Всичко, което трябва да знаете за DD-WRT | Актуализирано за 2023 г.

Макар че са невероятно практични и се превърнаха във важна част от нашето ежедневие, безжичните рутери могат да бъдат много смущаващи за използване. Стандартни рутери често губят връзка, прекъсват или се борят под тежестта на обслужването на множество устройства.

Надграждането на хардуера на вашия безжичен рутер може да доведе до промяна, но може и да не. Може да е разочароващо закупете по-скъп рутер, само за да продължите да имате същите проблеми.

Какво може да бъде още повече ефективно за подобряване на вашия рутер е подобряването на неговия софтуер. Инсталиране DD-WRT може незабавно да подобри начина на работа на вашия рутер по многобройни начини. DD-WRT също може помогнете на вашия рутер да управлява по-добре VPN (виртуална частна мрежа).

По-долу обясняват нашите експерти всичко, което трябва да знаете за DD-WRT значи можеш преценете дали тази актуализирана софтуерна система за рутери е подходяща за вас и лесно го инсталирайте ако искате да го използвате.

Какво е DD-WRT?

„WRT“ в DD-WRT вероятно се основава на съкращение за „Wireless Router“, което марката на Linksys използва рутери. „DD“ в DD-WRT вероятно се отнася до съкращение за Дрезден, Германия, градът, в който е разработена тази технология.

DD-WRT е тип софтуер, наречен фърмуер. Този вид програма е трайно интегриран с хардуер, например рутер. Обикновено фърмуер влияе върху това как дадено устройство взаимодейства с други устройства.

DD-WRT фърмуерът замества съществуващия фърмуер на стандартен рутер – това процесът често се нарича „мигащ“.

Мигането на вашия рутер с DD-WRT ви позволява да променете начина, по който маршрутизаторът комуникира с устройства, свързани към него. DD-WRT също влияе върху начина, по който маршрутизаторът ви изпраща информация до и от интернет.

Програмистите зад DD-WRT го създаде в Linux. Това е софтуер с отворен код програма, което означава, че всеки може да я редактира и да споделя своите версии на софтуера с други. DD-WRT е достъпен онлайн безплатно, така че обикновено можете да го поставите на вашия рутер безплатно (освен цената на самия рутер).

Предимства на DD-WRT

DD-WRT предлага a широк спектър от предимства към потребителите на рутери. DD-WRT често предоставят:

