате такъв за месец, без риск и да сравните опита с безплатен VPN.

Ето какво да направите:

 1. Изберете първокласен VPN с 30-дневна гаранция за връщане на парите. ПрепоръчвамеNordVPN, на # 1 VPN с най-висок рейтинг в света.
 2. Изтеглете и инсталирайте VPN.
 3. Свържете се със сървър навсякъде по света. NordVPN има над 5500 сървъра в 60 държави.
 4. Насладете се на по-бърз стрийминг, по-малко досадни реклами, по-голяма поверителност, неограничена честотна лента и т.н..
 5. Ако не сте доволни, анулирайте абонамента си през първите 30 дни. Няма да бъдете таксувани.

Опитайте NordVPN безплатно

Ще платите за безплатен VPN – Ето как

Безплатните VPN мрежи трябва по някакъв начин да печелят доходи от своите потребители – как иначе биха генерирали приходи?

Въпреки това, вместо да осигурите възможно най-високия стандарт и да таксите малка такса, те ви използват, за да печелите пари косвено. Техните методи са често досадно, нечестно, полу-скрито от потребителите и понякога опасно. 

Преди да се регистрирате в безплатен VPN, имайте предвид много проблеми и опасности.

1. Компрометиране на вашата сигурност

Един от основната цел на VPN е да ви предпази от хакери. Така че е тревожно, че има някои VPN, които всъщност съдържат злонамерен софтуер – един от най-големите рискове за сигурността в мрежата.

За съжаление това се оказа. Проучване на 283 VPN разкри, че много безплатните доставчици съдържат зловреден софтуер – включително Betternet, SuperVPN и CrossVPN.

Всъщност, 38% от VPN са показали признаци на инфекция.

7 скрити опасности от използването на безплатни VPN мрежи през 2023 г.Образ: Безплатните VPN мрежи са много по-склонни да съдържат зловреден софтуер. AV ранг от повече от две показва, че най-вероятно злонамерен софтуер присъства в приложение.

Повечето от зловредния софтуер е свързан с рекламата – което има смисъл.

  6 najboljših VPN-jev za predvajanje filmov - 2023 je najhitrejši in najcenejši

Безплатно VPN разчитат на реклама за приходи. Ето защо VPN, който ограничава вашите данни, е по-малко вероятно да бъде опасен от този, който предлага безплатен продукт.

От друга страна, много първокласните VPN мрежи осигуряват вградени adlockers, защита от зловреден софтуер и неограничена честотна лента.

2. Проследяване на вашата онлайн активност

Това е може би най-лошото престъпление, което може да направи VPN – и смущаващо е, че е най-често срещаното.

Основна причина, която използвате VPN, е да защитите поверителността си, докато сърфирате в интернет. По този начин, стряскащо иронично, че същото проучване установи 72% от безплатните VPN вграждат трекери в своя софтуер.

7 скрити опасности от използването на безплатни VPN мрежи през 2023 г.Образ: Установено е, че само 28% от безплатните VPN имат нулеви трекери – което означава, че 72% записват вашата онлайн активност.

Тези тракери са свикнали събирайте данни за вашата онлайн активност така че рекламодателите са по-добре да Ви насочат с реклами.

Вместо да ви предоставят поверителност, VPN мрежите правят точно обратното, като събират вашата информация и я продават на най-високия участник в търга.

Докато някои VPN скриват факта, че продават вашите данни, други признават за това в собствените си политики за поверителност. Политиката за поверителност на Psiphon изрично посочва, че проследява вашата активност и позволява на рекламодателите достъп:

„Понякога използваме реклами в подкрепа на нашата услуга, която може да използва технологии като бисквитки и уеб маяци. Нашите рекламни партньори използването на бисквитки дава възможност на тях и техните партньори да показват реклами въз основа на данните ви за използване.”

Ето и цитат от Политиката за поверителност на Hoxx:

„Използвайки Услугите, вие потвърждавате, давате съгласие и се съгласявате, че можем да събираме, обработваме и използваме информацията, която ни предоставяте и че тази информация ще се използва само от нас или трети страни …

По-специално, беше установено, че премиум VPN-ите имат малко тракери от всички приложения като цяло, а не само безплатни VPN-та. Това означава, че в повечето случаи, когато купувате първокласен VPN, всъщност получавате поверителността, която търсите.  

