Най-добрите алтернативи на DNSCrypt – Бъдете безопасни онлайн през 2020 г.

Тъй като броят на хората, за които е достъпен интернет, продължава да расте, става въпрос за по-важно от всякога да защитавате вашата онлайн активност.

Използването на VPN и изключително посещаването на сайтове с HTTPS криптиране са два такива метода на защита. Други уязвимости обаче все още могат да останат. Нешифрованите DNS заявки, изпратени от вашия компютър, ви оставят изложени до наблюдения и дори атаки на зловреден софтуер.

Това може да е малко обезсърчително, но наистина няма от какво да се страхувате. В следващата статия ще разбием DNS стъпка по стъпка: от това, което е, до това как може да ви направи уязвими и в крайна сметка, до това как да решите често пренебрегваната опасност от некриптиран трафик на DNS.

Какво е заявка за DNS?

Системата за имена на домейни (DNS) е директория, която свързва уебсайт към неговия IP адрес. Всеки път, когато въведете името на уебсайт в браузъра си, браузърът изпраща това име, известно като Universal Resource Locator (URL), в DNS. Това се нарича DNS заявка.  

В отговор на DNS заявката, вашият браузър получава IP адреса на този уебсайт – точното му местоположение, както е посочено от поредица от числа. След като компютърът ви знае IP адреса, той може да изпраща данни до съответния уебсайт.

Защо исканията на DNS трябва да бъдат криптирани

Почти всяко действие в интернет започва с DNS заявка. Исканията за DNS обаче остават до голяма степен нешифровани от огромното мнозинство от потребителите. Въпреки че данните в DNS са публични, конкретните заявки, които отправяте, и данните, които съдържат, трябва да бъдат криптирани.

Заявките за DNS разкриват не само уебсайтовете, които посещавате, но и други метаданни относно свързаните услуги – като домейните на контактите по имейл или платформи за съобщения. Тъй като исканията за DNS се изпращат в ясен и четим текст, вашата онлайн активност може да се наблюдава с относителна лекота. 

Повечето от вашите устройства са конфигурирани да се свързват автоматично с DNS сървъра, даден от доставчика на интернет услуги (ISP), който се използва. Използвайки това споразумение, Интернет доставчиците могат тайно да събират и споделят вашата информация с трети страни.

Излагането на вашите DNS заявки към вашия интернет доставчик също му позволява да анализира тези заявки, като използва съвременни методи, които могат допълнително да застрашат вашата поверителност. Колкото по-дълъг период от време, през който вашите метаданни са видими за интернет доставчика, толкова по-разказват вашите онлайн навици.

Заплахата не идва само от вашия интернет доставчик. Някои злонамерен софтуер също използва нешифрования ви DNS трафик за да получите достъп до личните си данни. Доста злонамерен софтуер е дори инсталиран на хакнати рутери с надеждата да ви пренасочи към високорискови DNS сървъри.

Освен това агенциите за сигурност са добре известни с това, че използват инструменти за тайно наблюдение, наблюдение и отвличане на DNS трафик. Ако защитата на вашите лични данни и идентичност е важна за вас, тогава Шифроването на DNS трябва да бъде сред основните ви приоритети.

Защитава ли ви HTTPS?

Докато HTTPS, заедно с други инструменти, помага да се защити вашата поверителност и данни, това не криптира вашите DNS заявки. Когато се използва HTTPS, всички HTTP данни се увиват в защитени пакети от защитния слой на транспортния слой (TLS) преди изпращане и след получаване.

Когато взаимодействате със сайт, използвайки TLS, вашите чувствителни данни са защитени и не могат да бъдат четени или модифицирани от киберпрестъпници. Докато данните, прехвърлени между вашето устройство и сайта, са криптирани, заявката за DNS – и метаданните, които съдържа – все още остава незашифрована.