 • IPv6 (Internet Protocol версия 6) функционалност.
  В момента ние използват най-вече IPv4 (Internet Protocol Version 4) за да създадете цифрови адреси за устройства и да насочите онлайн трафика към правилното място. Това обаче протоколът не е актуализиран от десетилетия и всъщност няма достатъчно адреси на разположение за броя устройства, които имаме днес. Макар че IPv6 става все по-често, много рутери все още не могат лесно да стартират този протокол. DD-WRT може, което го прави по-подходящ за бъдеще на изчислителната техника.
 • По-голяма мощност от вашия рутер.
  Често стандартен фърмуер за рутер умишлено ограничава пълната мощност на рутера. DD-WRT ви позволява да заобиколите тези граници и достъп до пълния потенциал на вашия хардуер. Това понякога се нарича овърклок.
 • Много опции за персонализиране.
  Едно от основните достойнства на DD-WRT е, че ви дава повече контрол върху всичко, което прави вашия рутер. Ако искаш променете антената си, блокирайте интернет в определени часове на деня, предотвратете извършването на конкретни видове дейност на вашия рутер, конфигурирайте защитната си стена, или да направите различни други модификации, можете. Може да е много трудно да настроите дори най-основната настройка на обикновен рутер, но DD-WRT го прави просто.
 • Подобрена надеждност.
  DD-WRT често значително намалява броя на прекъсванията в свързаността, проблемите или други проблеми опит рутери. Това може отчасти да се дължи на факта, че DD-WRT е програма за Linux така че никоя корпорация не може да я промени само за да увеличи печалбите, а програмистите могат да работят заедно непрекъснато актуализира своя код. Това означава, че вероятно можете зависи от вашата безжична връзка с DD-WRT много повече, отколкото можехте с обикновения си рутер.
 • Подобрено качество на услугата (QoS).
  QoS описва общата производителност на устройството, включително изоставането (забавяне между отправяне на заявки и получаване на отговори), технически грешки, и честотна лента (максималният обем информация, който може да бъде изпратен през интернет през определен период от време). Можеш подобрете QoS чрез оптимално конфигуриране на ресурсите на устройството, като например да решите кои видове дейности трябва да получават повече честотна лента. QoS е особено важно за поточни медии, интернет игри, видеоконференции, и подобни дейности. DD-WRT обикновено подобрява QoS като предоставя на потребителите повече контрол върху настройките на своя рутер.
 • Повече информация за ефективността на вашия рутер.
  DD-WRT може генерира и ви позволява да преглеждате различни статистически данни, диаграми и графики, значи можеш вижте колко добре всъщност работи вашият рутер (и след това го коригирайте съответно).
 • По-широк диапазон за вашия wi-fi.
  А разширител на обхвата е маршрутизиращо устройство, което повтаря сигнала от основния ви рутер. По същество това повтаря сигнала за разширяване на обхвата му. С DD-WRT, можете да вземете обикновен рутер и превърнете го в разширител на обхвата. А по-силен, по-добър, оптимизиран DD-WRT сигнал също може да бъде по-лесно да достигне по-далеч устройства, дори без разширител на обхвата.
 • Възможността да се използват по-модерни програми и услуги.
  Освен че имате повече контрол върху функциите на вашия рутер, можете да добавите допълнителни функции с DD-WRT. Някои примери включват:
 1. Услуги, базирани на демони. Те са основно автоматизирани програми, които се стартират само когато са задействани. Услугите, базирани на демони, могат да включват AI (изкуствен интелект), помощни прозорци и подобни приложения. Те могат да ви помогнат персонализирайте вашия рутер според вашите нужди.
 2. DNS кеширане. При изчисляването, a “Кеш” е хардуер или софтуерна програма, която съхранява информация за бъдеща употреба. “DNS” означава Системи за имена на домейни. По същество превежда уеб адреси, които използваме, в IP (Интернет протокол) адреси, които идват под формата на числа. Рутер, който изпълнява DNS кеширането поддържа и актуализира база данни на посещаваните от вас уебсайтове така че процесът на превеждането на техните имена на домейни в IP адреси е още по-бързо.
 3. филтриране на реклами. Ако ти не искате да се занимавате с досадни реклами в сайтове или видеоклипове технологията за блокиране може не им позволявайте да изскачат. По принцип тези програми филтрирайте рекламите за да им попречите да играят или да се появяват, така че можете насладете се на съдържанието, което наистина искате да четете, разглеждате или гледате.
 4. По-лесно колоездене с мощност. Това е просто, но е истина: един от най-добрите начини за отстраняване на неизправности с устройство е изключете го и го включете отново. Това може да бъде малко по-сложно да се направи с рутер, тъй като в идеалния случай бихте и двамата изключете го и го изключете от източника, преди да го рестартирате. Това се казва мотоциклет. DD-WRT може да ви позволи захранвайте цикъл на вашия рутер само от настройките на фърмуера, така че не е необходимо да завършвате ръчно този процес. Това е особено полезно, ако физическият ви рутер е на неудобно място, например стълби нагоре или надолу или зад мебели.
 • По-бързи скорости на връзката.
  Много от горните предимства се комбинират да предлагат ускорена скорост на интернет връзката с DD-WRT. Това прави всяка дейност по-лесна, но особено тези, които изискват много честотна лента, като поточно предаване, игри, торент, провеждане на VoIP (Voice-over-Internet-Protocol) разговори, видеоконференции и стартиране на разширени приложения.
 • Повече поддръжка за VPN мрежи (виртуални частни мрежи).
  VPN предоставят множество предимства. Ще ги разгледаме по-подробно по-долу, но основно, VPN ви осигуряват по-голяма сигурност и функционалност. Тяхната безопасност и други видове функциите могат да използват повече честотна лента, въпреки това. Ако искате да стартирате VPN (което горещо препоръчваме), мигащ DD-WRT може да ви помогне да балансирате потенциалните забавяния свързани с криптирането и други услуги, които те предоставят, за да можете да се насладите на всичките им предимства, без да намалявате скоростта на връзката.
  В допълнение, DD-WRT фърмуерът улеснява много стартирането на VPN директно през вашия рутер. Това се нарича a VPN преминаване. Помага лесно, удобно защитете всяко свързано устройство до вашия интернет. Повечето обикновени рутери поддържат само специфични (и обикновено остарели) видове VPN, ако въобще предоставят VPN функционалност. DD-WRT често поддържа някои от най-модерните VPN протоколи, така че можете да се насладите на всичко, което могат да предложат последователно, на всяко устройство, което свързвате.
  Az UFC 230 Cormier és Lewis Live közvetítése bárhonnan