3. Те не могат да деблокират Netflix

Понастоящем, няма безплатен VPN, който надеждно да деблокира Netflix.

Netflix – заедно с всички основни сайтове за стрийминг – използват най-трудните “geoblocks” в света. Дори премиум VPN се борят да ги пробият въпреки това. Само няколко успяват.

Да, технически е възможно понякога да успеете да използвате Tunnelbear, но това далеч не е гарантирано. По-често ще бъдете ударени със съобщение за грешка.

7 скрити опасности от използването на безплатни VPN мрежи през 2023 г.

Образ: Потребителите без VPN съобщения за грешка обикновено получават, когато се опитват да заобиколят геоблока на Netflix.

плюс, Безплатният пакет на Tunnelbear е ограничен до 500 MB на месец, което не е достатъчно данни, за да получите дори един филм.

ProtonVPN може да деблокира Netflix с помощта на конкретни сървъри, но защото те умишлено забавят скоростта ви в интернет, вероятно ще полудеете от буферирането, преди да го направите през един епизод на Orange е The New Black.

Windscribe и Hotspot Shield предлагат достъп до Netflix, но само за тези с платен абонамент.

Простата истина е:

Преминаването на геоблокове на Netflix изисква огромен обем ресурси и всеотдайност, а доставчиците на VPN няма да предоставят това безплатно.

  6 лучших VPN для Мексики - для безопасности, потоковой передачи и скорости в 2023 году

4. Ограничаване на количеството данни, които можете да използвате

Както бе споменато по-горе, някои от най-популярните безплатни VPN ограничават количеството данни, които можете да използвате. Те те примамват, след което те вкарват в надграждане до платен план от чисто безсилие.

Добър пример за тази практика е Tunnelbear, който ограничава месечните данни до нивото на 500mb.

7 скрити опасности от използването на безплатни VPN мрежи през 2023 г.

Образ: Tunnelbear ви тласка към платените им пакети от момента, в който се регистрирате

5. Забавяне на вашия Интернет

Забавянето ви в интернет е проблем, с който често ще се сблъскате с лошо VPN. Вашата VPN, която умишлено ви забавя, обаче е особено смущаваща.

Това е стратегията на ProtonVPN. Въпреки че ProtonVPN осигурява отлична сигурност, за да насърчат своите безплатни потребители да надстроят до платения план, те дават приоритет на по-малко от своите платени абонати – което означава, че скоростите ви в интернет често забавят темпото на охлюв.

7 скрити опасности от използването на безплатни VPN мрежи през 2023 г.

Образ: Поне ProtonVPN е на преден план за това как те забавят скоростта на интернет за безплатни потребители. „Средният“ обаче е умишлено неясен и подвеждащ.

Безплатните VPN мрежи също забавят скоростта на вашия интернет, като показват реклами (вижте по-долу) и продавайки вашата честотна лента.

6. Бомбардиране с реклами

Причината за този подход е проста. Тъй като техните потребители не им плащат месечни абонаменти, безплатните VPN се нуждаят от друг начин да печелят пари от тях.

Betternet е един доставчик, който използва този модел. Въпреки че на уебсайта си заявяват, че не ви показват досадни реклами, в действителност рекламите се появяват при всяко свързване.

7 скрити опасности от използването на безплатни VPN мрежи през 2023 г.Образ: Betternet твърди, че не ви показва реклами.

Реалността обаче е потребителите да се сблъскват с реклами всеки път, когато включат VPN.

7 скрити опасности от използването на безплатни VPN мрежи през 2023 г.Образ: Прозорец за вход в Betternet

По същия начин, безплатното приложение на Hotspot Shield е обсипано с реклами, проблем, който доведе до много оплаквания сред нашите читатели.

Рекламите не само са досадни, но и могат забавете скоростта на интернет или съдържайте зловреден софтуер.

И накрая, рекламодателите обичат клиентите с конкретни реклами. Появата на реклами на VPN повдига опасенията за поверителност на потребителите. С други думи, ако вашата VPN показва реклами, вероятно също споделят вашата онлайн активност с трети страни.

7. Продажба на вашата честотна лента

Освен че позволява реклами, VPN Hola намери друг начин да печели пари от безплатните си потребители: те позволяват на клиентите, които плащат, да използват преобразуващата способност на вашето устройство – основно продават вашата честотна лента с цел печалба.