Всъщност, тъй като HTTPS връзките изискват индикация на име на сървър (SNI) за целите на TLS, то заявените от вас домейни са изтекли в обикновен текст. Независимо от това, HTTPS остава жизнеспособна функция за защита, която се препоръчва да се използва по всяко време, за да се гарантира защитата на вашите лични данни.

Най-добрите алтернативи на DNSCrypt

DNSCrypt беше популярен протокол, който защити вашите DNS заявки от подслушване и атаки от човек в средата. DNSCrypt би проверил, че цялата комуникация между вашето устройство и DNS-разделителя – първият DNS сървър, с когото се свързва – не е била подправена.

DNSCrypt.org бе направен офлайн през 2017 година. Въпреки това DNSCrypt-Proxy се поддържа чрез GitHub за използване с протокола DNSCrypt версия 2. Въпреки че поддръжка за версия 2 на протокола DNSCrypt е налична на DNSCrypt.info, дългосрочното бъдеще на протокола не е гарантирано.

Докато DNSCrypt версия 2 остава забележима опция, има алтернативни методи за криптиране на вашия DNS трафик. По-долу са четири предложени алтернативи, които ще ви помогнат да защитите вашия DNS трафик.

Използвайте VPN с DNS защита от теч

VPN е най-простата алтернатива на DNSCrypt и също така предлага най-пълната сигурност. Въпреки това, не всички VPN се създават равни. Много е важно да използвате VPN, който предлага защита от течове на DNS.

Когато използвате VPN, между вашия компютър и VPN сървър се установява криптиран тунел. В зависимост от VPN и неговата конфигурация, част или целият ви трафик се препраща през този шифрован тунел към VPN сървъра.

VPN мрежите, които предлагат защита от течове на DNS, конфигурират връзката ви така, че всичките ви DNS заявките преминават през VPN тунела до техния собствен DNS сървър. Тези VPN едновременно блокират трафика към DNS сървъри, предоставени от вашия интернет доставчик, държавни агенции или киберпрестъпници.

ExpressVPN и NordVPN са две от любимите ни VPN които използват горната конфигурация, за да осигурят изключителна защита от теч.

Шифроването на DNS защитава вашите заявки от злонамерени участници, и не позволява на ISP да четат информация за съдържанието и домейна директно от самата заявка за DNS. Съществуват обаче и други методи, чрез които интернет доставчиците могат да наблюдават вашата онлайн активност.  

Избор на един от нашите най-препоръчани VPN гарантира, че получавате всички необходими функции за безопасност и поверителност.

Независимо дали вярвате на VPN или не, важно е да го направите винаги проверявайте дали вашият VPN не излага DNS трафика. Препоръчваме да използвате теста за теч на ExpressVPN, за да проверите дали вашите заявки за DNS не са изтекли. Ако се открият течове, важно е веднага да намерите нов VPN.

Независимо от избраното от вас решение за криптиране на DNS, винаги е добра идея използвайте тест за теч, за да проверите дали вашият DNS трафик е правилно защитен.

Използвайте DNS-над-TLS

TLS, както беше споменато по-горе, е протокол за сигурност, който се използва в целия интернет за осигуряване на прехвърляне на данни. TLS обикновено се използва заедно с HTTP протокола. Въпреки това, редица от DNS услугите вече са съвместими с DNS заявки, предавани през TLS.

Въпреки че DNS-over-TLS (DoT) е чудесна алтернатива на DNSCrypt, поддръжката на клиента му все още расте и все още няма твърде много опции. Вашият най-лесното решение в тази категория е Tenta, проект с отворен код който включва DNS-над-TLS.

Конфигурирането на вашето устройство да използва DNS-а на DNS-а над TLS е лесно благодарение на техните подробни уроци за настройка – налични за Android, Mac и Windows. Tenta дори предоставя безплатен, вграден VPN, докато сърфирате през браузъра си Android.

Stubby е друга отлична алтернатива на DNS над TLS, която криптира всички DNS заявки, изпратени от вашето устройство. Поверителността на Stubby по подразбиране използва подмножество от наличните DNS сървъри за поверителност. Допълнителни сървъри (например Cloudflare) са достъпни за активиране за тези потребители, които се интересуват от персонализиране.