Това са само част от предимствата, които DD-WRT предоставя.

Важни DD-WRT рискове, които трябва да се вземат предвид

DD-WRT може значително да подобри вашия рутер и направете свързването с интернет много по-добро изживяване. въпреки това, този софтуер има някои потенциални опасности и недостатъци трябва да помислите, преди да решите да флаш вашия рутер.

Преди всичко, инсталирането на DD-WRT може да анулира гаранцията на вашия рутер. Това означава производителя, като Linkys, може да откаже да го поправи или поддържа ако сте изтеглили DD-WRT и се сблъскате с някакви проблеми с него (свързани с DD-WRT или не).

освен това, DD-WRT дава възможност за овърклок, но използването на пълната мощност на хардуера на вашия рутер може трайно да го повреди, ако се извърши неправилно.. По този начин мига вашия рутер с DD-WRT може да доведе до унищожаване на устройството и оставяне без гаранция.

Имайки това предвид, ще искате да го направите уверете се, че ползите от DD-WRT надвишават потенциалните разходи на необходимостта да замените вашия рутер, ако имате проблеми с хардуера. за щастие, много рутери са сравнително достъпни.

Там може също да бъде начин за деинсталиране на DD-WRT от вашия рутер ако имате проблем, така че гаранцията ви да не бъде анулирана Нарича се 30/30/30 метод и включва нулиране, изключване от мрежата и повторно свързване на вашия рутер, за да върне настройките му по подразбиране.

въпреки това, няма гаранция, че това ще работи за вашия конкретен рутер (и вероятно няма да работи, ако вашият рутер е бил непоправимо повреден от овърклок).

В допълнение, не всички рутери са съвместими с DD-WRT. Ако вашето не е и се опитате да го прокарате с DD-WRT, това може да счупи рутера. Може дори “Тухлете” го, което означава, че може да откаже дори да се включи, което го прави толкова полезен като тухла, когато става въпрос за дигитални операции.

Можеш погледнете вашия рутер нагоре в базата данни DD-WRT, за да видите дали той е посочен като съвместим с фърмуера. Това обаче е така не е 100% надежден. Поради тази причина ние препоръчваме да изберете един от рутерите, които предлагаме по-долу (в секцията „Избор на DD-WRT рутер“).

След като установите, че желаете да анулирате гаранцията си и рутерът ви е съвместим с DD-WRT, ще трябва да бъдете внимавайте да го инсталирате правилно. Това означава изберете правилния файл за вашия конкретен рутер, уверете се, че устройството е настроено по подразбиране и гарантира, че рутерът не е нарушен по време на този процес (например от прекъсвания на властта).

Ако някой от тези елементи се обърка, вашият рутер може да свърши счупен или тухлен. Искаме да ви помогнем да изпитате предимствата на DD-WRT, без да рискувате тази съдба.

Прочетете на научете повече за избора на правилния рутер, настройката му за DD-WRT и успешното стартиране на VPN на него.

Избор на DD-WRT рутер

Ако имате късмет, маршрутизаторът, който имате у дома, може да е съвместим с DD-WRT, но това вероятно няма да е така. Ако искате да стартирате DD-WRT (и особено ако искате стартирайте VPN преминаване през вашия DD-WRT), вероятно ще трябва купете нов рутер.

Освен това, ако искате възползвайте се от лесна настройка на двоен рутер за DD-WRT (повече за това в следващия раздел „Как да настроите DD-WRT рутер“), ще го направите трябва да има два рутера така или иначе. В този случай може и вие закупете допълнителен рутер, оптимизиран за DD-WRT.

