Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

1. Петер Турнер

Виши потпредсједник сигурности потрошача у Аваст СецуреЛине

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Као старији потпредседник заштите потрошача компаније Аваст СецуреЛине, одговорности Петера Турнера не би могле бити важније. Турнер осигурава да Аваст производи свакодневно штите стотине милиона корисника. С обзиром на популарно име Аваст, ово није мали подвиг. Захваљујемо Петеру Турнеру на његовом доприносу у цибер-сигурности.

Са дипломом из управљања бизнисом, финансијама и маркетингом са Универзитета у Стафордсхиреу, Турнер такође води интерне продајне и маркетиншке тимове на Авасту. Али кад није на послу, Турнер воли да проводи време са породицом – нарочито у празницима – и учи нове ствари. Кад смо га питали куда мисли да се свет креће у погледу онлајн цензуре и слобода, Турнер види владе и, као фактор, велике компаније које повећавају цензуру. Његови савети за очување приватности на мрежи: Пазите шта објављујете на друштвеним мрежама.

2. Др. Анди Иен

Оснивач ПротонМаил-а и ПротонВПН-а

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Познат по својој приватности, ПротонМаил корисницима пружа сигурну услугу е-поште од 2014. У јуну 2017. компанија је свету представила ПротонВПН, бесплатну ВПН са посвећеношћу сигурности и приватности. Др Анди Иен један је од оснивача ПротонМаила и ПротонВПН-а, на чему му захваљујемо на огромном доприносу безбедности на мрежи.

Др Анди Иен је докторирао. физике честица са Универзитета Харвард, али тек касније је то било у ЦЕРН-у, центру за научна истраживања, где се срео и основао Протон тим. Кад не ради на осигуравању сигурности за Протонове кориснике, др. Иен воли алпско скијање у близини гдје живи у Швицарској. Такође је фасциниран и Блоцкцхаином и воли да пази на најновија дешавања. На питање како види како цензура напредује, др. Јен је описао да је цензуру све теже заобићи. “Нажалост, због технолошких граничних услова на Интернету, то је лакше блокирати него заобићи, тако да у […] окружењима попут Кине, тренутно губимо трку у наоружању.” Он верује да би свет могао имати користи од већег броја људи радећи на решавању овог питања.

3. Јереми Палмер

Потпредседник маркетинга компаније ИПВанисх

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

ИПВанисх, популарни ВПН, познат је по својој посвећености да заобиђе цензуру и пружи корисницима слободу интернета широм света. Као ВП маркетинга за ИПВанисх, Јереми Палмер има огроман утицај на интернет цензуру. Захваљујемо Јеремију Палмеру што је помогао да интернет постане доступан свима.

Након студија рачунарских наука на Универзитету Утах, Јереми Палмер није ни замислио да се упусти у маркетинг. Али пронашао је савршену равнотежу која ради за ИПВанисх. Док воли да шета, вози бицикл и проводи време са породицом ван канцеларије, у дну канцеларије Џереми је посвећен цибер-безбедности. Када смо с њим разговарали о развоју цензуре, он је изразио како организације и владе повећавају напоре за ограничавање дигиталних слобода, што је разлог што индустрија ВПН-а расте тако брзо. Палмер је чврсто веровао да су ВПН-ови једини начин да се заиста заобиђу цензура; чак га је навео као свој горњи савет за одржавање приватности на мрежи.

4. Матијас Пфау

Суоснивач и извршни директор Тутаноте

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Тутанота је бесплатна отворена услуга веб поште која вам омогућава слање шифрованих порука и заштиту ваше приватности. Суоснивач и извршни директор Маттхиас Пфау посвећен је свачијим правима на приватност. Захваљујемо му што се борио за ту сврху пружајући бесплатну, шифровану услугу.

Гледајући почетну страницу Тутаноте, не бисте помислили на Маттхиаса Пфауа као генералног директора и суоснивача. Његов профил, који објашњава да пише код за борбу против масовног надзора, наговештава дане на Универзитету у Хановеру у Немачкој, где је студирао рачунарске науке. Ипак, након што је с њим разговарао о кибернетичкој сигурности, јасно је зашто је покренуо Тутаноту. “Током последње деценије, притисак за ограничавање приватности у корист надзора је повећан”, објаснио је он. „Стога се сви морају ангажовати да заштите наша најосновнија права [и] најједноставнији начин да то учинимо је да почнете да користимо услуге које штите вашу приватност.“ Као чврсти верник приватности и сигурности на мрежи, Пфаус охрабрује све да „престану размену података са људима или компанијама у које не верујете “и изаберите поуздану услугу која одговара вашим потребама.

5. Леон Сцхумацхер

Суоснивач пЕп Сецурити СА

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Као суоснивач и извршни директор пЕп (Претти Еаси Приваци) Сецурити СА, Леон Сцхумацхер говори о приватности и сигурности. Будући да главне мрежне платформе прикупљају и користе наше податке, Сцхумацхер вјерује (и слажемо се) да морамо користити производе и услуге који штите нашу приватност. пЕп Сецурити СА то ради за е-пошту користећи отворени код који шифрира и штити вашу редовну пошту. Поздрављамо и захваљујемо Леону Сцхумацхер-у што је побољшао нашу безбедност на мрежи.