Тъй като все повече и повече хора разбират нарастващата необходимост от осигуряване на DNS трафик, развитието на DNS-над-TLS ще продължи да се появява и ще има достъп до повече опции.

DNS-over-TLS вече е чудесен метод за защита на вашите DNS заявки, ако нямате VPN. въпреки това, препоръчваме Ви винаги да използвате VPN за максимална поверителност и защита.

Използвайте DNSCrypt версия 2

Макар че не е точно алтернатива, Версия 2 на DNSCrypt се вдига точно там, където предходникът му е спрял. Това е важен и ефективен вариант, благодарение в голяма степен на dnscrypt.info. Съществуват редица клиентски реализации на DNSCrypt v2, като DNSCrypt-Proxy е един от най-добрите и най-активно поддържани избори.

Ако решите да използвате DNSCrypt версия 2, уверете се, както винаги, за тествайте редовно вашия DNS трафик за евентуални течове.

Използвайте DNSCurve

DNSCurve всъщност беше планът за оригиналния DNSCrypt. Въпреки че приемането на DNSCurve е малко по-малко основно, DNSCurve всъщност е достойна алтернатива. DNSCurve използва криптография с висока скорост на елиптична крива, за да гарантира конфиденциалността, целостта и автентичността на DNS заявки.

Въпреки много високото си ниво на сигурност, DNSCurve се инсталира сравнително лесно. Има дори общност на DNSCurve, която да ви води по време на процеса на внедряване.

Макар че може да изисква малко повече ноу-хау от предишните алтернативи, DNSCurve ви осигурява изключително високо ниво на сигурност на DNS и със сигурност си струва да опитате. Само не забравяйте да стартирате тест за теч след инсталирането.

Използвайте DNS-над-HTTPS

DNS-over-HTTPS (DoH) е сравнително нов протокол в сравнение с другите опции, изброени тук. Това обаче вече е започнало да получава широка подкрепа и е така считано от някои в бъдещето на поверителността на DNS.  

Тъй като DoH използва същия стандартен порт като HTTPS трафик – Порт 443 – труден протокол е за блокиране и проследяване. Проверката на вашия трафик е по-трудна, тъй като исканията на DNS могат да се скрият сред останалата част от шифрования ви трафик. Блокирането на вашите DNS заявки също изисква блокиране на целия HTTPS трафик.

DoH е доста проста за инсталиране. Основните доставчици харесват Firefox дори започна да го включва в своите продукти през 2018 година. 1.1.1.1 на CloudFlare е страхотна опция, тъй като не проследява вашите заявки и предлага добра гаранция за поверителност. Има дори приложение 1.1.1.1 както за Apple, така и за Android устройства.

Независимо коя опция сте избрали, не забравяйте да тествате за потенциални течове на DNS рано и често.

Най-добрият начин да шифровате вашите заявки за DNS

VPN, който ви предлага защита от течове на DNS, е най-простият и всеобхватен начин за защита на вашия DNS трафик. Докато алтернативите ще защитят вашите DNS заявки от подправяне, само VPN с DNS защита от теч може напълно да защити вашата поверителност.

Нашите критерии за VPN, които преглеждаме, включват сертифицирана защита от течове на DNS. Всъщност със сигурност ще споменем дали VPN, който преглеждаме, не предлага защита от течове на DNS. въпреки това, нашите най-високо оценени VPN мрежи винаги ще осигуряват защита срещу течове на DNS.

Дори и да решите да не използвате VPN, защитата на DNS трафика е от основно значение, ако сте загрижени за вашата онлайн сигурност и поверителност. Сега е толкова добро време, колкото някога поемете контрола и предотвратете попадането на вашия DNS трафик в грешни ръце.

Също може да харесате:

  • Невероятни спестявания от VPN мрежи
  • Тествахме десетки VPN, за да намерим най-бързите услуги
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me