  Hogyan nézze meg a nagyon Brady felújítást: Holiday Edition bárhol online!

Има много надеждни рутери на пазара, който може да изпълнява DD-WRT и VPN passthrough. Когато започнете да търсите опции, трябва да помислите:

 • Колко искате да похарчите на вашия рутер: Оттогава DD-WRT вероятно ще надгради своята мощност и скорост, може да не ви е необходим най-бързият и мощен хардуер, но това със сигурност не боли.
 • Независимо дали искате да платите или не техническа поддръжка: Не забравяйте, че инсталирането на DD-WRT може да анулира вашата гаранция и да ви затрудни да получите наистина полезна помощ от специалисти по техническа поддръжка, които обикновено работят със стандартен фърмуер. Освен това, ако използвате доставчик на VPN за вашия VPN проход, качествена VPN компания обикновено предлага собствена техническа поддръжка.
 • Най- процес за инсталиране на DD-WRT на конкретния рутер: конкретни стъпки, които трябва да предприемете, и потенциални технически предизвикателства, с които трябва да се сблъскате, може да варират от рутер към рутер. Ние предлагаме прегледайте процеса на инсталиране на DD-WRT и ръководства за даден рутер, преди да го закупите. Ако знаете какво да очаквате, можете да вземете това предвид и да решите дали това е процес, през който искате да преминете. В допълнение, някои рутери се предлагат с предварително инсталирана DD-WRT и / или вашата VPN услуга. Това може да направи рутера по-скъп, но може да струва цената ако не искате да конфигурирате фърмуера и VPN за себе си.
 • С кои VPN работят с: Може да са различни DD-WRT рутери съвместими с различни VPN. Ако имате a любим или особено висококачествен VPN, който искате да използвате с вашия DD-WRT рутер, ще искате да го направите уверете се, че избраният от вас рутер може да го стартира.

След като уредите тези основни проблеми, трябва да сте готови изберете рутер, който отговаря на вашите нужди и предпочитания.

От изследванията на нашите експерти препоръчваме следните DD-WRT- и VPN-съвместими рутери:

 • ExpressVPN App Netgear R7000 FlashRouter. Този рутер идва с DD-WRT фърмуер и е създаден специално за VPN преминаване през ExpressVPN, който е един от нашите най-високо оценени VPN поради своите изключителни скорости, лекота на използване и функции за сигурност. Продавачът отбелязва, че това конкретен рутер е подходящ за домове с 4-8 устройства и потребители, които искат да предават медия. Това устройство се предлага с някои безплатна поддръжка в случай, че имате въпроси или се сблъскате с някакви проблеми с него. Можете също закупете план за поддръжка с този рутер за по-разширена помощ.
 • ExpressVPN Asus RT-AC5300 AC5300 DD-WRT FlashRouter. Този рутер е по-скъпи, но това е така, защото включва хардуер с най-високо качество, включително осем антени. Той идва с DD-WRT фърмуер и може да бъде предварително конфигуриран за вашия конкретен абонамент ExpressVPN преди продавачът да ви го изпрати. Този рутер се предлага с a гаранция за фърмуер и безплатна онлайн техническа поддръжка. ние препоръчайте това устройство на геймърите и тези, които често извършват тежка честотна лента в интернет. Особено с добавените предимства на DD-WRT, този рутер е достатъчно силен, за да работи добре десет или повече свързани устройства.
 • Linksys WRT1900ACS / AC v2 AC1900 DD-WRT FlashRouter. Този рутер е актуализирана версия на първия рутер с активирана DD-WRT връзка на Linksys. Макар че хардуерът му не е толкова мащабен като рутера на Asus по-горе, той има прилична власт. Подобно на двата рутера по-горе, той идва с безплатна техническа поддръжка. То може свържете се добре с около девет устройства наведнъж. то е съвместим с различни VPN, включително светкавичните ExpressVPN и NordVPN, които нашите рецензенти също са дали отлична оценка.

Въпреки че всеки от тях има своите собствени уникални силни страни, всички тези маршрутизатори предоставят изключителни DD-WRT и VPN услуги.