Пошто је стекао позадину ИТ и два степена електротехнике и менаџмента, не чуди што је Леон Сцхумацхер себи дао име у свету кибернетичке сигурности. Чврсто верује да се морамо заложити за наша права на приватност на мрежи и предузети мере пре него што буде прекасно. Део овога укључује грађевинску технологију која нас штити, али је такође и једноставна за употребу.

6. Амит Барекет

Директор & Суоснивач Периметер81 и СаферВПН

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Амит није непознаница опасности на Интернету. Као суоснивач ВПН компаније, стално едукује своје купце о томе зашто се требају заштитити путем интернета. И СаферВПН и Периметер81 су алати који штите вашу мрежну мрежу, било да сте део компаније или само самостално прегледавате веб. Захваљујемо компанији Амит на његовој помоћи да обезбеди сигуран и бесплатан интернет.

Након студија рачунарске науке и економије, Амит је прешао у почетни свет. Године 2014. основао је СаферВПН, популарни ВПН који хиљадама корисника омогућава приступ сигурнијем и мање ограниченом интернету. Три године касније, суоснивач је Периметер81, мреже и ВПН компаније дизајниране за мала и средња предузећа. Када Амит не ради на пружању неограниченог приступа на мрежи, проводи време са породицом или обавља екстремне активности на отвореном (које он воли). Али увек га можете пронаћи како даје савете о томе како остати безбедан на мрежи. Његов савет број један? „Не прегледавајте јавни ВиФи без употребе ВПН-а!“

7. Бен Баумгартнер

Суоснивач и извршни директор компаније ИДВецтор Инц.

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

ИДВецтор производи преносиви ВПН и заштитни зид који обезбеђује вашу јавну мрежну везу. С обзиром да сви користе јавни ВиФи, сигурно је добро доћи и такав уређај. Захваљујемо Бену Баумгартнеру на његовој иновацији која побољшава цибер-сигурност.

Као стручњак за информациону сигурност са специјалношћу у развоју софтвера, Бен Баумгартнер је имао пуно искуства у свету кибернетичке сигурности. Једна ствар коју он врло добро зна је проблем са бесплатним софтвером. Разумео је да бесплатан терет значи кориснику компромис, и саветује да троше више новца ако то значи бољу сигурност.

8. Марк Стевенс

СВП глобалних услуга за дигиталну заштиту

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Дигитал Гуардиан се бави питањем које није много предузећа спремно да постави: „Шта ако је ваш уљез већ унутар компаније?“ Дигитал Гуардиан се фокусира на заштиту података компаније након што дође до кршења. Захваљујемо Марку Стевенсу и Дигитал Гуардиан-у што су заштитили компаније од губитка важних података.

Марк Стевенс је са Дигитал Гуардианом већ седам година. Као СВП, он је у контакту са свим купцима компаније Дигитал Гуардиан. Стивенс схвата да су – као што су напади неизбежни – такође прекршаји у приватности. Међутим, с ГДПР-ом и другим ограничењима приватности, Стевенс је срећан када види да компаније сносе одговорност за осетљиве податке купаца. Упркос томе, он и даље препоручује да сви буду опрезни што деле на друштвеним медијима.

9. Јосепх Стеинберг

ЦЕО СецуреМиСоциал

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Да ли сте икада нешто објавили на друштвеним мрежама да бисте касније пожалили? Ниси сам. Не знајући за то, људи објављују компромитујуће изјаве које могу утицати на њихова пријатељства, каријере и још много тога. Јосепх Стеинберг је у томе уочио проблем годинама, што је потакнуло стварање СецуреМиСоциал, система који штити послодавце и запослене од објављивања ствари на друштвеним мрежама које могу бити штетне. Захваљујемо Јосепху Стеинбергу на стварању алата који едукује друге о сигурности на интернету.

У претходном интервјуу за впнМентор, Стеинберг је разговарао о томе како СецуреМиСоциал може спречити дељење, цурење осетљивих информација и нападе злонамерног софтвера. Оно због чега се то разликује од цензуре јесте да је само сугестивно. „Слобода говора је суштинско право и критично је да би се о питањима правилно разговарало и анализирало“, објаснио је. „Људи би требали бити упозорени на потенцијалне последице њиховог говора, али заправо цензура њих је проблематична.“ Он подстиче све да размисле о томе шта објављују на мрежи (и користе технологију како би им помогли ако могу).

10. Граеме Спеак

Оснивач и извршни директор БанкВаулт.цом

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Пре 12 година, Граеме Спеак је схватио да хакери могу да се инфилтрирају у ваш уређај и прикупе ваше приватне информације користећи нападе који нису злонамјерни софтвер (легитиман код), а које ВПН и антивирусни софтвер не могу открити. Као одговор, Спеак је створио БанкВаулт.цом, виртуелну даљинску машину која делује као трезор и невидљива је са интернета. Желимо да се захвалимо Граеме Спеак-у за његов допринос интернетској заштити.