Те всъщност заявяват това на своя уебсайт, въпреки че го въртят по много по-положителен начин:

„Hola генерира приходи, като продава комерсиална версия на услугата Hola VPN на бизнеса (чрез нашата Марка Luminati). Това ни позволява да запазим Hola безплатно за нашите PC и Mac потребители. Потребителите, които искат да се насладят на мрежата на Hola, без да допринесат за свободните си ресурси, могат да го направят, като се присъединят към услугата за премия Hola за 5 долара на месец (или 45 долара на година). “

Те не споменават това Luminati е използван в поне една известна атака на ботнет.

Атаката с ботнет заразява голям брой отделни компютри със злонамерен софтуер и ги впряга заедно, за да извърши атака. С други думи, всички компютри в мрежата на Hola (т.е. всички, принадлежащи на техните безплатни потребители) бяха превзети от киберпрестъпници.

  Какво е IGTV? Запознайте се с Youtube алтернативата на Instagram

Това може дори да не е еднократен инцидент. Хола не в момента наблюдават как потребителите на Luminati експлоатират мрежата Hola, което го прави перфектен инструмент за киберпрестъпници.

Накратко, използвайки безплатната VPN услуга на Hola, не само позволявате на компанията да продава преобразуващата мощ на устройството си – потенциално разрешавате използването му за престъпни цели.

Предимствата на Premium VPN

За щастие не е нужно да поемате излишния риск да използвате безплатен VPN. Всички най-добрите първокласни доставчици предлагат невероятна стойност, с абонаментни планове за едва 1,89 долара на месец.

Инвестирайки няколко долара всеки месец, избягвате опасностите, които сме изброили по-горе и насладете се на многобройните предимства на премиум VPN:

 • Обход Geoblocks: Най-добрите VPN мрежи могат да пробият geoblocks в повечето големи стрийминг сайтове – включително Netflix, Amazon Prime и Hulu.
 • Неограничена честотна лента: Няма да изпитате никакви ограничения за използване на интернет.
 • Защита на няколко устройства: Premium VPN могат едновременно да защитават множество устройства. Някои дори предлагат да защитят неограничена сума.
 • Водеща за индустрията сигурност: Най-добрите VPN инвестират в най-съвременните военни функции за сигурност, за да ви предпазят.
 • Страхотна цена: Освен ниските цени, много първокласни VPN предлагат отстъпки до 75%. Вижте най-добрите оферти тук. 
 • По-бързи скорости: Тъй като те крият вашата онлайн активност, първокласните VPN мрежи ви защитават от заглушаване на интернет доставчика – умишлено забавяйте връзката си, ако често използвате торент или поточно предаване.

Това са само някои от предимствата, които се предлагат. Разгледайте топ 5 VPN мрежи по-долу и преценете коя предлага най-добрите решения за вас.

Доставчик на ранг Нашата оценка Потребителска оценка
Избор на редакторите 5.0 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
2 4.9 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
3 4.8 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
4 4.8 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
5 4.7 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта

резюме

Ако наистина искате по-добра защита онлайн, избягвайте безплатни VPN. Въпреки че може да спестите няколко долара всеки месец, рисковете за вашата поверителност и данни не си струва. Всъщност, използването на безплатен VPN може да ви струва много повече от абонамента за премиен доставчик. 

Освен опасенията за сигурността, безплатните VPN мрежи могат да се превърнат с помощта на интернет в огромно главоболие, с бавни скорости, постоянни изскачащи прозорци и ограничен стрийминг.

Вместо, гледайте на премиум VPN като на инвестиция. Ще изпитате по-бързи, по-сигурни връзки, напълно отворен интернет, по-голяма поверителност и спокойствие.

Опитайте NordVPN безплатно

Допълнителна информация

Ако искате да научите повече за многобройните предимства на VPN, вижте нашето пълно ръководство за начинаещи.

Едно от най-популярните приложения за VPN е достъпът до Netflix в чужбина. Определено ще се нуждаете от премиум, качествен VPN за това. Имаме списък на най-добрите 5.

Когато сте готови да инвестирате в VPN и да надстроите вашия интернет, вижте нашата класация на абсолютните най-добри VPN мрежи в света.