Как да настроите DD-WRT рутер

Има няма един-единствен начин да настроите DD-WRT рутер. Най- Процесът на конфигуриране на този вид система варира въз основа на избрания от вас тип рутер, DD-WRT файла, който използвате, съществуващата ви интернет връзка и вашите предпочитания. Въпреки това можем да предоставим някои общи насоки и съвети.

Най-важното е, че вашият рутер ще трябва имат инсталиран фърмуер DD-WRT. ние препоръчваме закупуване на рутер с този предварително инсталиран софтуер, като трите, които препоръчахме по-горе. Това гарантира, че маршрутизаторът е напълно съвместим, предотвратява риска от проблеми с инсталацията и ви спестява време.

Ако вашият рутер не е снабден с предварително инсталиран DD-WRT, обикновено ще трябва:

 1. Проверете дали вашият рутер е напълно съвместим с DD-WRT.
 2. Намерете маршрутизатора си онлайн административни настройки.
 3. Използвайте ги за изтеглете фърмуера DD-WRT върху рутера.
 4. Изчакайте инсталацията на фърмуера, уверявам се нищо не нарушава процеса.
 5. Свържете отново вашия рутер към вашата мрежа.
 6. Влезте в DD-WRT, ако бъдете подканени.
 7. Определете предпочитаните от вас DD-WRT настройки, или използвайте тези, с които се предлага.

А двойна настройка на рутера е особено добра опция за потребители на DD-WRT, които искат процесът да бъде такъв възможно най-просто и ясно.

В този случай можете вземете DD-WRT рутер (в идеалния случай такъв с предварително инсталиран DD-WRT, но това може да е възможно с рутер, който сте променили сами), и просто го свържете към съществуващия ви рутер с ethernet кабел.

Това трябва да осигури всички предимства на DD-WRT, без да се изисква да променяте стандартните настройки на рутерния доставчик на интернет доставчик (Интернет доставчик). Освен това го прави лесно превключване напред и назад между стандартна интернет връзка чрез обикновен фърмуер и DD-WRT.

Защо да стартирате VPN на DD-WRT рутер?

Функциите за VPN и DD-WRT вървят заедно много добре. Използването на VPN може да ви даде повече възможности в интернет и защита на вашите онлайн данни, докато а DD-WRT рутерът може да ви даде необходимата скорост, за да се насладите напълно на всичко, което VPN предлага.

  Aceste 7 companii dețin în secret zeci de VPN-uri

Нашият блог за плюсовете и минусите на VPN обсъжда по-подробно техните функции. накратко, с VPN обикновено можете да очаквате:

 • Вземете минали блокове в съдържанието.
  Тъй като те променят вашия IP адрес и да изглежда, че търсите интернет от друго място, VPN мрежите могат да ви позволят достъп до статии, музика, видеоклипове, и подобно съдържание, което иначе може да не сте могли да видите. Ако училището или домашната ви мрежа са блокирали определени уебсайтове, можете да използвате VPN за достъп до тях.
  В допълнение, VPN мрежите могат да заобиколят геоблокове, които са ограничения, поставени върху съдържанието въз основа на това откъде имате достъп до него. Например, някои предавания на Netflix са достъпни само в САЩ. Ако ти на живо или пътуване извън САЩ, можете да се насладите на любимите си американски предавания Netflix с VPN. VPN мрежите също могат да ви помогнат четете или гледайте цензурирано съдържание ако живеете в страна, която цензурира определени информационни бюра, стрийминг услуги, онлайн платформи или друга информация.
 • Защитете поверителността си.
  Когато отидете онлайн през VPN, трафикът ви е едновременно капсулиран (което означава, че е обвита в други данни) и криптиран (което означава, че е преведен в код, който само дестинацията ви може лесно да дешифрира). В допълнение, както беше споменато по-горе, a VPN изглежда да изглеждате така, сякаш излизате онлайн от различен IP адрес. Всички тези функции ви помагат да останете по-анонимни в интернет, така че вашият интернет доставчик, правителствени агенции и други ще имат проблеми с шпионирането на вашата онлайн активност. За повече информация вижте нашето крайно ръководство за онлайн поверителност.
 • Защитавайте се от хакери и киберпрестъпници.
  При стандартна връзка, хакери и киберпрестъпници може да могат да откраднат вашата чувствителна информация или да повредят компютъра ви с вируси. Това може да включва лични снимки, лични съобщения, банкови данни, пароли и други. С криптиране и капсулиране, VPN ви предпазват от тези атаки. Да имаш VPN, който да те защити е особено важно, ако често използвате обществен wi-fi мрежи, където може да се опитат непослушни потребители пресечете информацията, която изпращате или изтегляте зловреден софтуер на устройството си.