Иако то не бисте знали из његовог успеха у свету кибернетичке сигурности, Граеме Спеак заправо воли физику. Такође воли китесурф, иако тврди да је престрављен хладноћом, ветром и морским псима. Иако ужива у промоцији сигурног окружења на мрежи и стварању корисне технологије, Спеак планира да се врати на Универзитет Западне Аустралије и добије посао из астрофизике након што напусти свет кибернетичке сигурности..

11. Бруце Сцхнеиер

Специјални саветник за ИБМ Сецурити

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Бруце Сцхнеиер, стручњак за кибернетичку сигурност, пише о питањима сигурности од 1998. године. Он је сарадник и предавач у Харвард Кеннеди Сцхоол, сарадник у Беркман-Клеин Центру за интернет и друштво и посебан је савјетник ИБМ Сецурити-а. Желели бисмо да се захвалимо Бруцеу Сцхнеиеру на едукацији других о цибер-безбедности.

Ако на мрежи потражите Бруцеа Сцхнеиера, пронаћи ћете само један прави резултат – његов блог. Осим тога, тешко је пратити његов дигитални отисак. То је зато што Шнајер практикује оно што проповеда. Он неће одговорити ни које су му најдраже ствари које треба радити јер звуче као безбедносно питање. Јасно је да Сцхнеиер зна о чему говори и сви можемо да научимо од њега.

12. Мореи Хабер

ЦТО оф БеиондТруст

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Као ЦТО компаније БеиондТруст, Мореи Хабер напорно ради на пружању решења за цибер-безбедност хиљадама компанија. БеиондТруст је лидер у Привилеге-Центриц Сецуритиу, што значи да компаније смањују ризик од кршења, губитка података и напада ограничавањем приступа одређеним запосленима. Захваљујемо Мореи Хабер и БеиондТруст на успостављању ефикасног начина спречавања и ублажавања цибер напада на компаније.

Иако воли проводити вријеме са породицом и узвраћати неким добрим вискијем и цигаром, Мореи Хабер је стално у току са актуелним безбедносним дешавањима. С његових 15 година рада на БеиондТрусту, он зна да све што објавите на мрежи можете пронаћи касније.

13. Иаман Акдениз

Активиста за цибер-права и професор права на Истанбулском универзитету Билги

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Док је његова професија професор права на истанбулском универзитету Билги, др. Иаман Акдениз је заправо оснивач и директор компаније Цибер-Ригхтс & Цибер-Либертиес, непрофитна организација. Зна да је цензура пресудни проблем, а у Турској је стални борац за слободу интернета. Захваљујемо доктору Акденизу на његовом активизму у борби против цензуре на мрежи.

14. Кренд Ондреј

Оснивач и извршни директор ЛИФАРС-а

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Ондреј Крехел основао је ЛИФАРС, америчку компанију за реаговање на инциденте и компанију за дигиталну форензику за кибернетичку сигурност. Фирма пружа процену ризика, саветовање, пенетрацијско тестирање и још много тога како би пронашла рањивости у производима и компанијама. Желимо захвалити Ондреју Крехелу што је цибер свијет учинио мало сигурнијим.

Као цертифицирани етички хакер има само смисла да Ондреј Крехел оснује фирму која се тиче цибер-сигурности. Ако га питате шта му је омиљена активност да ради, он ће одговорити обрнутим инжењерингом – процесом који у основи разбија програм или софтвер да би пронашао рањивости у технологији. Ако га питате за савет о кибернетичкој сигурности, он ће вам одговорити да на безбедносна питања не бисте требали одговарати истинито. Он предлаже да се „створи лажна персона; желите да то буде нешто чега се сећате, али није везано за истину. Шансе су да ће компанија бити хакована и те информације ће бити изложене. Стварајући лажну особу која ће одговорити на ова питања, значајно заштитите свој идентитет и приватност. “

15. Патрицк де Сцхуттер

Суоснивач компаније Маилфенце

Топ 15 утицаја на приватност у цибер-сигурности

Маилфенце је сигурна приватна услуга е-поште која не обећава праћење, сигурну приватност, јаку енкрипцију и још много тога. Поред тога, Маилфенце донира 15% прихода од њиховог Про плана за борбу за дигитална права. Захваљујемо Патрицк де Сцхуттер-у и Маилфенце-у што су се борили за ту ствар.

Иако је студирао пословне и међународне послове, Патрицк де Сцхуттер је велики заговорник приватности на мрежи и сматра да је то основно људско право. У својој биографији наводи:

Дебата се, дакле, не ради о „сигурности насупрот приватности“, већ о „сигурности са приватношћу“. Наравно да нам треба заштита од безбедносних претњи и унутрашњих и спољних. Али ако то буде по цијену континуираног унутрашњег надзора, завршит ћемо у полицијској држави и изгубити наше демократске институције.

Патрикова компанија, Маилфенце, промовише исту идеју пружајући сигурну и приватну услугу е-поште. Нада се да ће се више људи придружити покрету у будућности.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me