Разбира се, горното е само извадка за това какво VPN може да направи за вас. Има налични многобройни предимства с тази модерна технология, особено когато са сдвоени с DD-WRT рутер.

Как да настроите VPN на DD-WRT рутер

Точно като настройка на DD-WRT на рутер, най-лесната опция за конфигуриране е да закупите DD-WRT рутер, който се предлага с VPN настройка.

В този случай е най-вероятно просто трябва да включите рутера (или към стената или към вашия стандартен ISP рутер, ако използвате двойна настройка на рутера), може би коригирайте няколко настройки, и влезте във вашата VPN. Трябва да можеш веднага започнете да го използвате.

Ако имате a DD-WRT рутер без предварително инсталирана VPN услуга, процесът ще бъде малко по-сложно. Както при инсталирането на DD-WRT, точно процедурата за конфигуриране може да варира в зависимост от вашето устройство, VPN доставчик и други фактори.

Най-общо казано, ако искате ръчно настройте VPN на DD-WRT рутер, ще трябва:

 1. Изберете VPN услуга, която може да се използва за преминаване през DD-WRT сървър. Препоръчваме ExpressVPN.
 2. Влезте в акаунта си при доставчика си на VPN в прозорец или приложение на браузъра.
 3. Изберете ръчна конфигурация през OpenVPN, който е един от най-силните VPN протоколи за сигурност. То е също обикновено съвместими с DD-WRT, особено след като и двете са програми с отворен код. Конфигурирането на други протоколи може да е възможно, но процесът може да бъде по-сложен, и OpenVPN е отлична система.
 4. Изберете сървър въз основа на предпочитаното от вас местоположение и настройки (например някои сървъри могат да бъдат проектирани специално за Netflix или торент).
 5. Изтеглете файла за този сървър.
 6. Отворете административните настройки на вашия рутер, двойна проверка, за да сте сигурни, че сте свързани чрез DD-WRT, а не чрез обикновен фърмуер.
 7. Влезте във вашия конкретен рутер, ако е необходимо.
 8. Щракнете върху опцията да активирайте клиента OpenVPN.
 9. Използвайте файла, който сте изтеглили от вашия доставчик на VPN въведете данни за програмиране в различните полета, които ви представят административните настройки на вашия рутер. Това може да е донякъде сложно, но повечето топ доставчици на VPN предлагат подробни уроци да ви помогнат да ви преведе през него. Например ExpressVPN има видео ръководство за настройка на OpenVPN на DD-WRT рутер със своята услуга.
 10. Влезте във вашия VPN акаунт чрез вашите DD-WRT административни настройки.
 11. Въведете още код за да конфигурирате допълнително вашия рутер според нуждите.
 12. Запазете напредъка си и приложете новите си настройки.
 13. Проверете състоянието на вашия рутер на вашия админ панел за да видите дали сте свързани с VPN. Можете също така да използвате проверка на IP адреси, за да проверите дали вашият IP адрес се е променил от вашия действителен към VPN.

Този процес е със сигурност изпълним, особено с малко техническа поддръжка от висококачествен VPN доставчик, но закупуването на DD-WRT рутер с вече конфигурирания ви VPN определено е най-простият опция.

Допълнителна информация

Прочетете следните статии за всичко, което VPN могат да предложат:

 • Най-добри VPN оферти & Кодове на купони – 100% гарантирана
 • ExpressVPN срещу NordVPN
 • Как да получите ExpressVPN безплатна пробна версия
 • 5 най-добри VPN за множество устройства & Връзки
Доставчик на ранг Нашата оценка Потребителска оценка
Избор на редакторите 5.0 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
2 4.9 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
3 4.8 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
4 4.8 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта
5 4.7 / 5
Прочетете рецензия
Открийте повече Първи стъпки >> Посетете сайта